Alapmű az élethez – Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv

„A szeretet nyelve egyetemes. Ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárást beszélünk”. Garry.C.

Nemrég olvastam Gary Chapman könyvét az 5 szeretetnyelvről. Évekkel ezelőtt egyszer egy ismerősömmel beszélgettem a szeretetnyelvről, de akkor nem vettem a fáradtságot, hogy utána járjak. Most pedig le vagyok döbbenve, hogy ezt a könyvet miért nem dugta senki az orrom alá a következő szöveggel: „Alapmű az élethez”. Mert az. Én személy szerint a házasságkötési dokumentummal adnám mindenkinek a polgármesteri hivatalban. Sok – sok házasság boldogabb lehetne, vagy megmenekülhetne akár a válástól.

Több, a 80-as (90-es) években kötött házasság zátonyra futott például. Vagy emberek úgy vannak vele: „Ha már lehúztam 20 évet vele, akkor még 20 év nem számít”. „Így volt megírta, ezt kell elviselnem”. Nem is sejtik, hogy lehetne másképp is, ha nyitottak lennének és persze hajlandóak megtenni az áldozatokat.
A könyv nyomán több otthoni ismerősöm házasságát analizáltam fejben, külsős szemmel. És te jóságos Ég! Emberek élnek egymás mellett, mint lakótársak, de nem, mint házastársak évtizedek óta. Személyesen láttam, amint 40 éves koruktól egyáltalán nem is alszik együtt férj és feleség. Ez normális? Nekik az, én viszont húzom a számat.

Gary Clapham 5 különböző szeretetnyelvet különít el
– Minőségi idő
– Szívességek
– Ajándékok
– Elismerő szavak
– Testi érintés

Nézzünk is egy példát.
Van a feleség, akinek a legfontosabb nyelve a szívességek, s van a férj, akinek a testi érintés az elsődleges. Az asszony, amilyen nyelven akarja, hogy mások kifejezzék felé a szeretet, ő is azon a nyelven fejezi ki ugye a szeretetét. Ha a feleség bevonul a konyhába, hogy 3 fogásos vacsorát készítsen, közben berak egy mosást, előtte kitakarította a lakást, bekészítette a férje kedvenc italát stb, akkor nyomos okunk van feltételezni, hogy a szívesség a szeretetnyelve. A férj pedig hazajön a munkából, s azt látja, hogy az feleség tesz – vesz, ki sem lehet robbantania konyhából. Este 8, tálalva a vacsora, majd elpakol és lefekvéshez készülődik. Hamar be is alszik.
A férj viszont úgy érzi, hogy nem szereti igazán őt a felesége. Ez megy évekig, bejelentik, hogy elhidegültek egymástól.
Miért is? Mert a férj nem azt fogja a legjobban értékelni, ha 3 fogásos vacsorát kap minden este, s minden ragyog a lakásban. Neki a testi (fizikai) érintés a legfontosabb. Vagyis elvárná, hogy hazaérve a munkából egy nagy ölelést kapjon, a felesége gyakran megfogja a kezét, megpuszilja, s este egy jót szeretkezzenek. Ő ezektől érezné úgy, hogy tökéletes minden.
Nézzük a feleség szempontjából a helyzetet. „Kiteszem a belem az uramért és mégsem hálás. Azzal pedig nem vagyok előrébb a háztartásban, hogy ölelget és puszil”.
Fentebb írtam, hogy amilyen nyelven kommunikálsz, úgy várod el a másiktól is. Ha szegény férj nem mestere a szívességeknek, ergó ő nem fogja magát erőltetni, hogy akár felporszívózzon, vagy levigye a szemetet „Asszony élvezi ezt, az ő dolga”-ra hivatkozva.
Mi fog történni? Elhidegülnek, és válnak, vagy elviselik egymást és megy az élet tovább.

Nézzünk egy másik példát.
Van a férj, akinek az elismerő szavak a szeretetnyelve, s van a feleség, aki a minőségi időt értékeli.
A feleségnek kell az, hogy rendszeresen szervezzenek olyan programokat, amik biztosítják számára, hogy megfelelő időt tölthet el párjával. A férj pedig mindennél jobbra szeretné hallani a felesége szájából, hogy „Büszke vagyok rád, szuper vagy. Zseniálisan egyezteted össze a munkát a magánéleteddel és stb”. Tehát a férj szemszögéből, ő hiába is dicséri folyton a feleségét „Ma szép vagy”. Ha nem fog rendes időt eltölteni a párjával, felesége úgy fogja érezni, hogy a férjét nem érdekli ő. Ha pedig a feleség nem fogja az elismerő szavakat használni, hanem csak pl. a színházba és ide – oda foglal jegyeket, elkommunikálnak egymás mellett. A férj azt hiszi majd, hogy felesége direkt el akarja szúrni a drága szabadidejét folyton, a feleség pedig nem érti, miért akadékoskodik a férj már megint egy program hallatán. És itt indulnak el a lejtőn. Esetleg bezárkóznak: „A feleségem nem értékel eléggé, s folyton csak rángat ide – oda” – vallja férj. „Nem akar velem lenni” – állítja a nő.

Ezek csak alapesetek voltak, ennél sokkal jobb, és jobban elmagyarázott házassági problémák vannak a leírva a könyvben. Minden egyes fejezet végén pedig kérdéseket és „házi feladatot” találunk.
Gary Chapman a pszichológiai pályafutása során összegyűjtött tapasztalatait és megfigyeléseit írja le. Elképesztően hasznos! Még annak is, akinek nincs párja, mert a könyv abban is segít, hogy megtaláljuk saját szeretetnyelvünket. És első körben nem árt tudni, hogy én mit részesítek előnyben, minek és hogyan örülök, mikor érzem magam megbecsülve és szeretve. Önmagunk ismerete már egy jövőbeli kapcsolatra nézve is óriási előny!

Mielőtt bárki megkérdezné: a szeretetnyelv tanulható. Nyugodtam bízzunk Mr. Chapman munkásságában. Ha valaki akarja és tényleg nyitott, el tudja sajátítani a párja szeretetnyelvét (könyvben találunk sok praktikát hozzá), s ezzel akár megmenteni a házasságukat. Persze ehhez az kell, hogy mindkét fél akarja a változást!
Továbbá ajánlom az 5 szeretetnyelvet olyan férfiaknak is, akiknek fogalmuk sincs, hogy kell udvarolni! Szerintem garantált a siker (a hölgy mutatott előtte kölcsönös érdeklődést), ha a szeretetnyelveket vegyesen használja valaki egy nő meghódításánál.

A könyvet nem szabad gyorsan olvasni, mert tömény a feldolgozásra váró információ. És nem elég egyszer olvasni. Aki pedig gyakorlatba akarja átültetni a példákat, ajánlott jegyzetelni is.

Idézek a könyvből visszajelzéseket: „Ha előbb találkoztunk volna Mr. Chapman a könyvével a házasságunk elmúlt 20 éve jobban és máshogyan alakult volna”
„Köszönöm, hogy megírta a könyvet. Most már értem, hogy az anyukám mindig is szeretett, csak máshogy fejezte ki, mint ahogy vártam volna” (Egy börtönből szabadult srác)

Tényleg csak ajánlani tudom a művet!

Reklámok

Alapmű az élethez – Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Életem morzsái

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s