Könyvajánló: Drága szépség

Múlt héten elolvastam a Drága szépséget Louise Mensch-től. Nehezen álltam neki, utána pedig nehezen bírtam letenni a kezemből.

A főhős Dina Kane, akinek élete nem egy rózsaszín álom. Anyja csak azért nem vetette el, mert mit szólnának az ismerősök, ha kiderülne. Születésétől kezdve pedig a szülei ’minden baj okozójaként’ tekintettek rá. Még egy gyerek, mennyi pénzbe fog ez fájni…. Anyja csupán mereven, érzelmek nélkül elviselte őt a házban. A kötelező iskolák elvégzése után Dinának egyetemi továbbtanulásra esélye sem volt, s 18. születésnapja előtt egy picivel el is költözött otthonról.

New York-ban kezdett új életet egy koszos kis lakásban és élete első állása egy Gyros-nál volt. De Dina nagyon akart. Keményen dolgozott és idővel a praktikus ötletei által egyre népszerűbb lett a kis görög étkezde. Törekvéseire egy üzletember is felfigyelt és new york-i élete kezdett egyre jobban beindulni.

Dina természetes szépség, amire a new yorki- férfiak is hamar felfigyeltek. Mindenkinek megvolt az elképzelése, hogy ő mire is lenne jó számukra. Egy „trófea” az egyéjszakás kalandokra, vagy egy vállalható feleség, szerető? Csak azt felejtik el, hogy Dina nem az a tipikus lány.
Dinával nem lehet csak úgy játszadozni, mert esetleg bosszút áll.

A szépség pedig néha hátrány. Még az ingatlanközvetítő is elgondolkozott magában, hogy egy ilyen fiatal csinos lánynak miből futja egy lakásra. Vagy az új állásában „na, ez a lány biztos a főnök új nője, azért, vették fel ide” – holott ő megdolgozott azért a pozícióért, a sikeréért.

Miért tetszett a könyv?
Dina a kitartás példaképe. Mikor más már rég feladta volna, ő felállt. Soha nem azt nézte, milye nincs, hanem a ’mit hozhatna ki a helyzetből’ szemlélettel élt. Többször került padlóra, ami még motiváltabbá tette. Karakteréből áradt az energia, s engem, mint olvasót inspirált.

Mi „átlagos” emberek szeretünk a komfortzónában élni, megvan a kis munkánk, aminek örülünk. Nem kockáztatnánk a bejáratott életünket, esetleg pénzünket, hanem lassan haladunk előre.
Dina nem ilyen, mindent vagy semmit hozzáállás tőle nem szokatlan. Ha ő kigondolt egy tervet, véghez is vitte. (Még a házát sem félt kockáztatni, hogy megkapja a szükséges tőkét.) Megmutatta mindenkinek, hogy mindent lehet, csak keményen kell dolgozni és még jobban akarni.

A könyv minden szavát „ittam” és most már elhiszem, bárki indulhat ma bárhonnan, hogy hova érkezik végül, csak rajta áll.

A Drága szépséget 12/10-re értékelem. És meg vagyok győződre róla, hogy a történetből egyszer hollywood-i film is fog készülni.

Könyvajánló: Drága szépség” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.