A dzsihád jegyese könyv tanulságai

Júliusban olvastam el A dzsihád jegyese könyvet egy ajánlás nyomán. Az alcíme: Toboroz az Iszlám állam.
Egy francia oknyomozó újságíró műve, akinek sikerült álprofillal egy terrorista közelébe férkőznie a világhálón.

Maga a történet nem lepett meg igazán, hiszen valahogy pontosan így képzeltem el a „behálózást”. Muszlim férfiak mézes mázos szavakat duruzsolnak európai nők fülébe, kedvesen és tisztelettudóan viselkednek, míg….meg nem kapják őket. Aztán csapdába kerültek. Veszélyes tud lenni, mikor egy szerelmet még nem ismerő, naiv nő rózsaszín felhőket lát, mert valaki hülyíti. „Hercegnőm, egyetlenem, szerelmem, a tied vagyok, gondoskodni fogok rólad, a kicsi babám vagy, akire vigyázni fogok stb” És még erre rájön a könyvben, hogy szélsőséges harcos egyenesen palotát ígér szíve választottjának. Durva, hogy vannak, akik annyira bedőlnek a hazugságnak, hogy családjukat megtagadva csatlakoznak „hercegük” beetetése nyomán a szélsőséges csoporthoz és kiutaznak Szíriába.
Nem szándékoznék a műbe jobban belemenni, inkább a tanulságait és veszélyeket emelném ki.

Facebook megosztások
A Facebook mindennapjaink részévé vált. Reggel a telefonunk ébresztőjének kinyomása után az üzenőfalon indítjuk a napot. Meglessük az éjszaka vagy kora reggel megosztott bejegyzéseket stb. Megnézzük az értesítéseinket is. És persze a nap folyamán mi is megosztunk képet, állapotot, eseményt, amit csak akarunk. Ha úgy osztunk meg, hogy csak a barátaink látják, akkor barátaink, Mark Z. és a CIA lát bele csupán az életünkbe. Ám, ha ország világnak, nyilvánosan posztolunk, bárki láthatja a tartalmakat. Igen, BÁRKI. Nem gondolunk bele a veszélyeibe. Ha publikusan tesszük közzé a gyerekünk szülőszobában készült képeit, azt Japántól kezdve New York-ig mindenki megnézheti. Sőt, álnéven, a neten jelenlévő szélsőséges harcosok, terroristák számára is elérhető.
Egyre több embernél veszem észre, hogy szinten mindent kivétel nélkül publikusan posztol. Miért? Már nem elég az, hogy 650 ember, Mark Z. és a CIA látja, nekünk kell az egész világ is nézőnek a rossz emberekkel együtt?
A könyv alapján arra döbbentem rá, hogy nagyon veszélyes is lehet, ha a gyerekünket, házassági képeinket, évfordulós fotóinkat, családi összejövetelek képeit, iskolás dolgainkat stb. csak úgy bátran nyilvánosan megosztunk.
Önként felkínáljuk az életünk információit, amit egy amatőr is le tud már nyomozni. Miért jó az, hogy xy, akinek még csak a létezéséről sem tudunk, láthatja, mikor házasodtunk, szültünk, költöztünk, ünnepeltünk, miket szeretünk és egyebeket. Gondoljunk bele!

Hűtlen európaiak
Mostanában több cikkben kiemelték, hogy az egykoron Európába bevándorolt emberek nem tudtak integrálódni. Még a gyerekeik sem tudtak beilleszkedni, pedig ők már teljesen európai oktatásban részesültek. Bevándorlók leszármazottainak többsége semmire sem vitte, kicsapongóak voltak az iskolából és már fiatalon rendőrségi ügyeik voltak/illegális tevékenységbe bonyolódtak Franciaországban.
A gettóból hosszú az út, de ha félvállról veszik a sulit, a szüleiket pedig nem érdekli, hogy teljesítenek/mit csinálnak, nem lépnek egyről a kettőre. Maximum lefelé indulnak a lejtőn.
A könyvben a neten toborzó szélsőséges harcos francia állampolgár. Algériai felmenőkkel apai ágon. Már tinédzserkorától voltak rendőrségi ügyei, majd 30 év felett elkapta a szélsőséges vallás, s kiutazott harcolni a Közel – Keletre. Tetteit Európa elítéli, Franciaországban nemkívánatos ember lett. De francia állampolgár. Ilyenkor mit lehet tenni? Elvenni az állampolgárságát és legyen „nemzettelen”?
A bor nem válik vízzé – jegyezte meg egy ismerősöm. Aztán lehet Zinédine Zidane-val jönni. Ő egy a kb. 10 ezerből, akit nagyot tudott mutatni.

Hihetetlen ugye? Ha az én családomnak adta volna meg valaki a lehetőséget, hogy a 80-as években Angliába jöhessenek és dolgozhassanak, hát nem itt lenné(n)k, ahol most. Egy angol érettségi, angol munkatapasztalat, angliai tanfolyamok sokkal többet érnek, mint egy magyar végzettség. Ha ebben az országban dolgoztam volna 17 éves koromtól mindenféle cégnél, ahogy otthon, már mérföldekkel előrébb lennék az életben, mint most. De valakinek ezek a lehetőséget, nem lehetőségek!

Szélsőséges nézetek
Semmilyen eszmében, vallásban nem követendőek a szélsőséges nézetek. Veszélyesek és fanatikusak. Tagjaik vakon és egyoldalúan cselekszenek. A vallott tanok pedig a sötét középkor szintjén vannak.
Idézek a könyvből:
„Ha megérkezel, egy-két hétig lőgyakorlaton veszel majd részt, attól függően, milyen szinten vagy.
– Önvédelmi célból, vagy azért, hogy hitetlenek öljek?
– Attól függ. Ölhetsz, ha olyan ember életét oltod ki, aki nem tiszteli Allahot”
És „A legfőbb szabály: rettegésben kell tartani Allah ellenségeit”.
Itt leültem olvasás közben és kettőt nyeltem.

Egy ismerősöm mondtam nekem múlt héten: Ha világ fele +1 ember a szeretetben hinne, bekövetkezne a paradigmaváltás.
Jézus is mondta: „Eltörlök minden törvényt, újat adok nektek. Szeressétek egymást!”
Remélem az életben egyszer ezt is megérjük!

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s