Inside Out – Érzelmek a fejben

Az elmúlt két hétben kétszer is voltam moziban. És „véletlen” ugyanazt a filmet néztem meg. Az első mozizás a születésnapi meghívásom volt, a második pedig a gyerekek miatt. Mindenki látni akarja az Inside Out filmet, azaz az Agymanókat.

INSIDE-OUT-18

Disney – Pixar

Furcsa számomra az angol címet magyarul olvasnom. Agymanók? Semmi manó nincs a filmben. Én inkább ’Érzésbabóca’-nak nevezném őket, ha már gyerekeknek kéne elmagyaráznom a történet szerint a fejünkben lakó érzelmeket. Vagy egyszerűen le sem kéne fordítani és kész. Ma már otthon is el lehet adni angolul sok mindent. A Die Hard is Die Hard-ként lett ismert Magyarországon, kisegítve egy kis alcímmel.
Inside Out – Érzelmek a fejben, így is futhatna a mozikban. És mivel Disney – Pixar márka alatt van a film, nagyjából bármit csinálhatnak, úgy is eladható lenne.

Az érzelmek angolul sokkal jobban hangzanak!
Joy – (Derű?) Öröm -> boldogság. Ennek az érzelemnek a legnehezebb. Ő dolgozik a legtöbbet, ő vezeti a többieket is és mindig próbálja a legjobbat kihozni a Riley-t érő helyzetekből. Sziporkázó és rém aranyos karakter, a kedvencem.
Sadness – (Bánat) Lassú mozgású, kissé túlsúlyos és igen melankolikus figura, akinek nehezen esnek le a dolgok, ám jól kezeli Riley szomorú pillanatait. És mint a filmből is megtudjuk, szomorúságra (kiadós sírásra) néha bizony szükség van, hogy utána megkönnyebbülve mehessünk tovább.
Fear – (Majré?) Állandóan aggódó és a potenciálisan (nem) bekövetkező veszélyektől is előre parázik. A félelem karaktere háttérben van Riley fejében és inkább csak kisegítő, együttműködő érzelem az Öröm mellett. 
Disgust – (Undor) Félig meddig pozitív és azon dolgozik, hogy Riley menő legyen. Az új iskolában felméri a terepet, ki a cool és kivel kéne Riley-nek barátkoznia majd. Na, és a brokkolitól is védi a lányt.
Anger – (Harag) Mr. Düh a vörös érzelem, aki nyugodtam újságot olvas, amíg nem hall valami nem tetszőt Riley fülén keresztül. Erős karakter, ám meghúzódik a háttérben.
Riley az esetek többségében boldog és kellemes élményei, emlékei vannak. A domináns érzelem a fejében az Öröm.

A filmről
Elképesztően jól kivitelezett és roppant bájos minden. Elmagyarázza, hogyan épül fel az emberi memória, vagy miért is változik a hangulatunk folyton. És úgy egyáltalán milyen érzelmi harcok is zajlanak bennünk, amibe eddig bele sem gondoltunk.

Kicsit utána olvastam a mozinak és megdöbbentem, hogy mennyi munkával is járt. A Pixar Stúdió eddigi legnagyobb kihívása az Inside Out. Pl. Rengeteg háttérkutatást igényelt: pszichológusokkal egyeztettek, tanácsokat kértek, így az érzelmek és reakciók élethűen nyilvánulnak meg a filmben.
Riley-t külsőleg, majd belsőleg is meg kellett nagyon pontosan tervezniük. Majd meg kellett rajzolniuk, hogy melyik érzelem, milyen fizikai formában nyilvánuljon meg, milyen színben és öltözetben. Undort többször változtatták, míg végleges lett. (stb.stb.)
A másfél órás film mögött hosszú hónapok munkája áll!
Az Inside Out első nyilvános bejelentése még 2011 augusztusában volt egy expon.  A bejelentéstől számítva közel 4 év telt el, míg moziba került.
Hát, ennyire előre látnak és terveznek a Pixar Stúdióban. Erre alapozva, ők azt is tudják már, hogy 2017/18-ban milyen animációk jönnek majd ki.

Ajánlom-e?
Kétszer megnéztem az Inside Out-ot és nem untam meg. Valószínűleg klasszikus lesz, s bevonul az animációs mesék történelembe. Úgy gondolom, hogy a tartalmát illetően inkább felnőtteknek szól, bár a gyerekek is nagyon tudják élvezni.
Egy mondatban: a film egy gyerekes – aranyos „ruhába” csomagolt családi mozi, amit csak szeretni lehet!

Az ismerősöm véleménye, miután szóba került az Inside Out: „Szirmai Gergő jó véleménnyel volt róla, így ezt nekem is látnom kell”. Ha Szirmai Gergő mondja! ITT tudjátok megnézni a Hollywood Hírügynökség ajánlóját.

Maradj pozitív, ahogy Joy fogalmazott többször, s nézd meg te is a filmet!

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s