Wimbledon amúgy és tenisz idején

Szombaton, ma a női teniszdöntő, holnap pedig a férfi teniszdöntő következik Wimbledonban. A tenisz két hetére hangyabollyá változik a városrész. Az év többi időszakában csak egy csendes és posh kis környék.

wimbledon 1

Wimbledon Lawn Tenisz Klub – wimbledon-village.com

Páran már említették, hogy Wimbledon nem lenne sehol, ha nem itt lenne a híres teniszverseny. Talán igazad adok.
Wimbledon többnyire angol jómódú családok otthona, illetve pár felkapaszkodott indiai pár is itt él gyerekeivel. Wimbeldonon belül a Wimbledon Village a nagy durranás, az extra posh rész. Millió fontos házak és magánutcát találhatóak itt, ahol az embereknek kertészük, bejárónőjük is van. A nyugdíjas nénik pedig előszeretettel tartanak délután kártyapartikat barátnőikkel. Ez egy zárt világ, amibe csak úgy láthattam bele, hogy egy angol családdal éltem. Ahogy neveztem „Kincsesbányán ülők, mert mindenki pofátlan jól él a szomszédságban”.
Isten hozott Wimbledonban!

wimbledon 6

Wimbledon Village családi ház – rightmove.co.uk

A városrészben két neves magániskolai is megtalálható. Egy a fiúknak, egy pedig kifejezetten a lányoknak szól. És az itt élő családok gyerekei csak is kizárólag ezekbe a sulikba járnak. Egy bizonyos társadalmi szinten már ciki, ha a gyerek állami iskolába jár.
Továbbá van egy magán golf klub is, ahova szintén kötelezően tagságijuk van a wimbledoni szülőknek, nyugdíjasoknak.
A családok 3 éves kortól teniszoktatásra járatják gyerekeiket. Ez presztízskérdés. Egy felsőbb osztályú családban minden családtag tud valamilyen szinten teniszezni, golfozni, cricket-ezni is minimum.

Wimbledon metró és vonatállomás egy átlagos napon átlagos forgalmat bonyolít. Két üzletközpont, kis boltok, charity üzletek, pubok vannak mellette. Semmi extra. Utána indul egy emelkedő a Wimbledon Hill-re, aminek végén a Wimbledon Village-be lyukadunk ki. Elegáns, közép és felsőkategóriás ruhásboltok, kávézók várják itt a vendégeket. A pénzt lehet költeni szépen, ha valakinek erre van kerete és lehetősége. A Village végén van a Common, egy tisztásos zöld rész egy kis tóval, ami a kutyatulajdonosok kedvenc sétáltató helye. Ez mögött balra egy hotel és kert látható, ami tavasszal gyönyörű. Jobbról pedig a Wimbledon erdő tárul elénk. Hát ennyi.
Napos időben baráti társasággal egy pikniket ki lehet hozni belőle.
Wimbledonban ne számítsunk nagy látnivalókra, kulturális és szórakozási lehetőségekre.  
Egy évet éltem itt, kiismertem az utcáit, mint a tenyeremet.

tenisz 5

Wimbledon térkép és a helyek rajta általam

A teniszhetek idején csupán az embertömeg növekszik meg, a vendéglátóegységek megtelnek. A Village-ben található üzletek pedig az éves forgalmuk nagy %-át ebben a 14 napban keresik meg.
A Wimbledon állomás a diliházra kezd hasonlítani, ahol a piros emeletes buszok elállják a parkolósávot, mert viszik a látogatókat a teniszre. Idén az oda – vissza út 10 Font busszal.
A másik opció a taxizás. Ilyenkor úgy érzem, hogy akinek taxija van, mind 24 órában nyomja. Annyi az utas, hogy biztos vagyok benne, megéri futnia a fekete kis cab-nek egész nap. A sok taxistól dugó alakul ki az állomásra vezető kis mellékutcában.
Ahogy egy anyuka mondta nekem „A teniszhetek idejére el kéne ebből a városrészből menekülni egy nyaralásra. A házunkat pedig jó borsos áron kiadni a turistáknak”.

wimbledon 4

Wimbeldon virágüzlet kirakat tenisz idején – pinterest.com

A teniszstadion egész pontosan Southfields és Wimbledon állomás között helyezkedik el. Ilyenkor Southfields nem kicsit forgalmas. Külön hostessek csak arra vannak fizetve, hogy a taxira várakozó embereket tereljék, és hogy a taxit leintsék nekik.
A Wimbledon és Southfields-ben található boltok kirakatában úszik a teniszlabda, sőt néhol egyenesen teniszlabda függőket raknak ki a bejárathoz. Az élelmiszerboltok eper és pezsgő akciókat tartanak, hiszen „a tenisznézés az eper evésből és pezsgőzésről szól” – mondta nekem egy angol úr.
A teniszre kilátogató emberek „köztudottan” enyhén spiccesen távoznak a nap végén.

Az egész tenisz egy üzlet. Vegyél belépőt, egyél – igyál az éttermekben, bárokban, költsél ajándékokra is. A 14. napon a férfi döntővel búcsúzik a rendezvény. Utána pedig Wimbledon visszaváltozik nyugodt kis csendes városrésszé.

Belépőjegyet a Wimbledon teniszre sorsolás útján illetve az adott napokon sorban állással lehet szerezni. (vagy a British Tenisz Szövegség magas rangú tagjának kell lenni).

Reklámok

Wimbledon amúgy és tenisz idején” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Diána szerint:

    Kedves Hanna! Nagyon tetszett ez a cikk és nagy teniszrajongó vagyok! A Wimbledon Common melletti erdő alatt Richmond Parkra vagy Putney Heath-re gondolsz?

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s