Bletchley park – A brit kódtörők nyomában

Pár héttel ezelőtt a Bletchley parkban jártam. Ha nem hallottatok még róla, semmi gond. Én sem tudtam, hogy létezik idén tavaszig. Egy ismerősöm mondta: „Ha tetszett a Churchill Múzeum, ez is érdekelni fog”. Akkor felkeresem – eldöntöttem. Egy magyar összejövetelen szóba hoztam a parkot. A többieknek is szimpatikus volt az ötlet. Így hát 4-en utaztunk egyik vasárnap a Euston állomásról a Midland vonattársasággal vidékre.

bpark3

The Mansion – forrás: wikipedia.org

A Bletchley park a II. világháború idején kiemelkedő szerepet töltött be. Az angol titkosszolgálat ezt a helyet szemelte ki a kódfejtők munkahelyének. Eleinte pár száz alkalmazott volt, majd a számuk az évek alatt 9 ezerre duzzadt. A területen folyamatosan épületbővítések is történtek 1945-ig.
Manapság egy idillikus és nyugodt, csendes park várja a látogatókat. A falak pedig „suttogni” tudnák a történelmet. Nem kis dolgok történtek itt.

Miért is volt szükség a kódfejtőkre?bpark1
A németek kifejlesztették az Enigma-t. Egy kódolót, aminek a feltöréséhez szükséges kulcsot naponta változtatták. Vagyis 24 órája volt az angoloknak, hogy megpróbáljanak valamit kezdeni az első ránézésre abszolút zagyva üzenettel.

bpark5

Alan Turing – forrás: wikipedia.org

Mr. Alan Turing volt az a matematikus, aki tudta, hogy az Enigma szinte végtelen számú lehetőségeivel képtelenség emberi aggyal felvenni a versenyt. Így belekezdett a Christopher építésébe (Ő keresztelte így a gépet az első fiú szerelme után). Eleinte elutasították a kérelmét, mert a megépítéshez nem kis pénzre volt szüksége. Személyesen írt hát levelet Churchill-nek, aki szabad kezet adott neki. Így vált ő a kódfejtők vezetőjévé.
Több hónapos munkát követően elkészült a Christopher azaz Turing Bombe.
A németek üzeneteit a hibáik és szóismétlések alapján tudták feltörni. Például minden reggel 6-kor az ’időjárás előrejelzés’ szóval kezdődött egy bizonyos üzenet. Erre fokuszálva tudták dekódolni a többi részét is a szövegeknek.

bpark4

Turing Bombe – forrás: wikipedia.org

A háború végére kb 200 Turing Bombe üzemelt már és napi több ezer üzenetet kellett megfejteniük. A gépek mellé fiatal hölgyeket vettek fel, akik betanítást kaptak: milyen tárcsákat, mi alapján és hogyan kell beállítani, hogy jól működjön a Bombe. Egy zárt légtérben, félhomályban dolgoztak állva x órákat. A Turing Bombe nem hiszitek el, de baromi hangosan kattogott, mikor dekódolt. Nem álommunka ez sem.

bpark2

Az angol Typex – forrás: wikipedia.org

Mi történt a dekódolás után?
Mivel német hadiüzenetekről volt szó, német nyelvészek először angolra fordították. Különösen figyelni kellett a speciális hadi szakszavakra.

Ezt követően az angolok lekódolták a saját gépükkel (Typex) az üzenetet. Majd továbbították a megfelelő részlegeknek.
Ha belegondoltok, ez nem kétemberes munkát jelentett és tempósam kellett dolgozni. Nem véletlen volt szükség több tucat gyorsgépelő hölgyre is.

Hogyan történt az üzenetek továbbítása?
Morze jelekkel vagy motoros futárokkal.
A Bletchley park garázsában a motoros futárokról szóló emlékkiállítás megtekinthető. Nem is gondolnánk bele, de ők napi harcot vívtak az idővel bármilyen időjárása körülmények között, hogy az üzenet pontosan odaérjen. A borítékokra a The most secret – Legtitkosabb volt ráírva. Ők a tartalmát nyilván nem tudták, de még csak azt sem, hogy a Blechley parkban milyen munka is zajlott.
Egyikőjük így emlékezik „Sejtettük, hogy a park egy ütőkártya lehet, de fogalmunk sem volt róla, hogy a kódtörés volt itt”

Ultra hadművelet – Ultra Secret
Az Enigma feltörése után az angolok beleláttak a németek fejébe. Mindent megtudtak az ellenség pozíciójáról (pl csapatok, tengeralattjárók, kémek stb), mozgásáról és terveiről.
Elindult hát a „játszma” a háttérben. „Annyi csatát meg kell nyernünk, amennyi csak lehetséges, de nem többet, mint ami a gyanúhatáron belül marad”.
Az angolok semmiképpen sem szerették volna, hogy a németek rájöjjenek a sikerükre. Így mindenféle kamu, háttér sztorik kellett kitalálniuk, hogyan is jöttek rá éppen hol vannak pl a vízi járművek. „Pár felderítőt küldünk a tengerhez, akik lehet, hogy szerencsével járnak” és egyéb beetető szövegek. Az angolok kamu kémeket is kreáltak, akik ’jó munkát végeztek és első kézből fontos információhoz jutottak’. A hitelesség kedvéért Olaszországba gratulációs üzeneteket is küldtek a (nem létező) kémüknek.
A háttérben komoly stratégiai „játék” zajlott. Hiszen az angolok hiába is tudták mit lépnek a németek, sokszor még így sem tudtak mit tenni. Illetve mérlegelni kellett: ha ez a csapat most vereséget szenved, de a másik csapat máshol meg előnyre tesz szert, melyikből jönnének ki jobban az angolok összesítve. Melyik helyen és milyen alakulat hogyan lépjen?
„Az emberek azt hitték a harcmezőn zajlottak az igazi csaták. Mert fogalmuk nem volt a háttérben titokban mi folyt”.
Churchill elmondása szerint az Ultra hadművelet segítette Angliát a győzelemre. Persze az amerikai támogatás is szükséges volt.

A Bletchley parkban dolgozókkal egy titoktartási szerződést írattak alá (1939 Secret act) vagyis senkinek, semmilyen körülmények nem beszélhettek arról, ami történt.
Churchill így említi őket: „Az aranytojást tojó, ám soha nem gágogó lúdjaim”, akik nem kevesebb mint két évvel a háborút is lerövidítették szakértők szerint.
A háború után felszámolták a parkot és a dokumentumokat, gépeket megsemmisítették.
De ne gondoljuk azt, hogy a kódfejtés nem maradt meg. Csak áttelepült máshova illetve a Turing Bombe már 1945-re elavult lett, helyébe egy úgynevezett Colossus gép lépett, aminek létezését 2000-ig titok övezte.

Az angolok az 1970-es évekig bevallani sem merték, hogy feltörték az Enigma-t és biztos vagyok benne, hogy őriz még a hely olyan titkokat, amik napjainkban sem hozhatók nyilvánosságra.

Enigma a háború után és ma
A II. Világháborút követően Közel – Keletre és Afrikába többet eladtak belőle. Mivel az angolok tudták olvasni a gépet, így beleláttak az adott ország üzeneteibe is. Kezükre játszott a helyzet.

Manapság egy működőképes Enigma akár 50 ezer Fontot is érhet. 2000-ben a Bletchley parkban kiállított gép egyikét ellopták és 25 ezer Fontot követeltek érte, amit meg is kaptak volna a zsarolók, ha rendőrség nem kap forró nyomot.
Az Enigmát a mai napig a „tisztelet” övezi, hiszen korát meghazudtolóan egyedi találmány volt.
A parkot felkeresve több darabot is testközelből megtekinthetünk. Információkat szerezhetünk működési elvéről.

bpark6

Kódjátszma film – forrás: youtube.com

Kódjátszma film
„A 2014-es év legjobb brit filmje”. Én véletlen hallottam a filmről pár nappal a Bletchley látogatásom előtt. Több jelenet helyszínének a parkban található Mansion ház adott otthont. Bent megnézhetjük a bárpultot és székeket, ahol a munka után ittak egyet és bagóztak az alkalmazottak. Ahol a társasági élet egy része zajlott a moziban. A filmből pár jelmez és kellék is ki van állítva őszig itt.
Javaslom a Kódjátszma megtekintését, ha egy átfogó képet szeretnétek kapni a kódfeltörésről és úgy általánosságban a parkban folyt munkáról. Továbbá Alan Turing személyéhez is közelebb kerülhettek.

Ha a fentiek alapján kedvet kaptatok, biztos vagyok benne, hogy nem fogjátok megbánni a látogatásokat.
A Bletchely parkban a Hut 3, 6, 8 kifejezetten a kódtörők irodájaként lett felújítva, ahol első kézből és korhűen láthatjátok pl. Alan Turing szobáját és még sok – sok mást.
A B épületben működés közben hallhatjátok a Turing Bombe-t és egyéb történelmi információkhoz is juthattok.

A parkban még manapság is egy felújítási projekt zajlik, jövőre jön több új tárlat. Érdekesség, hogy 2014 júniusában Katalin hercegnő adta át a restaurált részeket, s a nagymamája a háború idején a Bletchley parkban dolgozott.

Én élveztem a látogatásom minden percét, talán előző életemben britként a háború idején tevékenykedtem. Nagyon megérte a kirándulás és egy éven belül igyekszem majd visszatérni, hogy a belépőmet újra kihasználjam. (A belépő egy évig érvényes).
Köszönöm csodálatos ismerőseimnek a társaságot!

Bletchley park hivatalos honlapja: ITT érhető el

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.