Gyere haza fiatal – A második londoni tájékoztató előadói

2015. június. 28-án vasárnap megrendezésre került a Gyere haza fiatal II. londoni tájékoztatója. Az első cikkben Pákozdi Szabolcs úr beszédét írtam le nektek. Most pedig jöjjön, ami eddig kimaradt.
Annyit elfelejtettem említeni, hogy kevesen voltunk szerintem. Szemre 80 főre tippelnék.

gyerehazafaital

gyerehazafiatal.hu

A jelenléti ív aláírását követően egy kérdőívet nyomtak a kezünkbe.
– Honnan hallottál a programról?
– Regisztráltál már a program hivatalos honlapján?
– Csatlakoztál már a programhoz?
– Mikor költöztél ki?
– Mi volt a fő oka kivándorlásodnak? (2 sort hagytak a válaszadásra, holott ebből egy 20 oldalas esszét tudnék írni)
– Miért jönnél haza, milyen tényező motiválna legjobban? Pl. család, biztos állás, honvágy, méltányos fizetés, megfelelő lakhatási feltételek
– Milyen támogatási formákat részesítenél előnyben ahhoz, hogy Magyarországon munkát vállalj? Pl. lakbér, munkába járás költsége, repülőjegy támogatás állásinterjúra, képzési támogatás, támogatás vállalkozás indításához. (A felsorolt válaszok eléggé értelmetlenek, hiszen a Gyere haza fiatal program ebből párat már magában foglal)
– Mennyi időn belül tervezed a hazatérést?
– Milyen szakképzettséggel rendelkezel?
– Melyik városban szeretnél dolgozni?
– Megoldott lenne-e a lakhatásod Magyarországon?
– Mekkora fizetés az, amiért biztosan hazajönnél?
– Elégedett vagy a nyílt nap programjával, résztvevő előadókkal? Számodra hasznosak voltak a mai előadások?
– Mit gondolsz, mi az téma, ami egy esetleges következő nyílt nap alkalmával érdekelne téged?
– Kérjük, ha bármilyen észrevételed van, írd meg nekünk (5 sort helyet adtak)

Nézzük most az előadókat.

Rolek Ferenc a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese
„Hidd el, lehetséges!”

A Budapest Bank a GE tulajdonában volt 2015-ig, mikor is felvásárolta a Magyar Állam.
1987-ben Magyarországon az első kereskedelmi bankként kezdte meg működését. 2800 embert alkalmaz jelenleg és különlegessége, hogy két kultúra elegyét ötvözi. Amerikai minta európai közegben. Egy stabil hátterű, sokoldalú bank, ami a válság idején is nyereséget tudott termelni.
Korábban elért díjak: 2014 – Az év bankja, Az év kölcsönterméke, 2013 – A legjobb munkahely nők számára. A nők karrier építésére komoly hangsúlyt fektetnek.

Miért pont a Budapest Bank?
Speciális kultúra, ahogy már korábban írtam illetve, hogy a GE felépítésében demokratikus és a vezetők nyitottak egy találkozóra, elérhetőek, ha beszélni akarnánk velük. Az alkalmazottak öltözködése lezser, a lényeg, hogy jól érezd magad.
És ami a legfontosabb, minden szabályszerűen és törvényszerűen van megoldva. „Jó szívvel megyek dolgozni és reggel nyugodtan tudok a tükörbe nézni” – idézem Rolek úrat.

A Budapest Bank eredményorientált a dolgozóik megbecsülése mellett. Itt kihívásos állások vannak (Elemző, IT, Junior Project menedzser stb)

„A legjobb bank otthon”.
(Csak ugye ne felejtsük, hogy most került állami tulajdonba. Az eddig felépített gyönyörűség jól hangzik és hízelgő számomra is. De kíváncsi leszek a Magyar Állam mit hoz ki belőle…nem vagyok túl pozitív na.)
Lényegében azért keresnek sok informatikust a céghez jelen pillanatban, mert a GE – anyacégtől most fog leválni teljesen a Budapest Bank, az eddigi biztos (anyagcég) informatikai háttér (szoftverek) helyett újra kell kreálni az egész rendszert. (Sok sikert).

A folytatásban Mező Eszter a T-HR Kft-től szólalt fel. Egy fejvadász cégről van szó.
„Karrier Budapesten kívül”.
Mező Eszter azért érdekelt személyesen a programban, mert egy rokona Londonban él (sakkozásból), lánya külföldi állásban gondolkozik, illetve látja az érdeklődést, és hogy többen mennénk haza.
A T-HR Kft Tatabányán található és 16 éve indult. 42 partnerük van, akikhez munkaerőt közvetítenek. Rugalmas és tájékozott csapat dolgozik náluk, akik önéletrajzírásban is tanácsot nyújtanak, ha szükséges. Továbbá, ha a szaktudása valakinek kiemelkedő, de éppen nem tudnak nyitott állásról, is beajánlják az illetőt cégekhez.

Miért pont Tatabánya?
Több mint a Turul madár. Van színház, sok zöld terület, új lakónegyed, élményfürdő, mászófal, szórakozóhelyek, kiépített bicikli út. Budapest az M1-en 45 perc.
Mező Eszter szerint Tatabánya bérekben is kedvezőbb, mint mondjuk Székesfehérvár. Hiszen, ha ide akarják csábítani a munkaerőt, többet kell a cégeknek adnia.
Cégek pl: AGC – autóüveg, Grund Fos – emberséges cég, szivattyúk gyártása, az Olimpia hivatalos beszállítója
Majd megnéztünk egy kisfilmet a tatabányai ipari parkról. (6000 embernek ad munkát).

Eszter, mint HR-es tippeket is adott.
Miért nincsen sokszor egy álláshirdetésben bér? Mert (magas) beosztások esetén egyedi megállapodás alapján történik ez. Érdemes alkudozni és nem feltétlen a bruttó bérben gondolkozni. A CSOMAG-ot kell nézni, azaz fizetésen kívül milyen és mennyi összegben kaphatunk még egyéb juttatást.

Kihangsúlyozta, hogy magyarországi munkaerőpiac kultúraváltás küszöbén áll.  Az ember mint munkavállaló értéke nőni fog. A cégek már érzik, hogy tenniük kell valamit az alkalmazottaik megtartásában.
A T-HR Kft-nél egy munkaerőpiac fejlesztés projekten már dolgoznak, fél éven belül várható az új kezdeményezés.
Mi, külföldön dolgozó, hazafelé tartó fiatalok pedig tovább segíthetünk a kultúraváltásban. Hiszen az angol mentalitást vinnénk haza az új munkahelyünkre, amire nagy szükség van otthon!

Önéletrajz a legfontosabb! 30 másodpercet tölt egy HR-es rajta. Maximum két oldal lehet egy oda vágó, normális képpel a jobb felső sarokban. A motivációs levélben fejtsük ki, miért akarunk haza költözni és milyen terveink vannak, hogy lássák elszántak vagyunk. Pár tömör mondat elég!
A külföldön szerzett, nem szakmai tapasztalatot próbáljuk meg valamilyen formában átültetni az adott állásra (Milyen profilú cég, hány fős csapat és a megszerzett (bármilyen) tudást hogyan tudnám otthon hasznosítani). Minden egyes pályázáskor próbáljuk a HR-es helyébe gondolni magunkat!
Példát is hozott: külföldön éttermi munka műszaki végzettséggel –> hogyan írjuk bele a CV-be eladhatóan.

„Viszontlátásra az önéletrajzban vagy egy tatabányai koncerten” – zárta.
(www.t-hr.hu)

Eszter megjelenésében is nagyon szimpatikus volt, az előadásával pedig teljesen meggyőzött. Ő az, akihez tényleg fordulnék, ha olyan végzettségem lenne, ami otthon kell. Illetve komolyan tervezném a visszatérést. Sőt, továbbmegyek. Szerintem a Gyere haza fiatal programot kerüljétek ki, sok adminisztrációs nyűg max. 100 ezer Forintért, ha pozitívan bírálják a kérelmed. Én direktben, első körben Mező Eszterhez fordulnék. Hatékonyabban és gyorsabban tudnék elhelyezkedni, úgy hiszem.

A következő előadó Király Emese volt a Suzukitól.
„Minden terep hazai pálya”.
1991-ben történt az alapkőletétel. 1996: 100.000 autó legördült. 2006: 1 milliomodik autó. stb.
Büszkék vagyunk! Az Esztergom telephelyű cégnél 3100-an dolgoznak, 31 fő pedig egy budaörsi irodában értékesítési feladatokat lát el.
2007-ben 6000-en voltak alkalmazva, ám a válság beütött és 3000 embert kirúgtak, de mérlegelve és emberségesen – állította.
A gyár különlegessége, hogy a nyers acéltekercsből lesz az autó. Az összes munkafolyamat egy helyben van. Préselés – hegesztés (teljesen automata) – festés (merítőkád) – szerelés a legnagyobb élőmunkát igénylő részleg, egy munkafolyamatra 1 perc jut kb. A japánok nagyon precízen kidolgozták a produktív termelés folyamatait.
Az éves terv 2015-re 174 ezer darab.

Ki a megfelelő jelölt és miért a Suzuki?
Átlátható és letisztult önéletrajz fényképpel. Ha megfelelő a szaktudás továbbítják az adott részlegnek, akik szűrik. Nincs diszkrimináció, mert a továbbításkor a fénykép lekerül a CV-ről. Csak a végzettség, tapasztalat és tudás számít!

A Suzuki karrier oldalán kell regisztrálni és pályakezdőket is nagyon szívesen várnak. A japán filozófia szerint a pályakezdőkből lesz a legjobb munkaerő. Betanítják és szocializálják az embert (mondjuk ki, betörik ázsiai módszerekkel a kezdőket, akik örülnek, hogy lehetőséget kapnak)

A Suzukinál alacsony a fluktuáció és az átlag életkor 39. Még dolgoznak náluk olyan emberek, akiket az elsők között vettek fel anno a gyár indulásának idején.

A Suzuki mint tudjuk japán cég. Egy japán kultúrához kell igazodni, pályázás előtt ezt jól gondoljuk meg! Teljesen más a japán kommunikáció, a non – verbális jelek.
Maga a cég racionálisan van felépítve és csapatmunkát követel. Egy feladatkör pedig A-Z-ig magában foglalja az adott elvégezendő feladatokat.

(Talán annyit tennék hozzá, hogy egy japán cég többet engedhet meg magának Magyarországon, mint mondjuk egy angol légkörben. Angliában hiába van a japán – kemény kultúra, kissé angolosra betörték őket, nem pedig ők fordítva az embereket)

A Suzuki szereti a határozott jelentkezőket, akik tudják, mit akarnak és miért a Suzukinál akarják azt. 3 hónap próbaidő is maga egy projekt náluk.

A legutolsó felszólaló Soós Andrea volt az OFA-tól, akik már tényleg csak a rétest húzta.
„Hol máshol mint otthon”
– Milyen otthonteremtési támogatások vehetőek igénybe, mi az a lakásmegtakarítási pénztár.
– Jön az új Szocpol a CSOK (Család otthonteremtés kedvezmény) – ki, hogyan, mekkora összegben, mit.
(10 évre állam bácsi jelzálogjogot kap az ingatlanra! – hát azért a pár 100 ezerért küzdeni annyit nem ér, főleg nem ilyen feltételekkel)
– Otthoni adózás: a nettó kerested a bruttó keresed 65,5%-a. De lehet, hogy 10%-a csökken a SZJA???
– Gyerek után járó kedvezmények. Irreális példával: bruttó 500 ezret kereső felnőtt (ez az átlag???)
– Friss házasok adókedvezmény. Havi 5000 Ft az első baba születéséig.
– Béren kívüli juttatások, mekkora összegben, milyen adósávba esik. 8000 Ft/ hó Erzsébet utalvány kedvezményesen (Elnézést, ebből egy jó vacsorára nem lehet elvinni a 4 tagú családot! de a havi bevásárlás töredékét is alig fedezi!)
– Angol kocsink honosítása – milyen feltételek stb.
– Külföldi megtakarításunk hazavitele adómentes! (Háááát, Nav-ot ismerve, majd kitalálnak ez ellen valamit)
– Egészségbiztosítás fizetés, ha még nincs munkaviszony otthon hazaköltözés után. NAV ügyfélszolgálat 15T1011 nyomtatvány, havi 6930 Ft.
– Lakásvásárlás illetéke, ha ez a célunk. 4%, de vannak kedvezményes kiskapu lehetőségek.

Körülbelül ennyi hangzott el.
Összegezve:
– Budapest Bank a legjobb
– Tatabánya az új karrier hely
– Suzuki még mindig a mi autónk
– A magyar állam továbbra is lehúzós

Nem tudom, ki kapott ez alapján kedvet hazamenni. Bármi is a döntésetek, sok sikert!

Köszönöm, hogy olvastatok.

Gyere haza fiatal – A második londoni tájékoztató előadói” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Aranka Mária Tóth szerint:

  Ennek a programnak a legnagyobb gondja a lebonyolító szervezet(OFA). Pákozdi egy igazi bürokrata és az általa igazgatott “cég” is úgy működik,mint egy utolsó hivatal a 80-as évekből. Az már csak hab a tortán,hogy a “Gyere haza fiatal” nevű “csúcs” programból vitt a céghez marketing menedzsert,ami morálisan szerintem több,mint aggályos,pláne úgy,hogy előtte 3 embert-köztük egy 4 gyerekes családapát, és egy másik leendő apukát- elküldött forráshiányra hivatkozva. Megcsinálta azt is,hogy a TÁMOP programokban dolgozó munkavállalók bérét átlagosan 20%-al csökkentette-miközben a pályázatban évi 10%-os emelést vállaltak- feltételezem ebből fedezte Soós Andrea koordinációs igazgatóvá történő kinevezésével járó béremelkedését,aki eddig egy bukott programot tud felmutatni-Diplomamentő-. És a sor sajnos folytatható lenne a végtelenségig, ennyit jelent,ha az ember az államtitkárral(Czomba) végzett egy főiskolán(Miskolc). 🙂 Néhány hazai cikk a programról:
  http://444.hu/2015/07/09/nem-fogja-elhinni-hogy-hozza-haza-a-fiatalokat-a-magyar-allam/
  http://index.hu/gazdasag/2015/07/09/1_5_milliot_adott_a_kormany_2100_lajkert/
  http://index.hu/gazdasag/2015/06/30/ofa_gyere_haza_fiatal/

 2. Mező Eszter szerint:

  Kedves Hanna! Köszönöm a beszámolóját, ami számomra igazán kedves visszaigazolás arra vonatkozóan, hogy érdemes hitelesnek maradnom a következő években is, ha már eddig 52 évig kibírtam :), mert ez még Londonban is működik. Ott ahol, érthető módon indulatokból bőven akad.

 3. mariann49 szerint:

  En sem vagyok celkozonseg, az 50 felettiek a kutyanak se kellenek 🙂
  De ha fiatal lennek, akkor meg ugy se mennek, mint igy.
  Az allasajanlatoknal pedig mindig azt sugja a kisordog, hogy ugyan, meddig?
  Kap az a kedves fiatal egy jol fizeto, minden szempontbol elonyos allast, hazakoltozik, orul, mint majom a farkanak, es mi ra a biztositek, hogy a ceg nem megy csodbe egy evem belul, vagy uram bocsa’ nem rugjak ki, nem epitik le, akarmi.
  Sajnos, en mar nem tudok hinni a csodakban.

 4. Christine szerint:

  Még mindig nem győztek meg. Nem mintha célközönség lennék, de akkor sem. Még mindig úgy érzem hogy szimplán hülyének nézik az embereket.
  A banknál minden szabályszerű és törvényes. Aha. Persze. Arról híresek. A Suzukinál meg nincs diszkrimináció mert az első kör után ők leveszik a fényképet. Ha valóban nem lenne diszkrimináció akkor eleve nem is kéne a fényképp. Sőt. Gyakorolni kell ezt még nekik, na. 🙂

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.