Gyere haza fiatal – A második londoni tájékoztató avagy 4-en már otthon!

Mint tudjátok, én vagyok az a nagyon ráérős Hanna nevű blogger, aki lelkesen részt vesz a Gyere haza fiatal tájékoztatókon. Ma volt a második alkalom.

gyerehazafaital

gyerehazafiatal.hu

Mi is történt az elmúlt jó hónapban az első rendezvény óta? Hát, igen. Mindenki tudja, hiszen világszenzáció, legalábbis piros betűs ünnepnap a magyar történelemben 2015-ben: hazament az első fiatal. Sőt, azóta már 4-en otthon vannak – kezdte beszédét Pákozdi Szabolcs az OFA ügyvezetője.

Kihangsúlyozta továbbá, hogy ez a program végzettségnek megfelelő állásokra szól és az angol nyelvtudás elengedhetetlen. A partnereik között pedig olyan cégek szerepelnek, akik pozitívan értékelik a külföldön megszervezett szakmába vágó tapasztalatokat és referenciákat. Ismét részletezte az igénybe vehető támogatásokat, a repjegyet interjúra (max. 120 ezer Ft), a lakhatási illetve mobilitás támogatást is.

Jelen pillanatban már 80-90 fő közvetítése van folyamatban, a program sikeres. Pákozdi úr nyomatékosította, hogy a honlapon regisztrálni kell az információkért és álláslehetőségekért. (www.gyerehazafiatal.hu).
A regisztráció és az önéletrajz feltöltés elengedhetetlen, hogy lássák, milyen végzettségű magyarok szeretnének hazatérni. Ez alapján az OFA tud céget keresni, ahova a szakmánk megfelel.
Májusban csak 25 céggel álltak partner viszonyban, ám mára ez 66-ra nőt és 815 nyitott állást foglal magában. Jól teljesítünk, és már mi mondunk nemet vállalatoknak, akik nem felelnek meg a programunk elvárásainak – kihangsúlyozta Pákozdi úr.
„Ti vagytok a célcsoport”, de önéletrajzotok nélkül nem tudunk segíteni!
Pályakezdőket is szívesen látunk. Pályakezdő pedig az, akinek nincsen a végzettségében tapasztalata, habár esetleg dolgozott külföldön más munkakörben. Az általunk Fehérváron elhelyezkedő srác pontosan ebbe a csoportba tartozik – hozzátette.

A tájékoztatót Pákozdi úr kezdte és zárta. A záró prezentációjában elhangzottak újdonságok, így most azt írnám le, ahelyett, hogy a többit részletezném.

Zárásképpen a külföldön megszervezett tanulmányok papírjainak magyar elfogadtatása volt a téma, ami attól függ, hogy „csak” elismertetni szeretnénk, vagy továbbtanuláshoz kell, esetlegesen munkakör betöltéshez. Minden egyes esetben más szervnél és más elbírálás alá esik a helyzet. Az elismerés díja, a szakértői díj vagy szakmai vizsga esetleges összege pedig súlyos tízezrekre rúg. Ám olyan helyzet is fennállhat, hogy az adott oklevelünk (bármink) egyáltalán nem szerepel a magyar rendszerben. Ilyenkor, mintha semmit sem tanultunk volna külhonban.

Na, most pedig jöjjön az újdonság!
Az OFA gondolt egy nagyot és azt szeretné, ha nem csak munkavállalók, de vállalkozásban gondolkozó fiatalokat (nincs korosztályhoz kötve) is bevonna a Gyere haza fiatal programba. A külföldön megkeresett tőkénkkel és ötletünkkel, vállalkozás indítására is ösztönözne és segítene az OFA. Mi Angliában másfajta termékekkel és szolgáltatásokkal találkozhattunk, olyanokkal, amik pl. újak lennének az otthoni piacon, ami versenytárs hiányában sikeres lenne.
Az OFA segítséget nyújtana potenciális üzleti partnerek felkeresésében, megismerésében.
A vállalkozást segítő program igénybevételének alapfeltétele egy kötelező képzés, ami a gyerehazafiatal.hu-n történt regisztrációnk után lesz elérhető augusztus 1-től. Egy 80-100 órás e-learning, ami a felkészülést, konzultációt és tutorálást foglalná magában.
Várható tananyag:
– általános vállalkozási ismeretek
– gazdasági ismeretek
– adózási ismeretek
– pénzügyi ismeretek
– marketing
– menedzsment ismeretek stb.
A lényeg, hogy Londonban felkészüljenek a potenciális – jövendőbeli vállalkozók. Modul teszteket kell sikeresen teljesíteni. A képzés tervezett maximális, OFA által meghatározott ideje: 5 hónap. Nagyjából heti 5 óra tanulás az elvárt.
A sikeres teljesítés után látogatási bizonyítványt kaphatunk. Illetve a rákövetkező 5 hónapban 20 órás ingyenes, OFA által biztosított üzleti tanácsadást kérhetünk. Ez idő alatt az üzleti tervet meg kell írnunk (+egyebek). A folyamat végén a vállalkozásunk eléri (el kell, hogy érje) azt a szintet, hogy pályázatokon tudunk vele szerepelni. „Az győz, aki a legjobb pályázatot adja be”.
Pénzügyi – vállalkozást indító, vissza nem térítendő támogatásokról nem esett szó.

Most csak Pákozdi úr beszédét írtam le. Holnap jön Suzuki – „Minden terep hazai pálya”, Rolek Ferenc a Budapest Banktól illetve a legjobb előadó: Mező Eszter a T-HR Kft-től.

Köszönöm, hogy olvastatok.

Gyere haza fiatal – A második londoni tájékoztató avagy 4-en már otthon!” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.