Látogatás a Churchill Múzeumban

Két hónappal ezelőtt jártam a Háborús szobák Múzeumban, aminek egy részében a Churchill Múzeum található. Mostanra érett meg bennem az, amit láttam.

2011 05 12 churchill

forrás: internet

Churchill az angolok bálványozott politikusa, akinek nevét ugyan mindenki ismeri, de valójában kevés információval rendelkezünk róla. Ki is volt ő valójában? A múzeum neki állít emléket, ahol megismerhetjük a teljes életútját és politikai karrierjét is. Információkat szerethetünk személyéről, ami eddig ismeretlen volt számunkra, vagy már feledésbe merült. A bemutatott tárlat segítségével megtudhatjuk, hogy miért is lett ő híres, miért is lett olyan nagy hírneve és hogyan is érte el azt.

„Mindannyian apró bogarak vagyunk, de én azt hiszem, hogy szentjánosbogár vagyok” (Churchill)

A híres karrierje 1940-ben vette kezdetét, mikor miniszterré nevezik ki (65 évesen) és Anglia már igencsak belesodródott a második Világháborúba.

Rövid életútja
Churchill arisztokrata család sarjaként látta meg a napvilágot (1874-ben) és szülei által elhanyagolt gyerek volt. Az egyetlen őt igazán személy a nannyje. Akkoriban a felső körökben teljesen elfogadott volt ez a szülőmodell, de azt kell mondjam, a XXI. században is ez a jellemző Angliában.
Már korai éveiben kitűnt a szavalásból, ami később a karrierjében kulcsfontosságú szerepet töltött be.
Felnőttként a katonai életpályát választja családi kapcsolatait felhasználva Indiában.
1900-ban már parlamenti helyet szerez. 1905-ben Gyarmatokért felelős miniszteri címet nyer. 1908-ben több éves plátói szerelem után megházasodik. Feleségében egy életre szóló barátra és bizalmasra lelt, aki később is szinte minden ügyébe be volt avatva és tanácsokkal is ellátta őt.
Több szociális reformot is ő vezetett be, amivel megalapította a jóléti angol államot. (Sztrájkjoga a bányászoknak, NI – Nemzeti Társadalombiztosítás, Minimálbér meghatározása, Nyugdíjrendszer kiépítése is stb) Olyan döntések, amik 2015-ben minket, külföldi munkavállalókat is még érintenek. Köszönet Churchill-nek.
Az I. Világháborúban a nyugati fronton szolgált.

A II. Világháború kitörése előtt folyamatosan figyelmeztetett Hitlerre és a birodalmának veszélyeire, terjeszkedésére. Az intései csukott fülekre leltek és nem hittek neki az emberek. Nem véletlen hát, hogy mikor kitört a háború, őt szemelte ki a király miniszternek. Az egyetlen politikust, aki saját nézőpontjáért kiállt és látta Hitlerben a veszélyt már korábban.
Churchill elnyerte az amerikai elnök bizalmát és támogatását. Tudta, hogy nélkülük Anglia nem tudja megnyerni a háborút. A Háborús szobák Múzeumban megtekinthető az a pici szoba, ahonnan Amerikát tudta titokban hívni. Továbbá Churchill volt az, aki nem hitegette a népét sem. „Mit ígérhetek? Vért, fáradtságot, könnyeket és verejtéket”.
Illetve ő volt az, aki Mr Turing matematikus kérését is elolvasta és elrendelte, hogy a Bletchley parkban dolgozó kódfejtők mindent megkapjanak, amire szükségük van (Ez majd egy következő cikk lesz).
Churchill habár megvetette a kommunizmust, de mint realista és előrelátó felajánlotta a szovjeteknek a támogatást a megszállt területeken.
Győzelemre vezette Angliát és személyéről mind a mai napig tisztelettel beszélnek a britek. Ahányszor szóba hozom, csak ennyi mondanak: Great man – Nagyszerű ember volt.

A háború után leváltják miniszteri posztjából („Hűtlen nemzet”). Visszatér szeretett hobbijához a festészethez. Utazgat és élvezi a jómódú barátai vendégszeretetét közben. Versenyló tulajdonosként is sikereket élvez.
(A politikai karrierje sem ér véget, 1951-ben újra miniszterré választják)

Churchill szokásai
Ha tehette naponta 2x fürdött, délután pedig szeretett sziesztázni egyet. Az ízlése egyszerű volt: mindenből a legjobbat. Minőségi kubai szivar, ami szinte az összes róla készült képen a szájában van. Nemes borok és éterek. Öltözködésben is volt egyedisége. Személyére varratott selyem hálóing, öltönyök stb. Néha nehéz volt megfelelni elvárásainak. Az életvitelének fenntartásághoz pedig nem kevés összegekre volt szüksége.
A háború alatt volt egy beteges szokása is. A kormányzati épület tetőjére kiült és nézte, ahogy Londont bombázzák.

A Churchill Múzeum kiemelt részei:
– 15 méter hosszú kronologikus, interaktív asztal, ahol megismerhetjük Churchill élettörténet részletekbe menően. (1100 Dokumentum, 1150 kép, 10 rövidfilm segítségével).
– Siren Suit, amit az 1930-as években viselt.
– Enigma kódoló, amit kormányzása idején Mr Turing csapata tört fel
– Potsdam térkép, amit saját maga használt 1945-ben
– Irodalmi Nobel – díj, amit 1953-ban kapott az angol nyelvűek történelme könyvéért.
– Temetési zászló. Magánember létére a temetésén a királyi család is tiszteletét tette.
– Feleségéhez intézett, kézzel írott levelei
– Churchill egyik első olajfestménye
– Nr 10 door, az eredeti ajtó a Downing street-ről, ahova belépve megírta Nagy – Britannia történelmét évtizedekre.

Churchill a híres politikus, hobbifestő, történelemkönyv író és befolyásos beszédeket mondó személy, minden mellett hűséges férj 90 éves korában hunyt el. Pontosan idén (2015) januárjában volt 50 éve.
Jövőre emlékbankjegyeket bocsánatának ki fényképével.

Köszönöm, hogy olvastatok. A következő történelmi cikk a Bletchley parkról fog szólni, ahol brit kódfejtők feltörték a híres – német Enigma-t. Ha tetszett a cikk és a jövőben is olvasnál tőlem, csatlakozz a Facebook közösségemhez is.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.