Instagram, de miért is?

Múlt héten a Tinder adott ihletet egy cikkhez, most pedig az Instagramról fogok szót ejteni.
unnamedEgy ismerősöm regisztrált be, mivel látta, hogy fent vagyok, megkérdezte: Lehet –e chatelni ebben az alkalmazásban? Szerintem nem – feleltem. Csupán kommentelni tudsz mások képeihez, meg tetszikelni. Hát, akkor nem tudom minek regisztráltam magam – zárta.

Jó felvetés, miért is vagyunk tagok az Instagram-on?
Önmutogatás? Unaloműzés? Önkéntes fotómegosztás és tetszikelés vadászat? Szerintem sokan nem gondolnak bele, hogy a nyilvánosan feltöltött képeiket bárki láthatja. Igen bárki, a 80 éves indiai férfitól kezdve a tinik, amerikaiak, afrikai lakosok stb.

Attól, hogy fent van x sminkelt és pózolós képe valakinek, majd 2000 ember tetszikeli, nem lesz senki sztár. Inkább egy ingyen kirakatbaba. De a férfiaknál is van felhozatal. Nem tudom hogyan, de egy srác megtalálta a profilom. Megnéztem a képeit. Fedetlen felsőtesttel, tetkósan feszít a fényképen, miközben a fél kezét az alsónadrágja felé csúsztatja. Számomra ő egy nagy senki. Ha az ő fotóit szívecskézik a csajok, látszat népszerűséget besöpörhet, de semmi egyéb. Mert nem tett le olyan dolgot, ami miatt felnézhetnénk rá.

De egyelőre nálam a biztosítékot az a hölgy verte ki, aki a popsijáról készült képet osztotta meg. Fél hátsóját takaró picsa rövidgatyában. 6500 like és tucatnyi komment. „A popsid istenáldotta jó”. Remélem a hölgy önérzetének jót tett, mikor látta, hogy a popsi fotót ismeretlenek szétkapták az Instagram-on. Látszat az egész. Tipikus példája, hogy a nő, mint nő elértéktelenedett a világban. Régen szaftos fotókért a CKM-et kellett a férfiaknak megvásárolni, manapság pedig már ingyen is önjelölt magamutogatók hada van a közösségi oldalakon.

Mikor angol tinikkel kerülök kapcsolatba, látom, hogy 10 éves kortól Instagram tagok. A szülők szigorúságától függ az, hogy nyilvános vagy zárt az oldaluk. Mivel követem az egyik angol kislányt, tapasztalom, hogy mi folyik. Egy kirakott kép min. 200 like, az összes osztálytársa és a fél suli már használja az Instagram-ot. Hazafelé a buszon, metrón stb ülnek rajta. Itt élik ki azt, hogy még Facebook profiljuk nem lehet. „Szeretlek hugi” – beírta valaki. „Én is szeretlek titeket” szívecskék kíséretében másik hozzászólás a kép alatt. Ilyen ez a XXI. századi tinis világ.

Az angol pletykalapokban már többször láttam a következő témát: Beckham házaspár Instagram háborúja! Vajon David vagy Victoria kap több tetsziket egy képhez? Utána pedig az vesézték ki, hogy Victoria utazásos és egyéb képeket oszt meg, míg David a családi fotókat hozza nyilvánosságra. A témában képesek az újságok abszolút lényegtelen és félig kamu cikkeket kihozni. Itt tartunk. Ez is eladható.

Visszatérve ismerősöm felvetésére. Minek regisztráltam hát? Az Instagram egy szuper és ingyenes oldal reklámozni a márkánkat, a termékünket, bármit, amivel rendelkezünk. Fotósoknak referencia oldal, ahol más fotósoktól leshetnek pillanatokat és ötleteket. TV show-nak, híres embereknek, népszerű személyeknek egy lehetőség a középpontban lenni, tovább népszerűsíteni/ szinten tartani a nevüket. Az Ellen Show megosztott pillanatait több százezren szeretik.
A zenészek, együttesek koncertekről, videó forgatásokról felrakott képei további vágyat válthatnak ki, növelhetik az eladásukat stb. Minden mellett pedig mi felhasználok úgy érezhetjük, hogy szinte barátunk az illető, hiszen saját maga posztol magáról.
És el tudom képzelni, hogy nálam sokkalta kreatívabb emberek, még többet is ki tudnak hozni az Instagram-ból.

Én kizárólag az Életem morzsái miatt lettem tag, mert mint londoni – magyar blogger már érdekem, hogy képviseltessem magam az oldalon. Mint magánember és „egyszerű” lakos, nem.

Az Instagram akkor jó, ha szép pillanatokat osztunk meg másokkal. Olyan pillanatokat, amiket szerettünk és szépnek találtunk. Ezek a képek örömet tudnak okozni másoknak, így már szívesen böngészek.

Reklámok

Instagram, de miért is?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. gwconsolata szerint:

    Igen, egyetértek. És akkor ha ezek a szép pillanatok nem manipuláltak, ha nem lóg ki azonnal a lóláb. De nagyon sokszor bizony durván kilóg, nincs mit tenni, ilyen ez a pénzvilág.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s