Séta a múltban – Látogatás a hidegháborús atombunkerben

Ígéretemhez híven az Atombunker látogatásom beszámolójával jövök.
Igazi csajos programon vettem részt ismételten. Miután a Churchill Háborús Szobák Múzeumban voltam és lelkesen beszéltem az élményeimről, egy ismerősöm felhívta figyelmem az Atombunkerre. „Akkor ez is biztos tetszeni fog neked”. El is felejtettem, míg egyszer rám írt: figyelj, szervezek egy kirándulást oda. Remek, nagyszerű – szabaddá tettem magam.

11159909_10153948564629745_2746617309029860272_oBorús, nyári, szemerkélős esős szombati napon egy maroknyi csapat gyülekezett az Epping Station kijáratánál. Innen a 21-es vidéki buszt kaptuk el, majd a Bunker állomásnál leszálltunk.
Semmi feltűnő nem fogadott minket, leszámítva egy – két dombot és egy nagy rádiótornyot. Hát, egész pontosan ez alatt bújik meg a titkos – hidegháborús nukleáris/atombunker.
A földalatti „épület” bejárata egy vidéki bungaló. Egy fák alatt megbújó ház, ami elveszik a környezetben. Nem gyanús senkinek, nem is sejteti, valójában mi bújik meg alatta.

Az Atombunker látogatás becsületbeli alapon történik. A bejáratnál ki van írva: „Kérjük, vegyen el egy audió guide-t. Fizetni a kijáratnál, az ebédlőben kell”. Szépen besétáltunk anélkül, hogy fizettünk volna, később pedig több helyen ki volt írva: „Ha innen a bejárathoz fordulna vissza, 25 Fontos bírságra számíthat”. Persze senki, semmit nem ellenőrzött. Csupán pár kamera volt a falon látszatként.

Elindultunk egy alagútban befelé, ami a legmélyebb szintre vitt minket. A kommunikációs és katonai részlegre. BBC és egyéb rádiós szobákat láttunk (kompletten felszerelve), ahol a nukleáris támadás esetén a vészhelyzetről élőben tudtak volna közvetíteni.
A második szint a Kormányzati részleg volt. Több száz számítógép, amiken egykoron dolgoztak az emberek. Minden úgy hagyva, mintha az utolsó munkanap tegnap lett volna. Persze információ egyiken sincs, sőt az összes fiók is teljesen kifosztva. Hiába kutakodtunk, pár üres háztartás regisztrációs űrlapon kívül semmire sem bukkantunk. A székek kicsik kopottak, igazi retrósak. Az idő mintha konzerválta volna az egész bunkert.
11393604_10153948564799745_8348102138451124798_oA billentyűzetek puhaságát teszteltem, jók voltak. Furcsa belegondolni, hogy egykoron itt állami alkalmazottak nyúzták ezeket a dolgokat.

A földfelszínhez legközelebb eső – első szinten a lakrészek voltak. Több tucat emeletes vaságy és kórházi, műtős terem, ami nagyjából egy légtérben volt a lábadozóval. Az egészben a szembetűnő, hogy ezek az ágyak komolyan mondom, jobb állapotban vannak, mint a nemrég a kórházi dolgozók által közölt fényképen szereplőek otthon. Angliában ez használaton kívüli, lejárt, selejt.
A bunker üzemeltetéséhez szükség volt persze légtisztító és egyéb berendezésekre is, amik elvileg még mai napig működőképesek, és ha beütne egy krack, még most is életeket tudna megmenteni/ védeni.

A kezdeti időszakban RAF (Királyi Légierő) állomásként funkcionált a földalatti építmény, majd Regionális Kormányzati Székhely lett 1992-ig. A befogadó képessége 600 főre tehető. Atomtámadás esetén innen szervezték volna a lakosság mentését és védelmét.
A bevezető folyosószakasz pedig alkalmas volt helyi lakosok elszállásolására is, hiszen tartalék vasággyal rendelkeztek.
A honlap szerint ez a legnagyobb és legmélyebben meghúzódó hidegháborús bunker, ami látogatható. Világszinten egyedülálló!

11406498_10153948565199745_2462639457833167431_oMindenképpen különleges élményt adott a föld alatt egy labirintusban kalandozni, de készüljünk fel rá, hogy itt minden régi és lepukkant. Ám szinte mindenhez hozzágyúlhatunk, nyomkodhatjuk stb. Azért sem szól senki, ha a leülsz egy székre és olyan képet csinálsz, mintha éppen gépelnél stb.
És minden a becsületességről szól. Az étkezőben az úgynevezett becsületkassza várt minket, ahova a lelkiismereted miatt fogod a 7 fontos belépődet bedobni.
A konyha hétvégén üzemelt és sült krumplit, egyéb gyorsan elkészíthető ételt rendelni tudtunk. Ha azonban zárva lett volna, a szolgáld ki magad büfé lenne. Ahol a hűtőből kivett ital árát a csoki árával együtt angolos becsülettel otthagyod a dobozban.
Általánosságban úgy éreztem, hogy senkit sem érdekel, te éppen mit keversz és meddig az épületben. Ahogy jól esik.

Extrák: A bunker filmforgatáshoz bérelhető. De akár csoportos születésnapi túlélő partit is lefoglalhatsz. Az árban pedig egy éjszakai szállás is benne van a bunkerban. Illetve szerepjátékot játszó társaságra is nyitottak (ezt nem ismerem).

A legjobban az esetleges atomtámadásra felkészítő kisfilmen nevettem. „Ön a saját házában is ugyanolyan biztonságban van, mint bármelyik másik otthon a városban”. Igen, ha jön egy atombomba annyi és pá mindenkinek…
Felkészülés az esetleges támadásra résznél azt tanácsolták, hogy a házadban válassz ki egy szobát, amit homokkal megtömött bőrönddel barikádozol el. Fontos pedig, hogy megfelelő élelem (konzerv és víz) is legyen az adott helyiségben. Fel kell készülni rá, hogy 14 napig is elzárva lehetsz. Persze a rádiót és a pótelemeket is szerezd be, mert a folyamatos közvetítés és állami utasítások követése is fontos.  Úgy tűnt, hogy egy kis semmiségnek próbálták a nukleáris támadást beállítani és azt mutatni, hogy a helyzet magaslatán van a kormány, fő a nyugalom.

Pár órás „eltűnésünket” követően újra felszínre értünk a hátszó kijáraton, ami közvetlenül egy bokorban található.

Igazi múltban sétálós, történelemmel átitatott nap volt ez.
Köszönöm a szervezést, szuper kis csapat jött össze!

A hétvégén a II. Világháborús – angol kódfejtők nyomában fogok kalandozni, akik az Enigma – gépet is feltörték, amiről a Kódjátszma (2014) film is szól. Jövő héten beszámoló érkezik arról. Ha nem szeretnél lemaradni róla, kövess a Facebookon is.

Fotókért köszönet: Viktor Németh

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s