10 érv Magyarország mellett – Pro és Kontra, ahogy én látom

A közelmúltban egy ismerősöm hívta fel a figyelmem a Gyerehaza.org internetes oldalra, azon belül is „10 érv Magyarország mellett” menüre.
„Olvasd el. Ez egy vicc.” Megtettem hát és most a saját véleményemet szeretném hozzáfűzni a gondolatokhoz.

gyerehaza

gyerehaza.org logó

Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke az ATV televízióban beszélt az érvekről, de a 2011-es videót nem sikerült már megtalálnom a TV honlapján. Sajnos.
Másrészről aranyos dolog, hogy 2011-ben elindult ez a Gyere haza kezdeményezés, de azóta is csak áll az oldal. Talán várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön. Mondhatjuk úgy is, hogy komolytalan, de nagyon.
Mr Azbej Tristan nevét illetően, annyira magyaros, mint amennyire az én nevem angolos.

Nézzük most a listát, amiért érdemes szerintük hazamennie egy magyar fiatalnak. (Piros színnel, amit én teszek hozzá) 

 1. A teljesítményt díjazó jövedelemadó
  2011. január 1-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa.

  Ez még európai uniós viszonylatban is alacsony adókulcs.

Szuper, és mi van a szuper bruttósítással, amivel az én egykori fizetésem jó pár ezer Forinttal csökkent volna, ha még otthon dolgoztam volna? Ez a lehetőség annak jó, aki a TOP-ban keres.

 1. A „magyar álom” – szabad pálya az új ötleteknek
  Az „amerikai álom” korszaka véget ért. Nyugaton a piacok beteltek, és ritkán sikerül induló cégeknek betörni a nagyok közé. Ezzel szemben Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni.

A magyar álom, mindig erről voltunk híresek valóban. Szinte kivétel nélkül, az összes Nobel – díjas magyar tudós külföldön kapott megfelelő támogatást ahhoz, hogy kutatásait véghezvigye. Ugyan már, pont most a XXI. században változott volna pozitív irányban a dolog? Nem hinném.
A nyugati piacok beteltek? Nem értek egyet, mikor a semmiből olyan vállalkozások indulnak útjára napjainkban is, hogy csak nézek, s futnak be 1 év alatt, hogy még jobban nézek.
Magyarország pedig sajnos sosem volt híres a kezdő vállalkozások támogatásáról, a súlyos adók és regisztrációs díjak miatt.

 1. Gyerekkorunk életérzései
  Az az érzés, amit a balatoni strandon a naplemente jelent nekünk, a banális apróságok, az ízek, a lángos, a zsíros kenyér, a túró rudi.

Oh, Balaton. Valóban szeretem, bár gyerekként sem töltöttem túl sok időt, nyarat a partján. De abban is megegyezhetünk, hogy mikor sikerült eljutnom a Los Angeles – Venice Beach-re, valahogy a balatoni érzés eltörpült bennem. (Akik pedig jártak már Mexikóban, Balin, jobban vágynak oda vissza, mint a balatoni tömegre, biztosan állítom)
És a hamisítatlan magyar ízek. Szerencsére Londonban gombamód szaporodnak a magyar boltok, így hazai ízekről, termékekről és márkákról egyáltalán nem kell lemondanom napjainkban sem. A lángost összedobni pedig gyerekjáték. Angliában is lehet kapni élesztőt, lisztet, sót. Ha esetleg valakinek receptekre van szüksége, szeretettel ajánlom: www.nosalty.hu oldalt. Én innen merítkezem szükség esetén és garantáltan tesztelt receptek vannak fent tippekkel.

 1. Budapest – multikultibb, mint gondolnád
  A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugati országok szokásai, ételei (miegymás) kis keresés után mind megtalálhatók Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva.

Budapest biztosan sokszínűbb, mint ahogy azt én most elképzelném. És egyre több a külföldi fiatal, nem csak turistaként, hanem a multiknál alkalmazottként is. Ám, London multikultiban még mindig lekörözhetetlen. Itt lehetőség van szinte a világ összes konyhájával megismerkedni, hozzávalókat és alapanyagokat beszerezni.

 1. Aranyat érő nyelvtudás
  A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket. 

  A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni.

A múltkori „Gyere haza fiatal” tájékoztatóján az IT-s hölgy kiemelte, hogy az angol az alap, nem kincset ér, hanem basic elvárás, ami nélkül már az Önéletrajzunk landolt is a szemétben. Egy nyelvtudás pedig nem nyelvtudás. Jó, jó, igen, de esetleg az angol mellett tudsz –e németül, spanyolul? Már mindjárt jobban is szeretnének minket, főleg a Randstad Kft-nél.
A 1990-es évek elején az angol nyelv ismerete még valóban aranyat ért, csodaszámba ment, ma pedig csak egy elvárt átlag.

 1. Olcsóbb egészségügyi ellátás
  Valóban nincsenek luxus körülmények a kórházainkban, viszont az orvosok értenek a dolgukhoz, és egy vizsgálat nem kerül 100 dollárba.

Olcsóbb (ingyenes?) egészségügyi ellátás, elnézést ez Angliában is megvan. NHS-nél még senki sem kérte, hogy fizessek, sőt még csak kereseti / adószám igazolást sem kellett bevinnem. Csupán a lakcímet kérték és be is regisztráltak.
A Sexual Health Clinic-en pedig ingyen juthatunk fogamzásgátló tablettához, sőt egyéb tesztek is elérhetőek alanyi jogon. Még csak a személyimet sem kérték el, mikor náluk jártam. Becsületi alapon kellett megadnom a nevem és születési dátumom, amit senki sem ellenőrzött le.
Ahogy pedig hallottam, itt nem kell kenőpénzt / hálapénzt adni az orvosoknak. Egy szülésnél nem mondják azt, hogy igen drága, ha engem választasz, akkor borítékban majd mellékeld kérlek a 80 ezer Forintomat + egy csomó, jó szaktudással rendelkező magyar orvos már kint él.

 1. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok
  Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele. 
  Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.

Szép lányok, hu, hát Londonban tömegével sétálnak a csinos magyar lányok, szerintem azért nem kell hazautazni sem. És dögivel vannak magyar állampolgárok is, akikkel lehetőség van összejárni bulik, koncertek alkalmával. Az ismerőseim, baráti köröm 95% magyar jelenleg. Nincs problémám a megértéssel, mert „egy kultúrkörből jöttünk” – idézem.
Sőt, Londonban külön szeretem, hogy Magyarország minden szegletéből megismerhetek egy – egy magyart, akikkel amúgy soha nem találkoztam volna.

 1. Családbarát szociális rendszer
  Magyarországon a GYES két év. Az USA-ban pár hét. Idehaza most megéri családosnak lenni: a többgyerekes családok jelentős adókedvezményt kapnak, a kismamák részmunkaidőben térhetnek vissza a munkaerőpiacra.

A GYES időtartalmával maximálisan egyet értek, csak azt nem értem, miért az USA-val kell itt pedálozni nagyban. Azon kedves magyarok, akik valószínűleg feketén tartózkodnak kint, nem fognak/tudnak hazajönni, mert az több éves/végleges államokból való kitiltásukhoz vezetne.
Angliában 9 hónap a GYES és utána old meg a gyerekgondozást. Valóban kényes helyzet. Ilyenkor jöhet jól egy nyugdíjas nagymama, aki kiköltözik és besegít a lányának.
A magyarországi részmunkaidős – ‘anyuka barát’ állásokkal kapcsolatban nincs tapasztalatom, de garantálom, hogy Anglia a részmunkaidős állások Mekkája!

 1. Magyarnak lenni…
  …közös emlékeket jelent, olyan sajátos látásmódot és érzéseket, amelyeket egy külföldi soha sem fog teljesen átérezni.

Magyarnak lenni, bizony. Soha nem voltam még ilyen büszke magyar, mint Londonban! Én mindig igyekszem a magyarság jó hírnevét építeni és terjeszteni, mint magánemberként, mint alkalmazottként. Azt hiszem, eddig jól teljesítettem. A munkaadóim elégetettek voltak velem, a társasági összejövetelek alkalmával pedig a csinos – okos képet próbáltam a magyar nőkről festeni.
A külföldi magyarok látásmódja pedig valóban sajátos és széleskörű, amit Angliában sikerült megtapasztom és pozitívan csalódnom. Itt nem panaszkodunk, hibáztatunk, mutogatunk, hanem teszünk! – ezt hazai földön nem mindig így láttam.

 1. A családod és a rokonaid
   Azok akiket szeretsz, de nem vihettél magaddal.…mert még a telefon és a Facebook sem pótolhatja a családi ünnepeket.

Ohh, család. Hát, van itt bőven olyan magyar, aki a családja elől menekült, családi összetűzések, szülői elnyomások hatására döntött a külföldi – szabad élet mellett, ahol végre fellélegezhet és önmaga lehet. Elég sokan vannak, akik nem sírnak haza, hanem boldogok, hogy család ott, én pedig itt. A rokonokról pedig ne is beszéljünk. Hányan vannak haragban a tesókkal, unokatesókkal. Sajnos, tegyük hozzá.
A Karácsony otthoni melegét valóban nem lehet Facebook által megérni, de vannak azért lehetőségek, amik kárpótolnak minket.

Mindig kihangsúlyozom, most sem teszek másképp. Az emigráció, a külföldre költözés nem egy magyar társadalmi sajátosság. A világban mindenki mindenhol (Korábbi cikkem ITT). Londonban élnek fiatal Ausztrálok, Amerikaiak, Brazilok, Chileiek, Dél – Afrikaiak, Kínaiak stb, akik ugyan úgy elhagyták a szüleiket, családjukat, testvérüket és barátaikat.

Zárásképpen ismét nyomatékosítom: Nem az a lényeg, hol élsz, hanem, hogy legyél boldog, próbáld megtalálni számításaidat. És ne felejtsd el az adott hely adta lehetőségeket és programokat kihasználni. Harmadrészről pedig legyél nyitott és bízz abban, hogy a jövő csak szebbet hozhat a jelennél.

Köszönöm, hogy olvastál.
Ha tetszett a cikk, gyere és csatlakozz a Facebook közösséghez is.

10 érv Magyarország mellett – Pro és Kontra, ahogy én látom” bejegyzéshez ozzászólás

 1. why-att szerint:

  Ezek az érvek még demagóg szövegnek is igencsak gyengék. És egyébként is mit képzelnek? A legtöbb fiatal, aki elhagyta az országot, sajnos kvázi “gazdasági menekültként”, nem jókedvében tette vagy azért mert épp unatkozott. Ki nem állom, amikor így belepofáznak az ember döntéseibe. Megértem azokat, akik kinn maradnak.

  • Hanna szerint:

   Köszönön a hozzászólást! Valóban elég idétlen érvek. Az emberi érzésekre akarnak hatni, úgy, ahogy. Csak elfelejtik valóban, hogy a munkalehetőségek miatt vannak itt sokan.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.