Gyere haza fiatal – A londoni tájékoztató

 A Gyere haza fiatal” Facebook oldal meghirdette május 8-án a londoni találkozót a Danubius hotelba (máj 17-re). Egy ismerősöm hívta fel a figyelmem a rendezvényre. „Biztos lesz ingyen kaja, ki akar csatlakozni?” címszóval. 

Screenshot_2015-05-12-15-50-59A bloggerként nagyon szívesen részt veszek rajta, határozottan eldöntöttem. Első kézből szeretnék írni erről a programtervről, amiről homályos információim vannak. Annyi látott eddig napvilágot, hogy 100 milliót adna a kormány 50 fiatal magyarországi visszatéréséhez.
„Kétmillió ütheti a markadat” – egy ismerősöm kommentelte. Na, de ne igyunk előre a medve bőrére, nem olyan egyszerűen osztják a pénzt, főleg nem a Magyar Kormány. A beetetés mindenesetre jól sikerült eddig.

Halkan megjegyezném, hogy a project célcsoportja az értelmiségi és versenyszakmával rendelkező fiatalok, akik amúgy Londonban képességeiknek megfelelő munkakörben nem keresnek rosszul. 2 millió Forintot azaz nagyjából 5000 Fontot nem nehéz félrerakni egy jól fizető állásban.
Illetve úgy érzem, hogy Londonban az ember állása biztosabb és kiszámíthatóbb, mint otthon.

PicsArt_1431442897134Jelentkeztem Hanna néven a blog e-mail címével az eseményre. És vártam, vártam a visszaigazoló e-mailt, amit csak 2 nappal később, egész pontosan hétfő reggel landolt a postaládámban nem sokkal reggel 8 után. 3 üzenetet kaptam egymás után. „Megvadult a rendszer?” – egy pillanatra elgondolkoztam. Majd megnyitva az üzeneteket már láttam a hibát. Az első e-mailben a címlistában megnézhettem az összes jelentkező címét. Azonnal megtudtam, hogy ott lesz K. Andrea, H. Eszti, V. Szabina és a többiek. Adatvédelmi szabályzatot sértett a „Gyere haza fiatal” véleményen szerint.
Semmiképpen nem elfogadható a baki egy 100 milliós projekt keretein belül.  Remélem egyetértetek velem.

Csütörtök délután 4 óra előtt pár perccel megkaptam e-mailben a rendezvény végleges programját.
Az eredetileg délután 1-től 4-ig meghirdetett időszak helyett, a „Gyere haza fiatal” terv tájékoztatására a szervezők 1 óra 10 percet szántak.

Screenshot_2015-05-14-15-58-23

Vasárnap délután egy ismerősömmel karöltve sétáltam a Danubius Hotel felé. Megtaláltuk a konferenciatermet, kitöltöttük a jelenléti ívet. Egyszerűen annyit pingáltam rá: Hanna.
A rendezvény egy kis késéssel vette kezdetét,”a Máv színvonalát hozni kell külföldön is” – mosolyogva megjegyeztük.

Először Pákozdi Szabolt az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft) ügyvezetője szólalt fel, bemutatva a szervezetet.
Az OFA alatt fut a ’Diplomamentő’, ’Azonnal cselekszünk’, ’Gyere haza fiatal’ program is. Külön megjegyezte Pákozdi Úr, hogy a Nokia megszűnése után ő általuk már az emberek 98%-a új állásban dolgozik. Tehát egy rugalmas és naprakész szervezettel (100 fős) állunk szemben, akik jó szakemberekből állnak. És össze tudják kapcsolni a keresletet és kínálatot a munkaerő piacon.

A ’Gyere haza fiatal’ egy kísérleti jellegű program, ami úttörő hatású, hiszen korábban senki sem foglalkozott így a külföldön élő fiatalok hazacsábításával.
Ez egy lehetőség, nem erőltetjük senkire sem. Kinyújtott kezet adunk csupán – mondta.

A folytatásban S. Andrea koordinációs igazgató tartott prezentációt.
Miért is az Egyesült Királyság a célpont? Értelmiségi, 40 év alatti fiatalok tömegei tartózkodnak Angliában, akiknek kb 70% hajadon – magyarázta.
A programban a 35 év alattiak és diplomás, értelmiségi, versenyképes szakterületen dolgozó emberek vannak előnyben részesítve.

Milyen támogatást vehetünk igénybe?
– repülőjegy megtérését igényelhetjük, amit igazoltan az állásinterjú miatt veszünk (Kérdés: mit szólnának, ha British Airways business osztályán utaznék haza, azt is térítenék???)

– lakhatási hozzájárulás: amennyiben az állandó lakcímünk és a munkahelyünk közötti távolság meghaladni a 100 km-ert.  Ez esetben is a maximum összeg 100 ezer/ hó rezsivel.
Nem esett róla szó, de gyanítom, hogy ezt az összeget nem nekem adják oda készpénzben, hanem igazoltan a lakbér számlájára, az ingatlantulajdonosnak utalják. (Keresni kell egy hivatalosan működő albérletet)
Példa: Az én esetemben fehérvári címmel és budapesti munkahellyel, nem igényelhetném a lakhatási térítést, mert kevesebb mint 100 km a táv.
– mobilitás támogatás: ingázás a munkahely és albérlet között. 9 Ft/km vagy BKV bérlet stb.(ha a munkáltató állja a 80%-ot, akkor az OFA csak hozzáadja a 20%-ot)
Minden támogatás maximum 1 évig vehető igénybe!

Bizonyára sokan körbenéztetek már a http://www.gyerehazafiatal.hu honlapon és feltűnt, hogy sok releváns információ csak is kizárólag regisztrálás után érhető el!
1. Regisztráció: a program nekünk készült és az OFA úgy vesz minket komolyan, ha mi is komolyan vesszük. Ergó, időt szánunk az adatok kitöltésére. Hiteles lakcím és személyi adatok, amire vonatkozik az adatvédelmi szabályzat. Nem kell aggódni, ha mindent megadunk – nyomatékosították.

(Hát, aki elhiszi, az elhiszi. Miután az e-mail címeket is szétküldték a jelentkezés visszaigazolásakor, én kételkedem bennük)
2. Önéletrajz feltöltés az oldalra + Iskolai végzettséget igazoló dokumentumok csatolása.
3. Visszaigazolják a regisztrációt e-mail vagy telefonhívás formájában.
4. Időpont egyeztetés az online interjúra az OFA-val.
5. Álláskeresés, amik neked megfelelnek és interjú leszervezése az OFA által.
6. Hazautazás a szermélyes interjúra a potenciális céghez
7. Munkaszerződés és munkába állás utána.

Ha fenti folyamatokon sikeresen átrágtuk magunkat és kézhez kaptuk a munkaszerződésünket, VÉGRE elindíthatjuk a kérelmet a támogatásokra (fent írtam).
Egyszerű szemmel nézve: előfordulhat, hogy hazamész, kapsz munkát az OFA által és valamilyen oknál fogva a kérelmed nem részesül pozitív elbírálásban, egy vasat nem fogsz kapni!
Megéri-e a sok befektetett idő és energia a semmire?

Jelengleg 25 céggel van a “Gyere haza fiatal” szerződésben és 360 nyitott pozícióra keresnek embert.
Megjegyzem, ha nem szerződött partnerükhöz mész haza munkát vállalni, nem igényelhető semmilyen támogatás.

Milyen pozícióban vannak az állásajánlatok? IT, mérnők, kereskedelem, pénzügy, szaktudást igénylő fizikai stb.
Folyamatosan nőni fog a paletta – ígérték.

L. Annamária szólalt fel a folytatásban az IT Services Hungary képviseletében. Angol slidokat vetített, ismertette a céget, elmondta a lehetőségeket. 2002-ben jöttek létre és mára 3900 Fő dolgozik összesen náluk. (Szeged, Bp, Debrecen, Pécs helyű irodákban). A csapatuk átlag életkora 28,5 év. (32 % BSc, 27% MSc végzettségű és 44% két idegen nyelven beszél).
2014: Év befektető díj, Superbrands díj, Vonzó munkáltató díj. 

Minden mellett szuper a díjazási és bónusz rendszerük – nyomatékosította. Hosszú távú karriert – fejlődést, egzisztenciával rendelkező pozíciókat is el lehet érni náluk.
(Ha hosszútávban gondolkoznak, miért ilyen fiatal a csapat, hiszen 13 éve jelen vannak? Az IT-s ismerősöm elmagyarázta, hogy ennél a cégnél roppant magas a fluktuáció.)

Zárómondat: „ICT karriered otthon is lehet”
Kedves IT-sek, véleményt várok!!!

A következőkben beszélt még a FIVOSZ, a Fiatal Vállalkozók Szövetségének képviseletében egy hölgy.
„Tudtok sikeresek lenni”. Nagyon szép motivációs beszédet tartott, dinamikusan és átéléssel beszélt.
Siker sztorinak felhozott 3 példát, amit a www.fivosz.hu oldalon is el lehet olvasni.
Ők a fiatal vállalkozókat „edzik”, mentorálják, segítik őket megjelenni sajtókban és tőkéhez  / támogatáshoz juttatni a kezdeti időszakban (1 éves periódusban).

Záró előadó Polgár Petra volt a Randstad Hungary Kft-től, ami tulajdonképpen egy holland cég leányvállalata. 70 fő dolgozik a csapatukban és 150 kölcsönzött munkavállalójuk folyamatosan van. Tavaly pedig 1000 fő tudott elhelyezkedni az ő kövesítésükben.
/Az új részleg a Sourceright EMEA center Budapesten, ahol 70 kolléga dolgozik 14 nemzetiségből és 26 idegen nyelven beszélnek összesen/
Főleg pénzügy, marketing, IT, mérnők, business állások vannak, de saját csapatukba HR-esek is folyamatosan keresnek. Az angol nyelv magas szintű ismerete alapelvárás.
„Az a jó HR-es, aki nem is tudja, hogy HR-es akar lenni” – elhangzott.
Olyan embereket keresnek, akik élvezettel tudnak értékesíteni és a toborzás adminisztrációs háttérmunkáit is sikeresen el tudják végezni stb.
A cég jelmondata: Dream Job for True Talents. A prospektusuk is angol, ami adtak. 

Kérdezz – felelek
Hol érhetőek el az információk? www.gyerehazafiatal.hu regisztrációt követően természetesen.
Meddig lehet igénybe venni a támogatást? 1 évre maximum, kérelem beadása és pozitív elbírálás esetén utólagosan.
Van –e  a 100 milliónak  fő kerete? A 100 millió nem 50 emberre szól, ezt csak a média találta ki. Ez összegre szól. És, ha elfogy (sikeres lesz a program), megyünk és kopogtatjuk az ajtókat újabb összegekért.
Van –e  röghöz kötés támogatás esetén? Nincs semmilyen ilyen szerződés. Nem kell szerződést kötni az OFA-val. Ha visszamész Angliába fél év után, akkor addig szól a támogatás és rossz munkát végeztünk!
Átlátható –e a 100 millió elosztása? Igen, átlátható. (annak, aki beveszi)

További sok – sok megválaszolatlan kérdés azért bizonyára maradt. Ez a projekt kísérleti státuszban van, ahogy ők mondják. (Ha elbukják, nem kell magyarázkodni).
Szomorú viszont, hogy csak az IT és az IT volt nyomatva. Minden más munkakörben dolgozó „haszontalan” kategória, legalábbis a Magyar Állam számára. És az is szomorú, hogy az összes állás szinte kivétel nélkül egy külföldi multi magyar leánycégénél van. Hazatérés után is külföldre termel az ember profitot, csak hazai földön.
Az egészségügyi dolgozók (orvosok) egyáltalán nem célpont! Ők, nem kellenek, hogy visszajöjjenek valaha is az országba.

Összességben azt látom, hogy aki haza akar menni, az haza fog menni enélkül is (aki pedig amúgy is maradni akar, az marad). A program a sok adminisztrációs vackával és támogatási kérelem benyújtásával, elbírálásával csomó időt elvesz.
A “Gyere haza fiatal” pedig az amúgy Londonban is versenyképes szakmákban dolgozókat célozza meg. Ha ügyes vagy, Angliában IT pozíciókban többet ki tudsz hozni magadból, mint otthon, vagy még sem?

A túró rudi osztás pedig sajnálatomra elmaradt! De még csak frissítővel sem készültek számunkra.

A cikkhez a 2015.máj.17-i ’Gyere haza fiatal’ londoni találkozón elhangzott információkat vettem alapul.

Várom a komment áradatot! Ha tetszett, örömmel veszem, ha megosztod másokkal is. Kérdés esetén pedig írj rám.
Köszönöm, hogy olvastad.

Gyere haza fiatal – A londoni tájékoztató” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Andrea szerint:

  Szia! Lehet hogy rosszul gondolom, de szerintem nem…
  Ez a mondat hibás nyelvtanilag: “Na, de ne igyunk előre a medve bőrére, nem olyan egyszerűen osszák a pénzt, főleg nem a Magyar Kormány.”
  osszák helyett osztják
  Kérlek szépen, hogy javítsd ki. köszönöm!
  A cikk egyébként jó. És szomorúúúúú.

 2. Gallagher Frank szerint:

  Az OFA egy munkahelyi terror szervezet,amely minősíthetetlen vezetői stílus mellett működik a káder Pákozdi és kiváló tanulója S.Andrea(akihez amúgy gyengéd szálak is fűzik) irányítása mellett. A munkatársak nagy része sokkal felkészültebb és értelmesebb,mint a bürökrata, káder Pákozdi. A gyere haza fiatal programvezetőjének a neve nem szerepel az előadók között,nyilván zavarta volna az idillt.Érdekes,hogy az ügyvezető igazgató,vagy mi, milyen büszke a nokiás adatokra,miközben a saját cégénél rendkívül magas a fluktuáció, és a távozó alkalmazottak semmilyen támogatást nem kapnak az újbóli elhelyezkedésük érdekében.

 3. headshot szerint:

  Nagyon jo cikk! Londoni programozokent en is a celcsoportba tartoznek. Habar parkapcsolatban elek, es picivel lemultam 35, szoval megsem tartozom a celcsoportba. Megjegyzem, maga ez az otlet, hogy celcsoport mar elegge kirekeszto. Nyilvan, nem is all szandekomban Mo-ra menni. Talaltak penzt, aminek egy reszet el tudjak tapsikolni, mikozben jut is, marad is, ahogy szokott ez lenni.

  Mai napig megtalalnak magyar recruiterek, amikor olyanom van, visszairok kivancsisagbol, lassam, mi a helyzet. Altalaban csak azt szoktam megkerdezni, hogy mennyit fizetnek, mert azt sohasem irjak le. Erre eddig meg senki, ismetlem, senki sem valaszolt. Igaz, nem is voltam sohasem tisztan bejelentve. Nem az en dontesem volt.

  Annyira sok mindennek kellene ahhoz valtoznia, hogy az emberek tenyleg megfontoljak, hogy visszamenjenek, hogy belegondolni is idopocsekolas. En pl. nem azert jottem el, mert ott rossz lett volna, hanem egy IT vilagvarosban akartam elni, es ez eddig be is jott.

  Sajnos a mo-i politikusok azt nem ertik meg mindig, hogy europai polgarok vagyunk, szabad vandorlas jogaval, igy aki elmegy, azt nehez lesz visszacsabitani. Inkabb azon kene dolgozniuk, hogy kevesebben akarjnak elmenni, segiteni az ottmaradtakat.

  • Hanna szerint:

   Köszönöm a hozzászólást.
   Annyit hozzátennék, hogy a kiemelt célcsoport a 35 év alatti, de ezen felüliekre is nyitottak 🙂 főleg a meghatározott szakmában.
   És valóban, talán az otthoniak még otthon tartása ésszerűbb program lenne, mint ez.

 4. Vektorigo szerint:

  ÉÉÉÉééééérdekes…

  Ne legyünk magyarok! 🙂 Nézzük a jó oldalát: próbálkoznak!
  ..és akkor legyünk magyarok:
  …sok sebből vérzik ez a dolog. Szerintem ez egy egyszerű kampányfogás: “Mi majd teszünk azért, h visszacsábítsuk a fiatalokat” …
  Na ja, hajrá 🙂 csinálnak valamit, hogy mondhassák, ők megpróbálták, de nem sikerült, de ennek nem a kormány az oka! Hanem a szemét angliában dolgozó magyarok! Ők nem akarták! 🙂

  Szerintem azért az IT-t választották, mert abban tudnak talán magyarországi szinthez mérten versenyképes fizut adni… talán ez a legegyszerűbb nekik.

  Nekem úgy tűnik, hogy annyi herce hurcával jár ez a “segély megigénylés”, hogy ennyi energia befektetéssel már inkább Londonban maradhat az ember és megpróbálhat itt IT-s melót találni. 5 év alatt itt előrébb fogsz jutni, mint Magyarországon egy IT pozicióban.
  Ha valaki mindenképp vissza akar menni Magyarországra és IT-s annak kapóra jöhet, de nem hiszem, hogy ez egy olyan ajánlat, amit egy UK-ban, IT-ban dolgozó ember komolyan megfontolna…

 5. Névtelen szerint:

  Ez a program egy elég szánalmas próbálkozás az erősödő nyomásra és a cél nem a hazacsábítás. 50 ember ? Pont ennyire van szüksége a kormánynak ? Ez fogja ellensúlyozni a több százezres, ha nem milliós, kivándorlást az országból ? A támogatást igényelni körülményes és lefogadom, hogy megannyi apró betűs rész nincs nyilvánosságra hozva, amivel a hazatérő csak akkor fog szembesülni, amikor már késő. A tervezés, kivitelezés címszó alatt a kormány szerintem legalább ugyanennyi kiadást elkönyvel és a programmal igazán a programban dolgozók fognak jól járni, nem az 50 hazavágyó.

 6. Monika szerint:

  Talan ez a mondat ragadt meg a legjoban: “Ha elbukják, nem kell magyarázkodni.”! Ezek szerint nincs vegig gondolva, rendesen felepitve a rendszer! A hozzaallassal van a baj! Ezt nem nevezhetjuk sikerorientalt csapatnak, es ugye ki akar nem egy nem sikeres csapat tagja leni, vagy egy nem teljesen kidolgozott projektben kiserleti eger lenni! Az orvosakra nincs szukseguk, pedig ahogy hallom a magyar egeszsegugy az ami hamarosan ossze fog omlani az orvoshiany miatt! A fent emlitett teruleten dolgozok kb. 2M kereshetnek angliaban es igen latvanyos elorehaladas van, de semmifele igergetes nincs! Ez a fontos! Mo-on nem tudnak jovokepet epiteni az emberek (kortol fuggetlenul), itt kint viszont nagyon hamar kialakul ez a dolog! Mersz es tudsz tervezni! En kicsit ugy erzem zsebek betomese a sorsaennek a penznek, csak nevet adtak a gyereknek! Nagyon sajnalom ami otthon tortenik, de talan tul keso egy ilyen program! Ha valoban haz szeretnenek vinni “okos” embereket, akkor egy okos programmal kellene elorukkolni! El kell beszelgetni a jelenleg iskolapadban ulo generacioval es ki fog derulni, hogy ok is kifele gondolkodnak! Szoval nem haza vinni, hanem otthon tartani sem tudnak sokakat! Elobb gondolkdni, utanna cselekedni! Okosan es becsuletesen! Akkor talan lesz valtozas!

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.