A nanny munka gyönyörei

Engedjétek meg, hogy a munkámmal kapcsolatban írjak most egy kicsit.
Március eleje óta dolgozom a mostani családnak, ahol a gyerekek 4 és 7 évesek. A 4 éves kislánynak gyakran mondja az anyuka: le kéne vágatnunk a hajadból, mert túl hosszú.

„Nem akarom, hogy vérezzem. Nem akarom, hogy levágják” – határozottan kijelentette a kislány.
Ezt a butaságot, hogy a haja a vérezni fog, se én, se az anyuka nem tudja, honnan szedte össze, képzeli be. Így hát ennyiben maradt a dolog. Nem erőltették rá.

A hétvégén a kisfiú fodrásznál járt, s kifaggattam milyen volt. „Hu, képzeld busszal mentünk. Nem tudom, hol van pontosan a fodrászat, de szuper volt. A fodrászat széke kellemes vibrált, tök jó volt rajta ülni. A fodrász egy csomó kekszet adott nekem és még narancslét is kérhettem. Apu pedig megengedte, hogy játsszak a telefonon.” – mesélte.
„Klassz hallani, ezt én is kipróbálnám” – zártam.

A 4 éves kislány végig ott ült velünk és hallgatott. A végén pedig megjegyezte: „Hát, az én hajam is elég hosszú már. Szívesen elmennék még is a fodrászhoz”.

Megint tanultam valami újat. A gyerekeket úgy lehet legjobban rávenni valamire, ha csábítja őket az ember valami jó kis sztorival, amiben lehetőleg kekszet és nasit is osztogatnak majd, de némi cukorka / nyalóka is szóba jöhet.

A gyerekek néha igazán próbára teszik a türelmem, mert hát gyerekek, ez a dolguk, vagy nem?
Lényegében azért fizetnek, hogy a picik jól érezzék magukat, meg legyenek etetve és itatva, kellemes teljen az idejük, miközben boldogok.
Én meg néha a hajam tépném. A játszóteret nem a mászóka és csúszda miatt szeretik, hanem mert van egy kis fás lugas, ahol lehet mászni. Mivel nem rendelkeznek tapasztalattal, nem érzékelik a veszélyt, így rám hárul a stressz. „Oda ne lépj, nézd meg milyen gyenge az ág. Óvatosan!” – nem egyszer kiáltottam már el magam a többi szülő tekintetét magamra vonva.
Ha a saját gyerekem lenne, nem zavarna, ha néha megzúzná magát, sérüléseket szerezne, mert ez is egy tanulási folyamat. De, mikor más gyerekeinek épségéről van szó, sajnos fel kell lépnem. Így is rendszeresen tájékoztatót kell tartanom az új kék – zöld foltok, horzsolások miatt a szülőknek esténként.

Nézzünk most egy másik aranyos példát, ami mosolyt csal az arcomra egy – egy napon.
A 4 éves kislány múltkor csodálkozva megkérdezte. „Te egy másik országból vagy tényleg?”. „Igen, szerintem az akcentusomból is hallani lehet” – válaszoltam.  
Megtapasztaltam, hogy Angliában egy 4 éves nem ítélkezik. Nem keresi a kivételt, hanem mindenkit úgy fogad el, és úgy vesz természetesnek, ahogy van. Ha én furcsán beszélem az angolt, hát akkor úgy beszélem, én ilyen angolú vagyok. Azt nehezebb neki tudatosan megemésztenie, hogy a szülőhazám messze van, hogy elhagytam az otthonom.
A kisebb gyerekekben mindenképp szeretem, hogy tökéletesen értik az angolon. Soha nem kérdeznek vissza, nem akadnak fent egy nyelvtani hibán sem. Ahogy nőnek, a fülük „eláll” az akcentustól és nagyobbaknál tapasztalom, hogy visszakérdeznek, idő kell nekik, hogy felvegyék a kiejtésem és tisztán megértsenek.

És végezetül a másik családnál a 11 éves nagylány sztorijával zárnám a cikket.
Beszélgettünk az iskoláról, a tanárokról. Kíváncsi voltam, van –e külföldi oktató. Bizony, nem is kevés. „Az olasz tanár még úgy érthető, bár engem nem tanít. A spanyolnak már erősebb az akcentusa.” De az indiai tudomány – technika tanító viszi a pálmát. „Egyik órán annyira nem értettünk semmit sem abból, amit magyarázott, hogy az egyik osztálytársam feltette a kezét. Elnézést tanár úr! De nem beszélne angolul?”

„Hu, akkor megnyugodtam. Nekem még nem mondtad, hogy beszéljek angolul, mikor angolul beszélek” – fújtam egyet.
„Hát, általában téged értelek, de csak általában, nem mindig” – ezen mindketten nevettünk egy jót.

Legyen szuper hétvégét!
Köszönöm, hogy olvastatok!

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.