Londoni lakáshelyzet – Körkép

Tegnap egy születésnapi összejövetelen jártam, ahol mindenféle téma szóba került. Mivel már megint költözés előtt állok, ismét, így a londoni lakás és szobahelyzet nagyon aktuális számomra. Sőt, kényes is.
Még tavalyi cikkekben írtam, hogy 100 Font/ hét körül akad. Eltelt egy jó fél év és a havi 440 Font/ hó a padló az egyszemélyes szobáknál. De nyugodtam gondolkodjunk 500 Font/hóban, az már inkább optimálisabb.
Ha pedig azt mondanám, hogy nekem 600-650 Font/hó meg sem kottyan egy tágasabb, dupla ágyas, ám egy főre kiadó szobára, megnyílna előttem a piac. És, itt csak én magam lennék, ennyi pénzért. Nem kettesben és nem luxus kategória.
A lakásbérlés pedig számomra a megfizethetetlen kategória. Bérelni nincs módom az árak miatt, de hogy idővel egyszer itt, Londonban lakástulajdonos legyek – az esély a nullával egyenlő.

Most még „takargathatom” magam, hogy fiatal vagyok. A 20-as éveimben lakásmegosztásban élni, szobát bérelni, „menő” dolog. Ám, ha előre gondolkozom, csak úgy a talajon maradva és esélyeket latolgatva, hát, ha nem képzem ki magam valami szuper szakemberré (pl. mérnők, IT, SAP, PHP rendszer, pénzügyi elemző-analizáló személlyé stb) akkor még 30 x évesen is szobáról szobára fogok költözgetni Londonban. Sőt, a helyzet csak romlik. Egyre több pénz kérnek el ugyanazért a színvonalért.

Kanyarodjunk egy kicsit vissza a lakásvásárláshoz. Londonban a fizetések és az ingatlanárak széttartóak, köszönő viszonyban sincsenek egymással. Még, ha jól keresel, sem tudsz vásárolni.
A hasamra ütők, és azt mondom, keressünk havi nettó 4000 Fontot/hó (éves bruttója: kb 70.000 Font – örülnénk is, mint majom a farkának, Londonban ilyen összegnek). Az indeed.co.uk oldalon találomra kerestem, pl milyen állás is fizetne ennyit, az egyik eredmény: J.P.Morgan Markets – Senior UX Architect. Ezért a pénzért, valamit le kell tenni az asztalra és magasan képzettnek illik lenni.
Na, de mit is tudnék kezdeni a 4000 Fontos fizetéssel az ingatlanpiacon. Egy szerény lakás ára (Dél-Nyugat London 3 zóna) kb 550.000 Font alaphangon. Egyszerűsített példa kedvéért, úgy érzem, képes lennék (szép volna) havi 2000 Fontot hiteltörlesztő részletre költeni a 4000 Fontomból. Ha 22 éven át fizetem a havi 2000 Fontot, képes lennék kiváltani a lakás árát. (Kamat és milliónyi költségről nem beszéltem + az ingatlan fenntartása és számlák sem két fillér lenne).
Könnyű itt vásárolni? Az elszabadult árak miatt, hát liberót fel lehet kötni, ahogy mondják.

MG_2537_edopt

Luxus apartman London – forrás: internet

Az egyszerű emberek „szenvednek” az áraktól, az elérhető lakások összegétől. Mindeközben pedig Londonban eszetlenül építik, gombamód „szaporodnak” a luxus apartmanházak. Kinek és miből? – jogos a kérdés. Hát, nem londoni alkalmazottaknak nyomják fel a milliós Fontokra rúgó luxus panelházakat.
Az építészmérnök ismerősöm tegnap megmagyarázta a helyzetet. „Londonban ingatlant vásárolni egy befektetés. Mert, amit ma megkapsz x összegért, jövőre 1,3x –et fog érni. A londoni ingatlanba való befektetés jobb hozammal bír, mintha aranyba vernéd a pénzed. Ezek a lakások jórészt külföldi befektetők által lesznek megvásárolna, akik üresen és kihasználatlanul hagyják majd az ingatlanjukat” A vásárlók közök akadhatnak arab olajsejkek, orosz oligarchiák, amerikai céges emberek, nagyjából bárki, akinek futja rá.
A Hyde park – Kensington városrészben már most több ezer üres lakás áll. Egy személy (család), akinek több országban van ingatlana, Londont is beleszámolva. És mivel egy családról beszélünk, nem tudnak 5 helyen élni egyszerre. A londoni kecót maximum évente 1-2 alkalommal veszik igénybe, látogatásuk során. A londoni újságok már a környékről egyszer cikket írtak „Szellemvárosrész” címmel, jogosan.

Mit kéne tenni, hogy az dolgozó emberek is esélyt kapjanak egyszer saját ingatlanra? Az ismerősöm szerint az államnak kéne olyan házépítő beruházást kezdeményeznie, aminek keretein belül ’megvásárolható lakások’ épülnének meg. Mert ha csak a luxusépítkezés megy, miközben semmi köznép (angol +külföldi munkás) számára elérhető ingatlan nem létesül, a mérleg még jobban el fog billenni. Visszafordítatlanul. „London a gazdagok játszóterévé kezd válni, a többieket pedig teljesen kiszorítják jelenleg”

És akkor nem beszéltünk a búmról, ami napjainkban is zajlik. Az építészmérnök úr megemlítette, hogy London lakosainak száma folyamatosan növekszik. A jövő évtized elejére a jelenlegi népesség +50%-al is nőhet. Egyre több ember, egyre kevesebb elérhető ingatlan és szoba. Hol fognak ezek az emberek az lakni? „Majd megoldják, az nem érdekel senkit sem”.
Ha a mostani helyzet nem változik, nem indul változásnak, London az ingatlanárai miatt élhetetlenné fog válni.

Hozzászólásokat szívesen veszek!
U.i. A blogom nem szakmai lap. A cikkben a személyes tapasztalatimat írtam le a szakmában jártas ismerősöm szavait felhasználva.

Köszönöm, hogy olvastatok!

Reklámok

Londoni lakáshelyzet – Körkép” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Christine szerint:

  Hasonló dilemmával küzdöttünk mi is. Igaz nem Londonban hanem mellette…. Végül pár éve oda jutottunk hogy lemondtunk arról hogy valaha is lesz saját lakásunk/házunk. Egyszerűen nem fér bele. Nem csak a kezdőrészt nem tudjuk lerakni, de a havi törlesztés is túlfutna rajtunk. Mert az nem opció hogy a hátralévő életünkben egy pár cipőt se vegyünk többé mert minden pénz a törlesztésbe folyna bele. Akkor inkább köszi de nem.
  Számunkra a jó/rossz megoldást a council lakás jelentette. Mint ahogy sokak számára. Így lényegében egy szoba áráért van egy lakása az embernek. Persze tudom hogy az évek során a council is kezd kifogyni a bérbe adható lakásokból és újak pedig nem épülnek olyan tempóban ahogy kéne. Megoldás? Az nincs. A hírekben olvastam hogy itt-ott tüntetéseket szerveztek a londoni lakáshelyzet miatt, de félő hogy ez sem elég jelzés értékű a döntéshozóknak. Pedig lehetne….

 2. Gyongyi szerint:

  Sziasztok! Szeretnek a fenti cikkel vitatkozni. Lehet talalni lakast boven 550k alatt… Nem veletlenul koltoznek rengetegen Del-Kelet Londonba. Ott meg rengeteg a megfizetheto lakas/haz.
  A torlesztoreszlet pedig nem lenne 2000k/ho. Jelenleg ott tartanak az alberlet arak, hogy a torlesztoreszlet kevesebbre jon ki, mint a berleti dija lenne ugyanannak az ingatlannak. Aki hosszu tavon tervezi a londoni eletet, annak nagyon is erdemes belevagni a vasarlasba. A bankok mar 5% kezdoreszlettol adnak hitelt. Ha nem egy egyedulallo szemelyben, hanem egy parban gondolkodunk, akkor ez egy teljesen valos opcio.

 3. Gyongyi szerint:

  Sziasztok! Szeretnek a fenti cikkel vitatkozni. Lehet talalni lakast boven 550k alatt… Nem veletlenul koltoznek annyian Del-Kelet Londonba. Ott meg rengeteg a megfizetheto lakas/haz.
  A torlesztoreszlet pedig nem lenne 2000k/ho. Jelenleg ott tartanak az alberlet arak, hogy a torlesztoreszlet kevesebbre jon ki, mint a berleti dija lenne ugyanannak az ingatlannak. Aki hosszu tavon tervezi a londoni eletet, annak nagyon is erdemes belevagni a vasarlasba. A bankok mar 5% kezdoreszlettol adnak hitelt. Ha nem egy egyedulallo szemelyben, hanem egy parban gondolkodunk, akkor ez egy teljesen valos opcio.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s