Séta Elvis emlékeiben – Graceland Londonban

graceland_02-london_300x250

forrás: internet

A hétvégén Elvis kiállításon jártam az 02 arénában.
Hogy is kerültem a kiállításra? Elvis valahogy mindig felbukkant az életemben, pedig én még sehol sem voltam, mikor ő már meghalt. Decemberben egy társasági összejövetelen vetette fel egy személy: Tudtátok, hogy Elvis emlékei Londonba érkeztek? Elültette a bogarat a fülemben.
Január elején, mikor a los angeles­-i reptéren az újságosnál nézelődtem, egy Elvis emlékmagazin szúrta ki a szemem. Megvettem a 10,5 órás repülőútra.
Mindezek után mindenképpen kíváncsi voltam a „Király megérkezett” gyűjteményre.

Úgy mentem el a kiállításra, hogy bent leszek pár órát és Elvis „szakértőként” távozom. Tudtam róla, hogy énekes volt, szerepelt filmekben, önkéntes katonának besorozták és népszerű volt. Miután bent jártam, nagyjából ugyanannyi ismerettel távoztam, mint ami előtte is megvolt már. Nem hozta közelebb számomra Elvist egyáltalán a tárlat. Kicsit csalódtam, de nem bántam meg, hogy elmentem. “Az amerikaiaknak a csillogásra és drágaságra van igényük, a kronológia sorrend és a részletes infók nem érdeklik őket. Ez egy amerikai kiállítás, másra nem számíthatsz” – mondta ismerősöm.

elvis2Beszéljünk egy kicsit Elvisről – Ősei által ír-német gyökerekkel rendelkezik.
Az anyukája ikerterhes volt, s ikertestvére újszülöttként meghalt. Egyke gyerek maradt Elvis, s szüleivel soros kapcsolatban maradt végig. Erős vallási szellemben nevelkedett. A kezdetleges énekes próbálgatásai, a templomi fellépések voltak 4 éves korától. 11 évesen megkapta első gitárját. Hivatalosan senki sem tanította őt énekelni és zenélni, Elvis pusztán elleste és magába szívta a dolgokat. (Spiritualisták mondanák, hogy előző életéből hozta a tehetséget)
A karrierje 1955-ben kezdődött, mikor a Sun kiadóval szerződött. Pillanatok alatt befutott, 22 évesen sztárolták.
A Heartbreak hotel lemezeladásai milliós bevételt hoztak a konyhájára. Majd a filmezés világa is beszippantotta őt.
1958-ban bevonult katonának (kötelezően besorozták), Németországban szolgált és őrmester rangig vitte. Ezt követően visszatért és Hollywoodban színészkedett. Az Elvis filmek futószalagszerűen készültek, 8 év alatt nagyjából 27 db. Bár a kritikusok nevettek a mozikon, szép bevételek hozott és a nézettség sem maradt el.
1967-ben megházasodott. Elvette Priscilla-t, akit még 14 éves korában a katonasága idején ismert meg.
1968-ban megszületett egyetlen gyereke és visszatért a zenei világba. „Coming back” év, ahogy nevezték.
A 70-es években Las Vegasban lépett fel, s kezdett a talaj kicsúszni alóla. Súlyproblémák, drog és válása végleg pontot rakott az i-re.
1977-ben a Király, a Rock and Roll kiemelkedő alakja szívrohamban meghalt.
Személye mai napig ikonikus a zenei iparban. Legendája halhatatlan.

Érdekesség: két kanadai koncertet leszámítva Elvis Amerikán kívül sehol sem lépett fel, még is világhíres lett.

2015. április 19-én a „Graceland” bejárata előtt. Induljon hát a „randi” a Királlyal, utazás Elvis emlékeiben. 

Az első teremben egy rövid – ízelítő filmvetítés folyt, ezt követően a családi fénykép óriás posztere mosolygott le ránk a falról. Majd megnézhettük a születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Illetve pár dokumentumok a szülei állásról és a családi bevételekről is megtekinthettünk.
Elvises nagyképek fedték a falat a kiállítás egészén.
Fiatalabb kori képei, eredeti iskolai értékelések is ki voltak állítva. Valamint láttunk egy doboz zsírkrétát, amire a nevét felírta.

A folytatásban már sikeres énekesként tűnt fel előttünk. Az első bakelit lemezét is elhozták nekünk Amerikából. Meghallgathattunk egy eredeti, nagyon recsegős felvételt is az egyik számról. Majd egy bekeretezett dokumentumot első munkahelyéről is elolvashattunk. És a kultusz következett. Általa viselt cipő, fellépő ruha, vetítés a sikító – magából kikelt lánytömegről egy fellépés előtt.
Gondoltátok volna, hogy Elvissel indult a ’sztártárgy’ üzlet megteremtése. Mindenféle dolog, amit a nevével és képével el lehetett adni, az ajakbalzsamtól kezdve a kitűzőig, mű pajeszig, sapkáig, gyűjtőkártyákig, gitár hasonmásig, amit csak el tudsz képzelni. (Parfümje még nem volt)
És utána megpillantottuk  az Elvisnek küldött zeneeladási kimutatást. A Heartbreak hotel 1,4 milliót hozott (1956) Amerikában. Szép summa!

A következő terem a katonaságról szólt. Az amerikai hadsereg propagandája, hogy egy sztárt is besoroztak. Elvis hajnyírását a seregbe vonulás előtt több tucat TV stáb élőben vette, valamint fényképeztek. Az életben nem volt még ilyen világos az helyiség – jegyezte meg ismerősöm.  
Elvis sapkája, katonai ruhája, táskája, iratai ki voltak állítva. Eskütételes fényképe a terem negyedét befedte. Egy igazolványon eredetiben is megláttuk aláírását.
 Számomra óriási élményt adott, hogy lehetőségem volt beleülni a fodrász székbe, amiben Elvis is helyet foglalt hajnyírása előtt.
„A világ leghíresebb fodrász széke” – nyomatékosítottam.
A következő hatalmas teremben a király fehér kis kocsija volt bemutatva. Valamint egy tucat fellépős ruha, amit Las Vegasban viselt a koncertjei alkalmával. Egyéb apróságok a Graceland ház eredeti kulcsai, saját kézzel írt levele Nixon elnöknek, saját mikrofonja. A kuriózum az a billiárdasztal, amin a Beatles tagjaival játszott a kaliforniai látogatásuk során.

Balra fordulva a fülemet megütötte a Welcome to my World dal.


Bizony, Elvis házába képzelhettük egy picit magunkat a pár perces, filmes virtuális túra során, illetve pár eredeti tárgy is jelen volt, mint saját széke, szemüvege, ékszerei, mandzsettagomb az esküvői ruhájáról, sportcipője (bizony néha lazában is volt), személyes telefonja stb.
Különlegesség, tudtátok –e , hogy Elvis szerette a harcművészetet és 8 csíkos mester volt. Gondoltátok volna, hogy személyes könyvtárában és Churchill műre is bukkanhatunk?
Számomra a legjobban az a bokszkesztyű tetszett, amit személyes ajándékként kapott Mohammed Alitól dedikálva.

Egy terem a filmes korszakának lett szentelve, ahol inkább poszterek voltak, mint bármi egyéb.
A kiállítás utolsó része a 68-as Coming back. Fényképek, eredeti gitár és viszontlátásra. Egy kb 30 perces koncertvetítéssel búcsúzott a tárlat. Az ajándékboltba lyukadtunk ki, ahol potom 3400 Fontért kb 1,3 millióért ruhájának másolata megvásárolható. Pulóver 120 Font. (Ebayről olcsóbb)
Lesétálunk a lépcsőn és az utolsó hatalmas képen Graceland ház volt. „Legközelebb szeretettel várjuk Önt Memphisben”

11,5diamond

11,5 karátos gyémántos gyűrű

Zárásképpen elárulom nektek: mi az a TCB Elvis számos tárgyán. A monogram a „Take care of Busieness”-t jelenti, ami az együttesének neve.

Köszönöm, hogy olvastatok!

 

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s