Kedvenceim #3: Székesfehérvár

Minden otthoni látogatásom után megkapom a következő kérdést: Milyen volt? Hogy érezted magad?
A válaszom természetesen: remek volt.
Egy hazalátogatás számomra egy nyaralás. Hiszen csak a pénzem élvezem, illetve a családom is a kedvemben jár. Az év összes többi napján is ugyanúgy el tudnám ezt viselni, csak utaljon valaki fizetést.

fehervar-mujko

Mujkó – a városunk híres udvari bolondja, aki egy drótkötélen egyensúlyoz

Nem élek otthon évek óta életvitelszerűen, így napjainkban már turista vagyok a szülővárosomban. Külsős szemmel látom, mi történt az idő haladtával és, hogy milyen csodálatos értékeink is vannak.

fehervar-cegerek

cégérek

Nagyon szeretem Székesfehérvár belvárosát, a Fő utcát, melynek egykori macskaköveit oly gyakran koptattam. Szeretem az Országalmát, a felújított Hiemer – házat a házasságkötő termével együtt.
Jó érzés végigsétálni a Mujkó udvari bolondtól egészen a Zichy – ligetig.

fehervar-cegerek2 A belvárosi séta engem mindig egy kicsit a középkorba repít, mikor Fehérvár a Királyok Városa volt. A fő úti boltok bejárata felett mind a mai napig a cégérek megtalálhatóak.
Két évvel ezelőtt a sétálóutca felújításra került. A város kapott egy nyári szökőkutat, valamint modern fénycsíkokat is beépítettek a térkövekbe. A látvány magáért beszél.

fehervar-este

esti séta

fehervar-szokokut-este

A látogatásom alatt felkeresett helyekről írnék most pár szót, kedvcsinálónak szánom, ha esetleg valaha Fejér megyébe vinne utatok.
fehervar-Arpad-furdo 04

Árpád fürdő
Az egykoron üresen álló és omladozó épületbe egy wellness központot álmodtak, ami meg is valósult. Posh és a középosztályt megcélzó hely ez. Többféle medence, török és arab pezsgőfürdő sarok is várja a látogatókat. Elegáns pihenőágyak és koktélbár is elérhető. A felső szinteken szaunákra, gőzkabinra, só szobára bukkanhatunk.

Az öltözőkabinok egyediek és stílusokat.
Az Árpád fürdőben órák hosszat tudunk kényelemben pihenni.

Egy masszásra is befizettem itt. A masszőröm Peti volt, akihez minden nap jönnék. Egy rendkívül helyes arcú, fiatal, izmos srác, aki a munkáját is jól végzi. Élvezném, ha naponta kicsit meggyúrna, a vizuális élményért is mindenképp megérné.
A rendes napi belépő 4200 Forint, de vannak napi kedvezmények is. ’Csajos csütörtök – belépő 2200 Ft – hölgyeknek, ’Páros péntek’ – belépő 4400 Ft/pár.

Órajáték – óragyűjtemény
A fehérvári órásmester, Kovács Jenő kezdeményezése alapján a Pelikán udvar kis tornyában életre kelt a csodálatos turista látványosság. Óránként kinyílik a felső kis ajtó a tornyon és a magyar történelem pár fontosabb alakja „eltáncol” előttünk. Az épület két oldalán lévő harangsorból pedig édes – dallamos csilingelés szól. Csak is szeretni lehet.
Idén, életemben először még az órásgyűjteményt is meg tudtam tekinteni. Bővebben majd írok róluk, mert roppant érdekes.
A mesés játék:

fehervar-hotel-magyar-kiralyHotel Magyar Király
Évekig tartó huzavona után az egykori híres hotel átalakult, megújult. A város szívében 4 csillagos – elegáns hotelként megnyílt pár éve. Kötelességemnek éreztem tesztelni a helyet.
Nagyon szép a belső tér. Több teremmel rendelkezik, így zárkörű rendezvények – esküvők – előadások megtartásához tökéletesek a feltételek.

Az étterem aranyos, nekem olyan amerikás érzést adott. A hangosból a zenék Charlie Chaplint jutatták eszembe a némafilmek korából.
Vacsorázni is betértem. A bejáratnál álló hostess srác kérdezte: az atlétikásokkal vagy? Nem – feleltem. Okés, akkor csak fáradj be.
Megtettem. Éppen büfévacsora volt, mindenféle finomságból. Rántott gomba, karfiol, cukkini, hús. Többféle köret, saláták, gyümölcsök. Csemegéztem önkényesen.
Távozásomkor szóltam a pincérnek, hogy akkor fizetni szeretnék. Jött újra a kérdés: az atlétikásokkal vagy? Nem – ismét feleltem.
Akkor gáz van…mert a büfévacsora az atlétikásoknak szól. Az szuper – folytattam.
Elnézést, de itt vagyok bent több mint fél órája. Senki sem szólt hozzám, én pedig kiszolgáltam magam.
Jön a főnök mindjárt és megbeszélitek ezt. Természetesen a főnök egy intelligens és vendégközpontú úr volt, aki mindenfajta fennakadás nélkül számlázott nekem.

A Hotel Magyar Király éttermében tehát pincérek nincsenek a toppon, megállapítottam. Nagyjából fizetés nélkül is kisétálhattam volna, az sem érdekelt volna senkit sem.

Hiemer – ház Cáfe és koktélbár
A polgármesteri hivatallal szemben, az épületben egy igen csinos kis koktélozó nyílt, mióta elköltöztem. 750 Forinttól tudunk egy – egy frissen készített alkoholos italt elfogyasztani. Igényes kis fotelokba tudunk ülni, péntek este pedig disco zene szólt a hangosból. Ha többet iszom, simán táncra perdültem volna.

fehervar-szarcsa-csardaSzárcsa csárda és fogadó
Anyum nagy kedvence, ahova gyakran járnak. Családközpontú étterem és hotel, ahol a személyzet barátságos, magasan képzett és megfelelően gyakorlatias. Ahol tényleg mindenki természetesen végzi a dolgát és 100%-os elégedettséged érnek el. Maximálisan boldog voltam velük. A pincéreket is szerettem, értették a dolgukat. A vacsora is isteni volt.
Az udvaron Húsvét alkalmából két barika és nyulak voltak egy ideiglenes ólba helyezve a gyerekek kedvéért.
Ha otthon élnék, lenne egzisztenciám és családom, ide jönnék el velük.

Amira nem jutott idő, de szeretem.
– Ribillió kávézó, aminek belső berendezése családias – tradicionális
– Fehérváron már van Frei kávézó is. Ohh, nem értem oda, pedig nagyon akartam. Helyettem is, kérlek.
– Pátria étterem és kávézó – közvetlenül az Országalma mellett, kiülős részekkel
– Zichy – liget
– Halesz park
– Tóparti gimnázium környéke a tóval
– Aranybulla – ahonnan tökéletes kilátást élvezhetünk
– Five X – a városi neves bowling és billiárd szórakozóhely

Az utolsó este egy gyors séta még belefért a ‘Háromágúhoz’, a Fehérváriak “Fogpiszkálójához”. A város 1000 éves évfordulójára építették. Érdekességképpen, az egykori óvodám az építmény mellett található.
fehervar-haromagu

Büszke vagyok fehérvári származásomra. Nagyon szép és örök – megunhatatlan város.

U.i. Ha némi szerencsére szükségetek lenne. Fehérvár leghíresebb nénijének, Kati néni orrának megdörzsölése a szóbeszéd szerint szerencsét hoz.
fehervar-kati-neniKöszönöm, hogy most is olvastatok!

(képet forrása: google – internet)

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.