Egy csipetnyi Nádasdy – kastély

Ismét úgy kezdeném, hogy szeretek a történelem emlékeiben sétálni.
Múlt héten hazaugrottam pár napra, egy mini pihenésre. Senkire és semmire nem volt igazán időm, de egy közös kis programot apukámékkal össze tudtam hozni.
Kérésemre a Nádasdy-kastélyba látogattunk el. A Fejér megyében található épület, az ország egyetlen angol tudor stílusban megépített kastélya.
Egy angol vonatkozású kuriózum hely, amit a II. világháborúban kifosztottak. Egy német tiszt többször megfordult kocsival menekülése előtt. „Ha a németek nem fosztják ki, megtették volna az oroszok” – apukám szavaival élve. „Tudod, szerintem senkinek nem lett volna joga hozzá, és senkinek sem kellett volna ezt tennie” – válaszoltam.
A német tisztnek köszönhetően napjainkban csupán 3 olyan tárgy tekinthető meg, ami eredetileg is az épülethez tartozott. Két címeres szék és egy ruhásszekrény.

kastelyepulet

A Nádasdy – család kastélya a 19. században épült és a kornak megfelelőn folyamatosan modernizálták. Az idővel bekötötték az áramot, telefonvezetéket, fűtőrendszert kiépítették stb.

Idegenvezetőnk Renáta volt, aki szívvel-lélekkel itt dolgozik. Nagyon látszott rajta, hogy naprakész minden információval és tájékozott is. Minden feltett kérdésre készségesen tudott válaszolni.
Az idegenvezetés az előcsarnok melletti szobában, a főebédlőben kezdődött. Érdekességi, hogy a konyha egy külső helyiségben volt és az ételt egy földalatti alagútban, sínen hozták át az étkezőbe. Felételezhetjük, hogy ha egy alagsor van, valószínűleg több, titkos járat is megbújik a kastély körül.
ősők csarnokaAz Ősök csarnokát tekintettük meg a folytatásban, ami még a család számára is elzárt volt. Csupán nagy eseményekkor nyitották meg. A falakon a felmenők festményei (másolatok) tekinthetőek meg, és egy soha nem használt, címerrel díszített kandalló is megfigyelhető. A plafonról két hatalmas, díszes csillár lóg le. Míves padsorok is emelik az összhatást.
Átsétáltunk a nagy szalonba, ahol az újonnan vásárolt eredeti, egykoron ide tartozó festményeket csodálhattuk meg. A magyar állam élt az elővásárlási jogával és egy aukción elsőként „csapott” le rájuk.

Renáta mesélt nekünk kulisszatitkokat is. A teremben egy sorozathoz forgattak jeleneteket. A filmes cég az ablakhoz egyedi, méretre szabott függönyöket gyártatott le, illetve pár korhű széket is újrakárpitoztattak. A stáb pedig ajándékba utána itt hagyta a függönyt, mert máshol amúgy sem tudnák újra felhasználni. Ezzel hozzájárultak a kastély szépüléséhez.

Láthattuk még a kis szalont – női szobát, írószobát (hatalmas festménnyel) és könyvtárhoz értünk.
Szerintem mindenkinek a könyvtár tetszik a legjobban. Kétszintes, a felső – galériába egy kis csigalépcső vezet. Fa, gyönyörűen kidolgozott polcok vannak körben. A család könyvállománya jelentős volt, az olvasást fontosnak tartották, és műveltek is voltak.
Az olvasás mellett a zenének is hódoltak. Szinte mindenki játszott valami hangszeren, s olykor családi „hangversenyeket” is előadtak.

Könyvtár

Könyvtár

Nladány (110)A könyvtárban kapott helyet a néma zongora. A Drakula filmben látható, itt forgattak belőle jeleneteket. A filmesek a zongorát hátul kipárnázták, így a billentyűk leütése nem ad hangot. (Korábban sem működött már jól). Ám, a hollywood-i trükköknek köszönhetően a Drakulában csodálatosan szépen szól.

Utána a billiárd terem következett. Igazán okosan megoldották, a billiárdasztal egyben ping – pong asztallá is átalakítható volt. A férfiak társasági életének a színtere, én így nevezném a helyiséget.

A család szeretett vadászni a kastélyhoz tartozó telken, illetve más megyében is voltak bérelt területeik. Jelentős agancsmennyiség díszítette az egyik folyosót egykoron, amiről ma már csak egy fényképet tudunk megtekinteni. Először csak szétdobálták őket a fosztogatók, majd nyomuk veszett. Renáta tippelése szerint, a helyi kisebbség bicskához faraghatott belőle nyelet, az alapanyagból pedig el is adhattak.

A vezetés ezt követően befejeződött. A kastély csupán pár fontosabb szobáját újították fel idáig. A vendégszoba- szárny, az emelet, a teljesen üresen kongó egykori kápolna is még további hatalmas összegekre vár, hogy újra az eredeti fényében tündökölhessen.

Ha egy történelmi helyet felkeresek, soha nem a négy falat nézem. Mindig belegondolok, hogy egykoron kik is sétáltak itt, milyen élet zajlott. A képzeletemnek köszönhetően magamba szippantom az egykori életérzést és stílust.
Továbbá minden ilyen épületnek különleges légköre van. És szinte „hallani lehet”, ahogy a falak suttogva mesélik a történelmet.

Élveztem a kulturális délutánt szüleimmel, nagyon megérte kilátogatni.

Tippek jegyespároknak: a Nádasdy – kastély kertje (birtok) és belső terei kiválóak esküvői fotózásokhoz, de termet is lehet bérelni a lakodalom megtartásához.

U.i. A cikk egy ízelítő, hisz a kertről és több más dologról szót sem ejtettem.
A Múzeumok Éjszakáján (júniusban) érdemes igazán eljönni ide, hiszen akkor több, amúgy elzárt rész is megnyílik egyetlen estére a nagyközönségnek.

Képet forrása: http://taj-kert.blog.hu/

Egy csipetnyi Nádasdy – kastély” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.