Háborús szobák Múzeum avagy a brit – titkos földalatti központ

Szeretek a történelem emlékeim sétálni. Londonban már több múzeumot is felkerestem, s eddig mindet élveztem. A Királyi Légierő Kiállítás is nagyon tetszett.
A képzeletbeli kívánságlistámon már régóta szerepelt a Churchill War Room, a kormányzati – titkos II. világháborúban működő irányító- és információs központ.  A múzeum a St. James park mellett (Horse Guards Rd-on), a Buckingham palota és Downing Street szomszédságában található egy épület alatt „megbújva”.

ChurchillWarRooms

Ülések szobája – a fa szék volt Churchill-é. A piros dobozban pedig az ő iratai vannak, amit mindig magával hordott.

Egyedülálló történelmi hely, ahol a bemutatott szobák az utolsó munkában töltött nap mintájára lettek rekonstruálva. Egészen pontosan a háború végének időszakára.
A kiállítást számos nemzetközileg ismert személy is felkereste az évek folyamán, mint Clinton, George Bush, Sárközy és jó néhány más államfő is.

Izgatottan sétáltam lefelé a lépcsőkőn a jegypénztárig. Néhány perc és az 1940-es évek világában találom magam – átfutott a gondolat a fejemben. Most, mindjárt olyan folyósokon fogok sétálni, amit anno maga Churchill és számos magas beosztású tisztviselő használt. Elképesztő volt felfogni, hogy egy egykoron titkolt, jelentős helyen vagyok.

A háborús szobák múzeum célja, hogy életre keltse számunkra a múltat. Történelmi személyekről, eseményekről tanulhatunk, bővíthetjük ismereteinket, és az angolok szemszögéből nézhetjük a II. világháborút.
A titkos – földalatti védőhely 1939-ben került átadásra és szinte azonnal ki is tört a háború. Az évekig az alkalmazottak, miniszterek, civilek ideiglenes otthonává vált.
Churchill személy szerint muszájból és alkalmanként használta megbeszélésekre a termeket. A Védelmi Bizottság több ülése itt, a föld alatt zajlott, amely során meghatározó döntések születtek (talán még Magyarország sorsa is szóba került egyszer).
Megnézhettük az eredeti székeket és asztalokat. Nekem azonnal feltűnt, hogy mindenkinek saját dohányzó tálcája volt. Nem kicsit lehetett füstös egy – egy ülés alkalmával, arról nem is beszélve, hogy talán egymást sem látták a dohányfelhőtől néha.

Igazi titkokkal is megismerkedhettünk, ami még az itt dolgozók előtt is rejtve volt: A miniszteri „WC” helyiség
Churchill a bunkerből is tudta hívni az amerikai elnököt, amit Bell telefon legújabb változata tett lehetővé számára.

Az Oxford Street – Selfridge áruház alagsorában helyeztek el egy telefonközpontot, majd kiterjesztett változatát ide, a kormányzati – háborús alagútba építették be. A kifinomult rendszernek köszönhetően a jelet az ellenség nem látta, így biztonságosan lehetett beszélgetéseket lefolytatni London és Amerika között.
A szoba bejáratát egy WC-s zárral látták el, így mindenki azt hitte, hogy ez a miniszter magánhelyisége. Tudomásuk sem volt róla, hogy valójában milyen funkciót is lát el, és mi történik az ajtó mögött.

Kik is dolgoztak itt a háború idején?
Gyorsírok tucatjai, hivatalnokok, telefonszolgálatosok, hadirendészet és a tengerészet emberei. Nagy volt a nyomás az alkalmazottakon, de tisztában voltak munkájuk jelentőségével is. Néhányan belőlük Churchill bizalmasai és követlen segítői voltak. Ők alkalomadtán Churchillel is utaztak egy konferenciára pl. Potsdami.

Az általános munkaórák flexibilitást igényeltek és gyakran a helyzet megkövetelte a túlórát is. Így akár 10-16 órás műszakokat is dolgoztak itt.
Mivel földalatti és természetes fénytől mentes helyen végezték munkájukat az emberek huzamosan, a D-vitaminhiány és az ezzel kapcsolatos betegségek kockázata fennállt. Így napfény lámpás kezelést adtak a gépelőknek és többeknek.

A mikrofonos tárlatvezetés során egy gépíró elbeszélését meghallgathattuk. Milyen is volt Churchillel dolgozni? „Néha nehezen lehetett érteni. A szavakat elnyelve beszélt, miközben a szájából félig kilógó szivar sem segítette a helyzetet. Néha olyan jókat mondott, hogy legszívesebben megálltam volna a gépelésben és csak szívtam volna magamba szavait. Néha előttem állt, majd a következő pillanatban mögöttem szólalt meg, majd a szoba másik sarkából hallottam”

churchillrooms3

Térkép szoba – a színes kórussal az asztal közepén

A Térkép szobát is láthattuk, ahol 6 éven át 24 órás ügyelet működött. Fontos stratégiai, központi információs szobaként üzemelt. Minden nap reggel 8-ra a miniszternek és a királynak jelentést kellett készíteniük az éppen aktuális hírekről és helyzetről.
Az asztalokon „a szépség kórus” sorakozik, így nevezték a színes telefonokat, ahova a hívások futottak be. A készülékeken a következő figyelmeztetés áll: „A telefonban elhangzó beszélgetés nem titok”
Az itt dolgozók egy elektromos szivargyújtó segítségével gyújtották meg a cigijüket/szivarjukat – ami igazi különlegesség számunkra.
A falon térképek találhatóak, amiken a kicsi gombostűk, pöttyök a haditengerészeti veszélyes utakat jelölik a hajóval együtt. További térképeken a frontvonalak voltak bejelölve. Továbbá két csőpostát is megfigyelhettünk.

Egy BBC rádióállomás is készenlétben volt az alagútban, ahonnan Churchill négyszer mondott beszédet.

Információkat is gyűjthettem, milyen volt az élet a titkos – földalatti helyen?
A rejtett folyosórendszert – szobákat szegényesen szerelték fel az építéskor. A legrosszabb dolog a WC és mellékhelyiségek hiánya volt. Csupán pár kémiai toilett volt elérhető, amiből a szag kiáradt.

Mosdási lehetőségek is igen korlátozottak voltak. Pár edény és vödrök álltak rendelkezésre. Az egyszerű alkalmazottak a bunker alagsorában alhattak, aminek alacsony mennyezete további kellemetlenségek okozott.
A szűkösség, a férgek, a zajos szellőző berendezés, a szivar és egyéb szagok megléte miatt nem örvendett túl népszerűségnek a kormányzati földalatti központ. Illetve féltek a gáztámadásoktól is.
Továbbá az esetleges közvetlen és erős bombatámadás ellen védtelen lett volna. A mennyezet ugyan meg lett erősítve acélgerendákkal és ismeretlen töltő anyagokkal, de így sem volt bombabiztos, amit Churchill nagyon jól tudott. Nem csoda hát, ha a háború alatt összesen háromszor aludt csak lent a számára külön kialakított szobában.

Talán felmerül bennetek is a kérdés, az alkalmazottak titoktartását illetően. Egyszerű volt a szabály.
„Nem kíváncsiskodsz, olyan helyiségben, ami nem tartozik a munkakörödhöz. Nem kérdezel és teszel fel kérdéseket másoknak.” Ha még is valaki túl érdeklődő volt, jelentették és akár „áthelyezésre” is került.

Churchill földalatti hálószobája

A II. világháború alatt a kormányzati szobák kialakítása némileg változott, ahogy a helyzet és új szobák létesítése megkövetelte, ha több alkalmazottra – új személyzetre volt szükség. Fontosabb szobák: 59/60 A – írógépelők, 62AB – védelem, 61 A – vezető pozícióban lévők, 60 – BBC műsoradás.
A titkos központ a nácik előtt mindvégig „láthatatlan” maradt.
Az utolsó kormányzati ülésre 1945 márciusában került sor.

Hosszú órákat töltöttem el lent a föld alatt. Tömény történelemi kirándulás volt, ahol temérdek információt kaphattam (többet, mint amit leírtam). Nagyon tetszett minden, igazán érdekes volt a 40-es évek világában „utazni”.

Köszönöm, hogy olvastatok most is.
U.i. A múzeum két részből áll, a folytatásban Churchill életével érkezem majd.

Képek forrása: www.londonpass.com

Háborús szobák Múzeum avagy a brit – titkos földalatti központ” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Diana szerint:

    Nagyon jó cikk! Innen jut eszembe, tudsz Schindler listája és A zongorista szerű brit filmeket? Tehát kvázi a holokauszt történetéről. Előre is köszönöm!

  2. hajdulaszlo szerint:

    Engem mindig az lep meg, ha külföldön járok valamiféle technikai vagy történelmi múzeumban, az hogy a komoly téma mellett megpróbálnak mennyire könnyedek lenni. Londonban pl. azt tapasztaltam, hogy a múzeumok tele vannak iskolás gyerekkel, akik csevegnek, fotóznak, rajzolnak. Míg nálunk mindenki komolykodik. Ha van egy téma, egy installációi akkor azt várják el a látogatótól, hogy mint egy templomban, megilletődve szemléljék Picasso segglyukát. Holott valljuk be számos kiállított tárgy gyakran csak az ipari szemét kategóriába fér bele mondjuk egy technikai múzeumban, de hát “ez a magyar narancs”.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.