Kedvenceim #2: ‘new york-i’ morzsák

New York folyton felüli fejét az életemben. Mindig előbukkan így vagy úgy a város. Egy külsős szem talán azt mondaná rólam, hogy kicsit megszállott vagyok. Gyakran osztok meg New York-os képeket, de New York székhelyű blogokat is követek.

dancsarturkep3

Fotó: Dancs Artur – Facebook: My New York State of Mind

New York egy álomváros. Értem úgy, hogy mindenki legalább egyszer életében el szeretne jutni ide. A Centrál Park világhíres, Manhattan mindenkinek ismerősen cseng és a Wall Streetről is van némi fogalmunk.
New York egy váó hely a világban. Talán a filmeknek köszönhetően futott be, vagy ki tudja.
2013-ban szerencsém volt személyesen is találkozni a várossal. 10 felejthetetlen napot eltölteni, életemben először a nagy USA-ba belépni.

dancsarturkep2

Fotó: Dancs Artur – Facebook: My New York State of Mind

Európai szemmel a tömegközlekedés bosszantó. A buszpályaudvar egy vicc, de tényleg egy rossz amerikai vicc. A londoni metró és vonathálózat mérföldekkel előrébb jár, mint New York.
A tájékoztatás néha a „jön majd valami”, kérem várjon. Elnézést, XXI. század. Nem egy A4-es lapra kéne kinyomtatni, majd celluxszal rögzíteni az ajtóra a járat számát. A váróteremben pedig van 2 pad, lehet ácsorogni. A padló a kommunista 80-as éveket idéző műanyagú volt.
A londoni Victoria állomást ki kéne belezni – padokat elvinni, leszedni az összes kijelzőt, le kéne ragasztani egy műpadlót, s talán megközelíteni a manhattani hangulatot.
Visszagondolva az emlékeimre, csak jókat mosolygom. Ez a város sajátossága, így kell szeretni. Aki pedig ott él, már megszokta és elfogadta. Nem is hinnék, hogy lehetne ezerszer jobb.
A buszsofőr bácsi pedig szintén vitte a pálmát. A Sportszelet reklámból a valóságba kilépett rasztás srác, akinek vezetési stílusa hagyott kivetni valót magából. Londonban erre feedback-et lehet írni. New Yorkban meg örüljünk, hogy jött végre.
Így is lehet szeretni a várost, ha pedig a tömegközlekedést elfejtjük, bizony tele van kincsekkel. A nevezetes épületek, az antik köztéri órák, a Centrál park rejtett zúgjai, a betondzsungel is mind vonz minket. Turisták, de nem kevesen lakosai szeretnének lenni ennek a sokszínű városnak.

dancsarturkep

Fotó: Dancs Artur – Facebook: My New York State of Mind

Én több városrészbe beleszerettem. És biztosan kihasználnám ’new yorkiként’ a sok – sok lehetőséget. A Washington tér a kedvenc, a Greenwich village bejárata, ahol a Jóbarátokon jártak a gondolataim, s ahova minden forró nyári estén kiülnék.
Helyiként élvezném a sétát a Hudson folyó mentén is kellemes időben. Gyakran felülnék az ingyenes kompjáratra is, ami Staten Island-ra szállítana. A filmekből hírek házakat, épületeket, kávézókat, apartmanokat is egytől egyik felkeresném. A Sohoban nézelődnék, figyelném az embereket.
Az Little Italy-ba az olaszok miatt ugranék ki. A városban kószálva vásárolnék az 1 dolláros pizza szeletből, Hot – dogból vagy bagelből.
Nyáron minden péntek este kiutaznék a Long Islandra, a retró vidámparkból kiszűrődő zenét hallgatnám a homokban ülve.
Jól érezném magam New Yorkban. Persze Londonban is jól érzem magam, de New York az New York.

Egy magyar származású, new york-i légiutas-kísérő Facebook fotó oldalát szoktam szeretettel követni.
Minden egyes képe megérint. Nem gyakran csorog a nyálam és vágyom arra, hogy én is ott lehessek, láthassam.
Artúr nézőpontjából én is „sétálok” egyet olykor – olykor a városban. ITT találjátok az albumát.

Köszönöm New York, amit adtál és fogunk még találkozni a jövőben.

Ti melyik várost szeretitek, miről álmodoztok?

Kedvenceim #2: ‘new york-i’ morzsák” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Art szerint:

    Köszönöm, Anna. Sokmindent el lehetne mondani New Yorkról, és elsősorban is azt, hogy az ellentmondásai miatt imádjuk. Nem csupán szeretjük: ez az életünk. Sokkal könnyebb lenne az életem egy másik államban, jobban élhetnék Texaszban és kellemesebb lenne Floridában, sőt kevesebb adót fizetnék. De én New York miatt adtam fel az otthonomat, mentem távolra szeretteimtől és barátaimtól. New York pedig szétszedett darabjaimra, aztán pedig új emberként rakott össze. Erősebb, szívósabb és – ami a legfontosabb – nyitott. Széles látókörű. New Yorknál szélesebb látókört egyetlen hely sem adhat a világon. Nem véletlen a dalszöveg: “if you can make it there, you’ll make it everywhere…”
    A híres vidám park nem Long Islanden van, hanem Coney Islanden. Long Island nem tartozik New York Cityhez, Coney Island viszont Brooklyn része, ez pedig a város egyik körzete, a jelenleg legfelkapottamm “borough”. Örülök, hogy szereted New Yorkot. Akkor te már tudsz valamit 😉

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.