Los Angeles – Venice Beach

Január elsején Los Angelesben ébredtem egy  csodás napra, immáron az Új évben. 2015, hát megértelek! És még a nyaralásom dísze most fog következni.

venice beach4

Venice Beach bejárata – forrás: internet

2015 meghozta a jó időt a városba. Az elmúlt egy hétben most fordult elő először, hogy egy szál pólóban kellemesen éreztem magam. Tűzött a nap és én a tengerpart mentén elindultam sétálni.
A szállásom a Venice Beachen volt, ami Los Angeles egyik pihenő része. Minőségien kiépített sétány, bicikliút pedig lehetővé teszi a biztonságos gyalogos és kerekpár közlekedést is.
A Venice Beach L.A. Top látnivalói között is szerepel. Hippi – retró – antik  –  reggae – egyedi boltok/ bodék/ standok várják a turistákat. Vegyes életérzés keveredik a levegőben a hajléktalanok tömegeivel megturbózva. Néha nem tudtam eldönteni, hogy az árus az csöves, vagy csak egy lepukkant hippi, aki így akart direkt kinézni.

venice beach5

Venice Beach árusok – forrás: internet

Képzeljétek el azt, ahogy egy sétálóutcát kétoldalt mindenféle üzletek szegélyeznek. A kolás fémdobozból készült repülődíszen át, a villás díszfüggőtől kezdve, a festett, törött kicsi – nagy szörfdeszkákkal folytatva mindenféle cucc itt megvásárolható. És még nem említettem, hogy van olyan hölgy, aki pénztárcákat, mini táskákat köt és árulja. Vagy a lukas zoknis és rémesen szakadt bácsi, aki kitűzőket ajánlgat a turistáknak.
A nagy kedvenceim a különböző fémdobozokból kirakott mozaik képek, amik minőségien be voltak keretezve. Azt se felejtsük, hogy Marylin Monroe is nagyon menő, legalábbis tucatnyi díszen, képen ő szerepelt, amit ránk akarnak tukmálni.
Aztán volt a halálfejes mindenféle. Halálfejes kristály, pont az hiányzik a szobámból. Plusz az őslakos indián termékek sem maradhatnak ki. Illetve a hippi – békejeles festmények is képviseltetik magukat.
Széles a paletta, ha itt szottyan kedvünk ajándékot vásárolni. Pénz pedig legyen nálunk, mert a beach automatái kemény dollárokat számolnak fel készpénz felvételkor.
A látványtól vegyes érzelmek keveredtek bennem. Bizarr és számomra retró.

venice beach1

Nr. 1 gördeszkás bácsi – forrás: internet Ő minden nap a tengerparton fel – le gurul

Az árusok mellett pedig mindenféle fura arcok is jelen voltak. Egy dilis bácsi magában kiabált, bibliai és egyéb okosságokat, világnézetek fejtegetett ki kéretlenül. Ám, ha le akartad fényképezni „One Dollar Sir”. Önjelölt „torz” showman, aki ebből akar megélni.
A Venice Beachen pont ezért fényképezni is alig mertem, maximum mobillal lopva egy – egy pillanatot, hiszen mindenki pénzt kért a fotóért.
Volt olyan hajléktalan bácsi, aki kirakta egy asztalra a pincsijét. Mellette ott volt a tábla: A beach díszkutyája. „One photo one dollar”. És higgyétek el, agresszívan behajtották a pénzt, aki még is kattintott.
A nagy kedvencem egy raszta bácsi, aki görkorcsolyázott fel – alá egész nap és gitáron adta a műsort. Nem énekelt és nem volt nála kéregető doboz. Poénból és elszántságból jött ki minden nap a partra. Mindig belebotlottam.

A legkreatívabb hajléktalan díjat pedig azon úriember kapja tőlem, aki 10 féle papírtányérba kéregetett. A sajátosság onnan eredt, hogy minden tányér aljára egy vallás volt felírva. ’Zsidó, katolikus, ateista, buddhista, muszlim’ stb. Melyik nézet képviselői dobják a legtöbbet és melyik tányérba. Zseniális ötlet.

A Venice Beachen biztonságban éreztem magam, mert egy rendőrbázis közvetlenül a bejáratnál helyezkedett el. Illetve óránként rendőrök jöttek csak úgy járőrözni. Ám döbbenet belegondolni, hogy a 90-es években itt drogkereskedelem zajlott, ahol nem gyakran fegyveres leszámolások, gyilkosságok is történtek. A rendőrség egy jó 15 éve kezdett el sikeresen fellépni az illegális tevékenység és bűnözés ellen. 2002-től már „tiszta” környéknek minősül, sikerült kiszorítani a drogárusokat.
Szerencse, hogy 2015-be léptünk már.
A hely érdekessége még, hogy a II. Világháború után a városvezetés annyira elhanyagolta, hogy Slum by sea-nek / Tengerparti nyomornegyednek becéznék évtizedekig.
Napjainkban a csodás pálmafák és a tündöklő homokmező eszünkre sem juttatná a hely egykori sötét időszakát.

venice beach2

Naplemente – forrás: internet

A pálmafáktól egyenesen ámulatba esünk. A naplemente pedig maga a varázslat.
Baywatch szerelmesei pedig felkereshetik az eredeti vízimentő megfigyelő állomásokat.  

venice beach3

Baywatch életérzés – forrás: internet

A Venice Beachre ebédelni is érdemes kilátogatni. A görög gyroszos, a pizzások, a hot – dog árusok, mexikói buritost árulok is mind – mind jelen vannak. Az igazi gyors, ám még sem „szemét” , olcsó los angelesi gasztronómiával is meg tudunk ismerkedni.

Egyéb extrák: szabadtéri gym a parton és egy fantasztikus gördeszka park.

Szerettem ezt a napot, köszönöm élet!

Kora délután átsétáltam Santa Monica-ra. Folyt. köv.

Los Angeles – Venice Beach” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.