Az angol diákok beöltöztek a kedvenc mesehősüknek avagy Mr. Grey is megkezdte “hódítását”

Angliában Március elején az iskolák többsége World Book & Character day azaz Könyv & Könyvszereplő napot tart.
A gyerekek beöltözhetnek a kedvenc mesehősüknek, vagy bármilyen könyvben szereplő figurának. Bonyolultabb jelmezek esetén hetekkel előre megy a tervezés, beszerzés. Egyszerűbb öltözékeknél egy hétvége alatt összeállítják a szülők az áhított ruhát.
Az angol szülők nem igazán viszik túlzásba ezt a napot, értem úgy, hogy nem költekeznek. Ha nagyon muszáj valami különlegesebb dolgot beszerezni, az első hely, ahol körülnéznek, a Charity – Jótékonysági használtruha boltok. Nem tapasztaltam, hogy a Disney üzletét lefosztották volna, habár az iskolában többen Jéghercegnőnek öltöztek Elsa után.

Ma volt a legjobb a suli felé sétálni délután. Már ahogy közeledtem, jöttek velem szembe a különböző – színes – maskarás arcok. Igazi farsangi hangulat uralkodott.
Az udvaron várakozva pedig próbáltam tippelgetni, hogy vajon ez a gyerek kinek – minek is öltözött. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

world book day2

forrás: internet

Láttam igazán cuki, nyuszis, egérkés ruhájú kislányokat. Továbbá nagyon ötletesnek találtam a Lewis Hamiltont idéző, McLaren ruhás fekete kisfiút. A legtutibb nálam azonban a Paddington macis gyerkőc volt. Egy nagy piros kalapot viselt kék esőkabáttal. A nyakában lógott a biléta: Kérem gondoskodjon róla. Sötétkék gumicsizma volt hozzá rajta, az útitáskát pedig egy frappánsan becsomagolt cipős – papírdoboz adta.

worldbookday3

forrás: internet

A kisfiú, akire vigyázok, a Twist Olivert választotta. Nagyon egyszerű ruha. Egy régi iskolás nadrágja alját megtépázták, bevagdosták, hogy szegénynek hasson. Hozzá egy nyűtt fehér inget és egy majdnem pici, sötét mellényt húzott. A sapi pedig apuka egykori kockás sapija volt. Körülbelül semmi pluszkiadásba nem fájt, még is jól mutatott.
A suliban a Könyvszereplő nap sikeresen és minden gond nélkül lezajlott. 

Manchesterben pedig kisebb botrány kerekedett múlt héten, mikor a 11 éves Liam Mr. Greynek öltözve ment iskolába.
Felhívták az anyukáját, felkérték, hogy öltözzön át, és amíg ez nem történt meg, ki volt rekesztve a közösségi tevékenységekből. Az iskola a magas színvonalára, gyerekviselkedési és jóléti, biztonsági okokat befolyásoló tényezőre hivatkozva tette mindezt.

A kérdés jogos. Öltözhet-e egy 11 éves Mr. Greynek? A korának megfelel –e a Szürke ötven karaktere?
Nem – egyáltalán nem. Mindenki egyet ért ezzel.

A család arra hivatkozott, hogy közeli barátokkal megvitatták az Mr. Grey öltönyt és viccesnek találták.
A kissrác azzal védte magát, hogy most mindenki erről beszél. „Ha van egy könyv az iskolában, ami szóba kerül mostanság, csakis a Szürke ötven az”. „Ha bemegyek az újságoshoz is, plusz a médiában is mindenki erről szól”. „Mindenki ezzel van elfoglalva, s azonnal fel is ismertek reggel”
Az anyuka azzal érvelt, hogy nem érti, miért megvetendőbb a sex, mint a gyilkosság, mikor a tanár Dexternek öltözött.

Akármiért is akart Mr. Grey lenni a gyerek, akár saját döntés, akár családi hülyeség, az egyperces hírnevet megkapták. A rádióban a főhírekben szerepeltek, a TV-s híradóban hozták őket. Személyes riport is készült is velük, sőt a srácot a Manchester hírek még egy fotózásra is felkérte.

Mr. Grey már is iskolákba is belopta magát. A jövőben pedig biztos vagyok benne, hogy felnőtt, beöltözős eseményekhez is további ihleteket adott.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s