The Art of the Brick – Lego kiállítás

Egy januári napon felvetette az egyik ismerősöm, mi lenne, ha elmennénk a Lego kiállításra. Azonnal igent mondtam. Ahogy pedig a dátum felé közeledtünk még páran csatlakoztak a programhoz.

Bevezető – THE ART OF THE BRICK
A kiállítás London azon részén van, ahova még a lában sem tettem be soha. Hu, és még hány hely van, ahol nem jártam. A Liverpool Station közelében van egy régi, ma már használaton kívüli sörfőzde (üres épületet), ami otthont ad az utazó tárlatnak, az THE ART OF THE BRICK-nek.

A hivatalos honlap ajánlója szerint, a kiállítás örökre megváltoztatja az ember nézőpontját a kis lego darabokról, és hogy mire is képesek ezek az „alkatrészek”.
A fő alkotások, a bemutatott darabok mai világunkról „beszélnek” és bemutatják, hogy a legozás is művészet.

A kiállításon látható darabok Nathan Sawaya lego mester munkái, amikhez több millió pici lego „téglát” használt fel. A klasszikus – ikonikus műalkotások másolata mellett, Sawaya saját – elképzelt alkotásai is megtekinthetőek.

Nathan Sawaya
Diplomás ügyvéd, aki az irodai – egyhangú munkáját feladta a legozásért. 2004-től hivatásos, független lego építő, aki a Lego csoport elismerését is kivívta, mint a legjobb lego építők egyike a Földön. Okleveles mester.

Jelenleg New Yorkban és Los Angelesben vannak stúdiói.
Számos szervezet (múzeumok, galériák) felkérték ő egy-egy dolog elkészítéséhez. A megrendelések között szerepelt már egy személy élethű másának, legoból történő megvalósítása is.  

Nathan kezei alatt a gyerekek által kedvelt legos építő elemek életre kelnek, nem gyakran csodálatos és játékos alkotásként. Pl. Brooklyn híd – New York, T-rex dinoszaurusz.
Lego szobraiban tudatosan játszik a mester a színekkel, mozgásokkal, fényekkel. Pl. az úszó férfi.

THE ART OF BRICK tárlathoz 2002-tól építi a műalkotásokat. A CNN szerint egy muszáj megnézni kiállítás, ami egyedülálló az egész világon.

A kiállítás
Egy kuriózum, hiszen ez az első olyan kiállítás, ami kiemeltem csak lego építőkockákon alapul, mint művészeti miliő.

A kis társaságunk minden tagja megérkezett, elindultunk az első terem felé. Dávid lego szobra már fel is tűnt előttünk.  Majd őt követte még több híres szobrász alkotása is. És minden legoból! Elképesztő.
Precízen kidolgozott testrészek, vádlik, arcforma. Tud valamit ez Sawaya!
Majd megpillantottam a nő festményt. Legoból bármit ki lehet rakni! Következő ámulat a Sikoly. Nagyon tetszett, hogy maga a sikoly fej 3D-ben „kijött” a lego festményből. A mester saját ízlése szerint kiemelt részeket, ami még hatásosabb lett így.

PhotoGrid_1423952386123

Következő teremben egy imádnivaló, cuki lego maci mosolygott ránk, amit már most azonnal vinnék haza. Majd észrevettem pár lego almát is. De egy óriás lego ceruza sem maradhatott ki, mint ahogy zsiráf lego is volt. Újabb váó és váó!

PhotoGrid_1423952290584 Számomra a legtökéletesebben kidolgozott, legélethűbb munka a hegedű volt. Picit távolabbról nézve teljesen úgy tűnik, mintha valódi lenne. Majd ezt követte a naprendszer, Földünk lego mása.
A további termekben már Sawaya saját elképzeléseit tekinthettük meg. Egy hangjegy, aminek feje valóban fej formájú. Vörös színű, karba tett kézzel lefelé néző férfi. Különböző színű, nyitott szájú fejek, amik mintha némán kiáltanának. Egy óriás kéz, ami az égbe nyújtózkodik. Egy felsőtest, aminek piramis formájú feje van. Egy férfi, aki mellkasát tépi ketté. Egy másik férfi, aki térdre rogyva, fájdalomtól üvöltve (ilyen az arckifejezése), az ég felé nézve, tart egy élettelen hatású testet.
Egy zöld színű férfi a fejét fogta, mintha menekülne a hangok elől. Egy további teljes alakú férfi mellkasából egy piros ember akart kibújni. És még több hasonló, művészi lego remekmű!

PhotoGrid_1423952137471 (1) A legdepressziósabb talán a sárga – kék- zöld – piros koponyacsontok (halálfejek) voltak. De a kék, fején széthasadó szobor is megérintett. A legelgondolkodhatóbb számomra az álarcos férfi volt.  Az arcát leszedte és maga előtt tartotta. A kétszínűség megformálása lego segítségével.

A folytatásban láthattunk két élethű művet. Egy lányt és egy fiút, akik egy film kedvéért „születtek” meg. És utána megpillantottuk a hatalmas T-rexet, aminek lego feje túl nehéz ahhoz, hogy a lego test megtartsa, ezért fel kellett függeszteni láthatatlan kötelékekkel. Azon gondolkoztunk közben, hogy a szállítást hogyan oldották meg az USA-ból ide. Egyben képtelenség szerintem. Valami pontokon szét lehet szedni az élethű lego állatot.

A kiállítás vége felé az érdekességek következtek. A béke jele legoból, ami pompázott a különböző színeknek köszönhetően. Brit – piros telefonfülke, és sokak nagy kedvence, mini One Direction és Beatles szobrok. Utána egy csinos piros esernyő, most vinném haza! Egy mutatós, gyönyörűen kirakott estéji, nehezen bírtam otthagyni. 🙂
Zárásként pedig megismerhettük, milyen az, ha a legot ötvözik a valósággal. Egy fényképes jelenet, amiben a felhők legobol vannak. Vagy egy vasútállomás, ahol az eltűnt síneket legoval pótolták.

Tömény lego gyönyör részesei lehettünk. Nekem tetszett a kiállítás, csak ajánlani tudom.

Az ajándékboltban a lego és a csoki szerelmesei is megtalálják számításaikat a lego csokik formájában. 🙂

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s