Los Angeles városnézés I.

December 30-én visszatértünk Los Angelesbe. A városba, ami mindenkit foglalkoztak, amiről a legtöbbet kérdeztek eddig. 

Személy szerint kétes szájízzel vagyok vele kapcsolatban, s nekem úgy tűnt a neve nagyobb, mint a valóság.
Los Angelesnek egy nagy szerencséje van. Roppant kedvezőek az időjárási körülményei. Ideálisak a fényviszonyok filmek készítéséhez, mesterséges megvilágítás nélkül. Az év minimum 330 napján süt a nap, pazar kék ég uralkodik folyton és a téli minimum hőmérséklet 10°C körül mozog, nyáron pedig meleg van.
Ki ne szeretne élni folyton melegben és napsütésben? A sztárok nem véletlen imádják L.A-t.
Továbbá ki ne tudná élvezni a hosszan elnyúló óceánpartot?
Sunshine, hot, beach – Let’s move to L.A.

Los Angeles Amerika második legnagyobb városa. Az „alkotó főváros”. 6 alkalmazottból 1 a zenei és vagy filmiparban dolgozik közvetve/közvetlenül. L.A. lakósai között szép számmal találunk művészeket, filmrendezőket, írókat, színészeket, táncosokat, zenészeket stb.
 Az egy négyzetméterre jutó hírességek száma itt a legmagasabb a világon.

A hírességek Los Angelesből élnek, míg Los Angeles a hírességekből él.
Ha felteszem magamnak a kérdést, mi ugrik be elsőre Los Angelesből? Mi az a dolog, ami az első a fejemben? Menő és ott laknak a hírességek? Valami ilyesmi.
Bizony. Látogatásom során mindenki ötször elmondta, hogy itt nagyon nyitva kell ám tartania az embernek a szemét. „Soha nem tudhatod, hol botlasz bele egy hírességbe” A világon itt a legnagyobb az esélyed valakit elcsípni. Néztem én nagy szemekkel mindenkit lesve, mint potenciális Tom Cruise-t. Most nem jött össze, talán legközelebb.

Városnézés I.
Befizettem egy városnéző 5,5 órás túrára.
John a német származású idegenvezető buzgón ecsetelte az egyes épületeket. „Itt az x film egyik jelentét forgatták”. „Itt sétált el x színész az x filmben” Ugye felismeritek? Nagyon filmszakértőnek kell lenni, hogy valamit tényleg kiszúrj. Nekem minden kínai volt. Összesen a Fox pláza derengett a Die Hard filmből, az tényleg egyértelmű.

John igazán élvezhetően adta elő magát. Nem közölte a dolgokat, hanem tippeket adott. A kis csoportunkban volt olyan férfi, aki azonnal mindenre vágta a válaszokat. Hány filmet láttál te, öcsém???, hogy ilyen profi vagy.

PhotoGrid_1423694890966

piac és környéke – saját montázs

Az első megállónk Farmers Market and The Grove.
Érdemes körülnézni. Igazi élelmiszer piac, ahol akár megebédelhetünk, friss gyümölcsöket vehetünk, vagy csak úgy kíváncsiságból végig tudjuk legeltetni szemünket a húspulton. A piac környéke igazi XXI. századi, talán a legmodernebb és legtisztább része a városnak. Nagyon elegáns, meglepődtem.

Kellemes a sétálóutca, amit kétoldalt boltok szegélyeznek. Végül pedig egy bájos szökőkúthoz érünk, amit mini – tüneményes szobrot díszítenek.

Melrose Avenue – itt vásárolnak a hírességek. Mindenki kémpozícióba most! December 31-én délelőtt a madár sem járt az utcán, teljesen kihalt volt minden. Semmi esély lencsevégre kapni bárkit is.

Pink’s Hot Dogs – a város legrégebbi hot dog árusító helye, ami már 75. születésnapját ünnepli. A különlegessége miatt megéri beugrani.

A Hollywoodba vezető úton elhaladtunk a Paramount Studios előtt is. Kívülről egy turistának nem sok mindent ad. A bejárati főépület falán óriás plakátok, amik a legújabb már kijött vagy éppen premier előtt álló filmeket reklámozták. És megérkeztünk Hollywood Blvd.-ra. Isten hozott Hollywoodban!

Bébi, ez Hollywood
Most biztos azt várjátok tőlem, hogy áradozzam, micsoda ámulatba estem. Ehelyett azt kell mondanom, hogy Hollywood egy külsősnek, egy turistának igazából semmi különöset nem ad. Igen, elismerem, hogy Hollywood a szórakoztató ipar fellegvára, s több történelmi stúdió is itt található. És az igaz, hogy a világhíres, megnevettető, kedvenc rajzfilmünk, a Tom és Jerry is Hollywoodban “született”, de egy látogatónak 2014-ben csak por, tömeg és néhány lepukkant fazon jut az utcán.

2001-ben átadták a Hollywood látogatóközpontot, ami egy puccos bevásárló pláza, amiben a Dolby Theatre is helyett kapott, ahol évente az Oszkár díjátadó ünnepségeket is tartják. Talán azon a bizonyos piros szőnyeges napon tündököl ez a városrész, ami amúgy szürke.
A látogatóközpont emelkedett színvonalú, de nem biztos, hogy egyszerű embereknek szól. Valószínűleg én nem fogok a Louis Vuitton boltban bevásárlást tartani, se itt, se máshol.

PhotoGrid_1423695072423 (1)

Hollywood – saját montázs

Lesétáltunk a Walk of Fame – Csillagok utcájára. Itt mindenki lehajtott fejjel ballag, hiszen olvassa a neveket séta közben. Hoppá! Ez itt Nicole Kidman csillaga, jaj ez Michael Jackson-é. Egy fotót gyorsan! Durva, ahogy tömeg hömpölyög az utcán, tuti nem lesz normális képed, amibe valaki nem rondít bele.
Nekem Michael J. Fox csillaga mellett pózolni nagy élmény volt. „Találkoztam” kedvenc színészemmel, ismét ünnepnap. Bonuszként hatott, hogy délután 2 óra volt nálunk, ami este 11 óra magyar idő. Európai idő szerint Szilveszter estéjén „randiztam” kedvencemmel.

Itt találjuk még a Chinese Theatre-t, ami előtt pár híresség láb és kézlenyomata kapott helyet. Mellette van a Madame Tussauds Hollywood. Szemben a Believe it or not Múzeum.

prettywoman_walkoffame

Pretty woman prosti jelenet – Walk of Fame – forrás: internet

A Hírességek sétánya két oldalból áll. Van a szép oldal, ahol a látogatóközpont található, s van a csöves oldal. Semmi mást nem kell tenni, csak a zebrán átsétálni és máris az alvó hajléktalanok előtt találhatjuk magunkat.
Hollywood álomvilág, álmodni lehet, de az nem valóság.
Az idegenvezető mondta, hogy a látogatóközpont átadásáig körülbelül prostik és drogárusok leptél el az utcát. A Pretty Woman itteni jelene valóban igaz!
Manapság jelmezbe öltözött arcok (Batman stb) próbálnak pénzért fényképet készíttetni turistákkal. Ők még mindig jobban üdvözölve vannak, mint a prostik – említette John. De ha egy utcával kijjebb mentek, beléjük botlanátok – folytatta. Csodálatos!, kihagyom a lehetőséget, köszönöm.

The House of Blues

The House of Blues – a leghíresebb hely – forrás: internet

sunsetblv

Étterem a Sunset Blvd – forrás: internet

A városnézés következő állomása Sunset Blvd/Sunset Strip volt, a híres szórakoztató negyed. Éttermek, clubok, éjszakai bárok. Egykoron az alkoholtilalom idején is felszolgáltak itt a privát szobákban alkoholt, nem véletlen volt felkapott és kedvelt a hírességek körében. A „gazdagok játszótere”, ahogy becézték. Pletykák szerint gengszterek tulajdonában volt több hely is.
Mikor Las Vegas szekere beindult, vesztett a környék vonzerejéből. Innentől főleg csak turistákból él.
Híres clubok, mint Whiskey a go go, ahol nem egy helyi, egykoron névtelen zenekar később világhírnévre tett szert. „Zenei mennyországként” emlegetik.
A Sunset Blvd találjuk a nagy múltú gitárboltot „RockWalk”, a hangszer szerelmeseinek kötelező. A közelében egy Comedy üzlet is helyet kapott, ahol sok-sok kelléket be lehet szerezni, ha valakinek erre fájna foga.
Az idegenvezetőnk: „Ebben az étteremben hagyta ott Elvis a kocsikulcsát (kocsiját) borravalóként.” „Itt bulizott Bill Clinton” „Itt a hotel, ahol x meghalt” stb. „Innen indult x zenész” „Itt lépett fel x táncosként, mielőtt karrierje beindult volna”. Csak úgy mondta a sok nevet, néhány hírességet nem is tudtam hova tenni.

PicsArt_1420173925675

saját képem

Beverly Hills/Rodeo Drive
A Pretty Woman filmmel „eladták” és nemzetközileg elismertté „varázsolták” a pazar, pálmafákkal szegélyezett bevásárló utcát, ahol turista alig fog vásárolni. „Ebben az üzletben forgatták azt a jelenetet, ahol a prosti kinézetű Julia kiszolgálását elutasítják az eladók” – John kiemelte. Az utca végén a „Pretty Woman Hotel” (így keresztelték a film után) exkluzív, fényűző, hatalmas komplexum található.

PicsArt_1420174054999

Pretty woman hotel – saját kép

Kamerákat bekészíteni, itt 80%, hogy látunk egy színészt! Ha egy csöpp eszük is van, december 31-én délután az éjszakai partira pihennek házukban – jegyeztem meg magamban.

images (44)

Rodeo Drive – forrás: internet

Magyar idő szerint éjfélkor (december 31) zárult a városnézés. Köszönöm, hogy velem tartottatok most is.

Egyéb lehetőségek turistáknak: Filmsztárok otthona túra, Filmhelyszínek felfedező túra, Beverly Hills drága házak bemutató túra, Malibu városrész túra stb
A sztárokkal és filmekkel mindent el lehet adni Los Angelesben. Ebből él egy tucat utazási iroda, idegenvezetők, sofőrök stb. A híresség kultusz eltartja a várost. 

Folyt.köv. Los Angelesből városnézés II., Santa Monica – Óceánpart és Venice Beach romantikus – retró sétány, Disneyland, Warner Bross, a Hajléktalan kultusz.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s