Könyvajánló: Házas-társas

Még tart a tél, rövidek a nappalok, hosszúak az éjszakák és hideg van. Ilyenkor bevackolom magam a kis szobámba és pihenek, ábrándozom a tavaszról.
Múlt héten elkapott az ’úgy olvasnék egy könyvet’ érzés. Rögtön az Erawan kiadó, Fejős Éva könyvtára jutott eszembe. Elkezdtem az e-könyvek között böngészni. Csúsztattam fel – le a műveket a laptop képernyőn. Nehéz döntés, melyik akarja, hogy elolvassam? Szemem többször megállt a Házas-társas címnél. Tényleg? Én fiatal egyedülállóként ezt?
Döntésképtelenség esetén a zama.hu-ra felnézek, elolvasom Péter ajánlóját. Az utolsó mondata megnyert: „A történet vége pedig egyszerűen fantasztikus. Ilyen váratlan és illő befejezést nagyon kevés könyvnél találni.”
Megvettem hát, s beüzemeltem a kindle-m.

A mű eredeti angol címe: Domestic Violets. Angolul valószínűleg sose vettem volna meg, a magyar fordítás sokkalta jobban szól: Házas-társas. Angolról magyarra fordította Laik Eszter. Gratulálok a fordítónőnek, kiváló munkát végzett. Hihetetlen élvezhető és remek volt olvasni magyarul a sorokat.

A könyv fő karaktere Tom, aki szövegíróként dolgozik egy irodaházban. Tom családi idillje már a mű elején elillan. A házasságával és a férfiasságával is gondok akadnak. A helyzetet tovább tetézi apja váratlan felbukkanása, aki betörőként oson be a házukba.
Fejezetről fejezetre haladva egyre jobban belelátunk Tom életébe, munkájába is. A cselekmény pedig egyre bonyolódik. Megismerjük Katie-t, aki a leggyönyörűbb lény az irodában. Vajon csak munkatársként tekint ő Tomra?
Tom lánya pedig egyik nap egy képet rajzol, amin felesége van egy szőke férfival és annak fiával. Ki is a férfi valójában, akivel az anyuka spinning edzésre szokott járni? És milyen kapcsolat is van köztük pontosan?
Tomra saját megoldatlan problémái mellett, az apja és nevelőapja lelki gondjai is rászakadnak.

Tom esténként egy könyvön is dolgozik évek óta, amit éppen csak befejezett. Mivel azonban apja egy híres író, titokban tartja művét. Vajon jó lett –e könyv? Eladható –e? Tetszeni fog –e az ügynökségnek? Egyáltalán íróvá válhat –e apja mellett?

Egy kecsegtető lehetőséget a munkahelyén elutasít, ami átszervezéseket indít el, s utált kollégája a főnöke lesz. Ezután Tom életében gyökeres változás következik be.
A könyv vége valóban váratlan, meglepő, ahogy Zama is írta.

Miért tetszett a könyv?
Mi emberek szeretünk az állóvízben ülni. Várunk, s hitegetjük magunkat, hogy ez miért jó. Mert most nincs lehetőségem, nem jó az időzítés. Minden úgy van jól, ahogy van – nyugtázzuk. Sokszor egy külső nyomás, egy kényszerhelyzet kell, hogy előálljon, ami végre kilendít minket a kényelmi zónánkból. Tommal pontosan ez történik.
Félünk a következő – új helyzettől, mert jobb lehet – e? A Házas-társas rádöbbentett, hogy az új bizony nagyon is jót hozhat, sokkalta többet adhat, mint amit el tudtunk előzőleg képzelni. És akár újra is kezdhetjük életünket, végre olyan dolgot tehetünk, amit szeretünk.

A könyv tele van mosolyra fakasztó pillanattal és életképpel.
Az anyuka konferencián van. Telefonon felhívja családját, minden rendben van-e. A 7 éves lánya a következő helyzetjelentést meséli neki:

„Na, ki alszik a heverőnkön! Gary papa! Szerintem nagyi még mindig mérges rá. Egyedül megevett egy pizzát – egy egészet! Curtis papa pedig megitta az össze bort.
Rajzoltam helikoptert!
Curtis papa elvitt egy körre a kocsijával. Oooolyan gyorsan ment… És Ashley adott neki egy meztelen képet magáról ajándékba. Láttam a cicijét!”

A könyvet szeretettel tudom ajánlani mindenkinek. Különösen olyanoknak, akik úgy érzik megakadtak az életükben, és szívesen olvasnának egy humoros, érzelmekkel teli, elgondolkodtató, számukra talán inspiráló művet.

Könyvajánló: Házas-társas” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.