Sárdobáló magyarok a neten

Egy nem túl kellemes cikkel jövök, de úgy érzem valakinek már meg kell szólalnia a témában.
Van nekünk a csodálatos Index internetes újságunk és egyebek. Külföldieknek és külföldre költözőknek, kíváncsiaknak a Határátkelő blog, ami a legnépszerűbb jelenleg.
Mi, internetezők olvassuk, figyeljük a cikkeket, aztán bekommentezünk, kontrázunk, sárral dobálózunk. Nem gyakran nyilvánosságra nem tartozó, illő szavakat használunk, vagy okosabbnak hisszük magunkat másoknàl, és észt osztunk.

kommentNapról napra szomorúan látom, pedig higgyétek el, nem ezt keresem, csupán óhatatlanul is kiszúrják szemem a szavak.
Gyakran publikál a Határátkelő egészségügyis – angliai történetet, amire aztán boldog boldogtalan rákattan. Egy roppant művelt magyar honfitársunk a következő írta a megosztás alá „Angol NHS egy fos. Menjenek a pics*ba az appointmentjeikkel, g*cik” Igen? Ilyen megnyilvánulásokkal nem kell kijönni, nem szeretném, hogy bárki is a jó hírünket rontsa Londonban. Itt időpontfoglalásos rendszer van, ha nem tetszik, ajánlom otthon az SZTK-t, ahol a fél napodat elülheted, mire rád néz egy orvos. Aláírom, hogy pl influenza és egyéb betegség esetén, ami receptes gyógyszert igényelne, előre kéne foglalni egy dátumot. De honnan tudjam előre, mikor leszek beteg? Valóban vannak érdekes dolgai az NHS-nek, de az orvos úgy is paracetamolt fog mondani, még a beteg 8 évesnél sem tett máshogy. Felesleges befáradni ezért.
A magyar rendszerben meg az orvosi rendelőben a betegebbnél betegebb, köhögő és lázas paciensekkel kell hosszú órákat egy légtérben eltölteni, na, az sem megoldás.
Ha nem is vagyok boldog, sem fogom modortalan szavakkal illetni a rendszert publikusan, online.

Karácsony után egy magyar férfi írása jelent meg, aki hosszú évek után végre az ünnepeket családja körében tudta tölteni. A kommentezők őt is szétszedték pillanatok alatt.
„Vicces bácsi. Mégis mit vártok attól, aki karrierje csúcsán van Angliában, talán mosogatóként”. Visszadobták a labdát „Nincs annyi pub/étterem Angliában, hogy az összes kint élő magyar mosogatni tudjon csak” Erre már én is megszólaltam: „Szomorúan látom a fenti véleményt. Tipikus magyar mentalitás. Megmondom a tutit, közben fingom sincs”. Elnézést, de egy pesti srác, milyen alapon ócsárol egy külföldön dolgozó magyar ismeretlenül. Nem mindegy neki amúgy, mit csinál?
Ha mi kollektív mosogatunk az otthoniak fejében, akkor visszakontrázhatnánk, hogy ti meg gyári munkások vagyok egytől –egyig. Jaj, ne tegyük! Sehova nem vezetne az út!

A top kedvenc cikk a politika, miniszterelnök. Itt főleg mindenki okos, de nagyon okos ám. Az intelligenciát pedig meg kell mutatni másoknak is. „Üdvözlet Angliából. Ez f*sz. Bocsi, de nincs rá szó.” Másik: „Törpe f*szfej” Folytatás: „K*rva szomorú, hogy ilyen emberek vannak” nem csemegéztem tovább, ennyi elég is volt a cikk alatt.

A legútobbi csoda pedig a Hazaköltözők bejegyzés volt. Itt aztán hazaárulóktól kezdve, hazatagadók, „hazának merítek hívni az elhagyott országotokat?” mondatok repkedtek a levegőben. És a külföldön élők már megint mélypontot értek: „Kedves S. Nem kívánom, de te is leszel egyszer munkanélküli”. A mocskot visszadobták: „Ne gyertek haza, itt sosem volt hazátok”. Nem néztem jó szemmel, ami itt folyik. Hozzászóltam: „A pro és kontra sárdobálás itt a kommentekben nem vezet sehova. Engedjük meg mindenkinek, hogy eldöntse, hol szeretne élni és dolgozni. Én annak is nagyon örülök, ha valaki otthon van és családot alapít. De annak is örülök, ha valaki külföldön jobban tud érvényesülni, számításait megtalálni. Mindenki más egyén, máshogy érez, tapasztal és gondol”

Nem tudjuk érzelmeinket, de legfőképpen indulatainkat türtőztetni. Ha nem online menni a műsor, hanem élőben, késsel esnének páran egymásnak. Megérné? Egy Földön születtünk, egy nyelvet beszélünk. Minden ember életében pedig vannak problémák, mindenki dolgozik és küzd. Mások megítélése, elitélése pedig helytelen, hiszen nem tudjuk a másik történetét. Nem tudjuk, honnan indult, milyen múltja és gyerekkora volt. Az interneten, arc nélkül könnyű mosogatónak tartani bárkit is.

Továbbá a nyelvhasználat. A magyar nyelv végtelen sok, szép melléknévvel rendelkezik, ami a választékos megnyilvánulást lehetővé teszi. Ennek ellenére úgy érzem, jó páran egy szűkszavú szótárból merítenek. És az intelligencia. Mindenki számára elérhető hozzászólások, amik egyszerűn vállalhatatlanok és letagadom, hogy ezt el tudom olvasni, s hogy értem is…

Tartsuk tiszteletben egymást és nyelvünket, hogy büszkén felvállalhassam (suk), magyar vagyok!

Sárdobáló magyarok a neten” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. andreab40 szerint:

    En tavaly kuldtem nehany cikket ennek az ominozus blognak, hat hadd ne mondjam egyesek miket irtak. Kiforgattak minden szavamat, mindent jobban tudtak, felreertettek mindent. Azota meg sem nyitom a kulfoldi magyarokrol szolo cikkeket, nemhogy kommenteljek…

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.