Szerelmünk lapjai

December 24-én 10 km magasan ültem az ezerrel Los Angeles felé száguldó repülőn. Filmeket böngésztem a kínálatban. Elkapta pillantásom egy kép, egy mozi borítójának képe a kijelzőn. Nem maradt időm, hogy végignézzem, csak valamiért megfogott.
A címe aztán az amerikai élmények hatása alatt a homályba veszett memóriámban.
Az első cikkben, leírtam vázlatosan a történetet, s nem kicsit leptetek meg, mikor ketten rám írtatok, hogy szerintetek melyik filmről is beszélek. Szuperek vagyok és köszönöm!

Egy kedves olvasómtól idéznék most. „A szerelmi történet, amibe a repülőn belenéztél és aminek nem emlékszel címére a „Szerelmünk lapjai” (The Notebook). Legalábbis nekem ez ugrott be elsőre az alapján, amit írtál róla. Tényleg érdemes megnézni, mert nagyon jó film, sőt még annál is jobb…[]Ha még nem láttad, akkor mindenképp érdemes megnézni. Szerintem nem fog csalódást okozni, hacsak kellemeset nem”.

Csütörtök éjjel online végre sikerült megtekintenem.

Utazzunk hát egy kicsit, egész pontosan “repüljünk” vissza az 1940-es évek Amerikájába. A városi lány vidéken családjával nyaral. Találkozik egy sráccal és szerelmesek lesznek egymásba.
A család jómódú és más társadalmi szinten él, mint Noah, az egyszerű munkás.
Nem sokkal a történet kezdete után máris konfliktushelyzetet látunk. Lehet-e egy művelt és oktatott lány együtt egy vidéki egyszerű sráccal?

A szülők gyorsan lépnek, és a fiatal szerelmespár kénytelen búcsút inteni egymásnak. Az évek pedig telnek. Külön utakon jár Allie és Noah, miközben tinikből felnőttek lesznek.
A frontot és a II. Világháborút is megéljük a főszereplők szemszögéből.

Noah a katonaság után megveszi álmai házát és Allie egykori ötletei alapján kivitelezi. A lány nyomába is ered, ám ő ekkor már foglalt és új vőlegénye van.

Menyasszonyi ruha próba közben az újságban Allie meglátja Noah-t és az álmai házát. Elhatározza, hogy visszatér vidékre, s megpróbálja tisztába szedni gondolatait.

Noah-Allie-the-notebook-9220252-1023-682Első szerelem vagy az új és társadalmi rangban megfelelő vőlegény –e élete párja?
Ti milyen döntést hoznátok Allie helyében? Hisztek az első szerelem varázsában, vagy inkább a múlt az a múlt és nézzünk a jövő felé?
Továbbá számít –e nektek a párotok munkája, egzisztenciája? Egy szakmunkást vagy városi irodai munkakört preferáltok?

Álljatok meg egy pillanatra és képzeljétek el, hogy melyik – melyik verzió 5 vagy 10 évre vetítve hova juttatna titeket és hogyan élnétek? Nem könnyű döntés.
Én Allie helyében képtelen lennék választani. Vidéki vagy városi feleség legyek? Társadalmi rangomnak hátat fordítsak –e? Mi tenne boldogabbá?

A fiatalok történetét egy jegyzetfüzetből meséli el egy idős bácsi egy szenilis asszonynak az idősek otthonában. A jegyzet így zárul „Boldogan éltek, míg meg nem haltak”.

A film elgondolkodtatott a szerelemről. Első szerelem, igaz szerelem. Létezik –e a valóságban vagy csak a filmvásznon? Valóban van-e olyan férfi, aki éveket képes várni egy nőre? És van –e egyáltalán olyan férfi, aki legalább annyira tisztességes, mint Noah megismerkedésükkor?
Én jelenleg a szkeptikus oldalon állok.

A mozi tetszett, jó érzés volt boldogságot és örömet látni. Ezek az értékek ragadnak. Ha nem is veled történik, de kihat rád. A film végén a tükörbe néztem, s két csillogó szempárt láttam.
A remény sugarai villantak fel. Ha engem nem is érintenek meg a szerelem szálai, de kívánom minden hölgynek a világon, hogy megtalálja élete Noah-ját. Legalább egy olyan nagyszerű és nagyszívű, hűséges társat, mint Ő.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s