Las Vegasi ámulatban avagy bemutatom a várost

December 25-én reggel még napkelte előtt elhagytuk Los Angelest. Irány Las Vegas!

Teltek az órák, s mi haladtunk és róttuk a kilómétereket a nagy semmiben haladva. Kalifornia böszme nagy és sivatag többnyire. Az autóút pedig a síkságban halad. Amerikában soha ne centizzük ki az üzemanyagot a benzintartályban. Ahogy tapasztaltam, nem sűrűn vannak kutak…csak távolságok és a szem ameddig ellát terek.

Time Goes By, Bodie Ghost Town, CaliforniaÚtközben elhaladtunk a Gosh Town azaz Kísértet város mellett. Egykoron valakik itt letelepültek, házakat építettek, majd valamilyen oknál fogva gyorsan továbbálltak. A csendet és mára már igencsak megkopott és lepusztult házakat hagyva maguk mögött. A település, de maga a föld (hektárok) a kutyának sem kellenek. Állítólag tavaly nevetséges, pár száz Dolláros összegért eladásra kínálták, de nem kelt el.

A sivatag, azon kívül, hogy haszontalan, sok mindenre is jó. Például tökéletes egy katonai bázishoz. Telephely és gyakorlathely egyaránt. Most tényleg, ki zavar, ha lőnek a semmiben? Vagy tankos nehézfegyverzetű bombázást tartanak. Bizony, egy igencsak hatalmas nehézgép/tank telephelyet is láthattuk a buszról. Több száz tank, nem viccelek, plusz, amik a hangárokban voltak bent elzárva.

Megjegyzem. Ha a világon az egyes országok túl sűrűn lakottak, az USA még mindig ott van. Garantálom, hogy elférnének még Kaliforniában, a sivatagban jó pár millióan, már csak egy üzletágat kell kitalálni és cégeket/gyárakat építeni hozzá. Akár itt is simán lehetne gyártó részlege az Apple termékeknek!

Ebédidőben elértük a világhíres várost, WELCOME TO FABULOUS LAS VEGAS, NEVADA!
Welcome_to_fabulous_las_vegas_sign

A Las Vegas táblát Betty Willis tervezte meg 1959-ben, aki valójában sose lakott a környéken. Mivel a művészi alkotása nem áll szerzői jogvédelem alatt, így szimplán lenyúlta a város.

Las Vegas, mint Las Vegas
Nevada államban található és a turisták egyik legnépszerűbb utazási célpontja világviszonylatban. 1905-ben alapították, majd a 20. század végére kinőtte magát a valaha legnépszerűbb városnak, ami ‘az adott században lett létrehozta és futott is be’. „Babakora” ellenére az egyik legfelkapottabb az Egyesült Államokban és világszerte.
Las Vegas jogosan birtokolja a következő címeket: Szerencsejáték világ főváros,  Szórakoztató főváros, A második lehetőségesek fővárosa, Házasulandók fővárosa.
A város beceneve a Sin City azaz Bűnváros (Bűnbarlangnak is mondhatnánk).

1930-as években épült az első hotel. 1931-ben nagy lépés történt, mivel Nevada állam legalizálta a kaszinózást.
A II. Világháború után kezdődik a „márkanév” megalapozása. A várost innentől már a szerencsejátékkal azonosítják és kötik össze az emberek.
1950-es években a Las Vegastól alig 100 km-re atombomba kísérletek folytak a sivatagban, aminek gombafelhőjét a helyiek látták. „Már akkor sugároztak az emberek az örömtől”, de szó szerint értsük – egy ismerősömet idézve. Ha belegondolunk, ez nem vicc! Nagy valószínűséggel valami utósugárzást a mai napig mérni lehetne, ha foglalkozna vele bárki is. Mivel azonban ez rossz fényt vetne a hírnévre, nagy hallgatás megy.

Las Vegas Strip
A város leghíresebb része, ahol a mega kaszinó hotelek találhatóak 6,8 km hosszan a Las Vegas Boulevard mentén. 

stripviewA világ 25 legnagyobb hotelje közül 15-öt Las Vegasban itt a Strippen találunk. Összesen több mint 62.000 szobával számolva. Egy szoba átlagosan 2 főre szól, kicsit osztunk és szorzunk. A város egy időben képes több százezer (az újabb hotelok miatt még több) vendéget elszállásolni, szórakoztatni és étkeztetni is. Micsoda hadsereget tehet ki a személyzet! Ennyi emberre bizony kell kiszolgáló, szobalány, úszómester és egy rakás, több száz munkakör.

MGM hotel – 2084 szoba, 1973-ban épült, majd egy 1980-as tűzvész miatt 8 hónapra bezárt.
luxor-hotel-casino-las-vegas-01 (2) Luxor hotel – Piramis alakú és egyiptomi berendezésű, aminek belsejében a Titanic és Bodies kiállítás van most. Továbbá egy rakás étterem és egyebek a kaszinó részlegről nem is beszélve. Óriási nagy!
las-vegas-hotel-new-york-new-york-tg-xNew York hotel – nagy kedvencem, hiszen a Szabadságszobor kis mása áll a bejáratnál. A hotel formája pedig az Empire State Building stb. koppintotta le.
Excalibur-Hotel-Castle-Las-VegasKastély hotel – Las Vegasban egy kastély formájúra felépített komplexum. Igazán meglepő és sejteti, hogy a megálmodója hiányolhatta a gyerekkorát vagy éppen kimaradt gyerekkorát. Kitűnik nem mindennapi színes tornyaival a többiek közül
Mirage – talán az egyik legnagyobb nevű, pedig ránézésre semmi extra. Egy szimpla nagy hotel, ami előtt Vulkán show a turistacsalogató látványosság. Egy nyugodt kis szökőkút, ami lángokat fúj ki magából és vizet fröcsköl. Mi, akik körül álltuk, a nadrágunkon éreztük a forróságot a lángok kilövésekor. Tudni sem akarom hány tízezer dollár egy-egy vulkán show esténként.


A Mirage hotel 1989-ben nyílott meg, ami a Las Vegas-i kaszinózási élményt luxus magasságokba emelte. Innentől kezdve már nem csupán a szerencsejáték van fókuszban, hanem a vele járó – kísérő szolgáltatások is hangsúlyt kapnak. Elegáns és patinás éttermek, márkás és egyedi boltok a vásárlásra, night club szórakoztatás stb is megtalálhatóak a hotel épületben. 
bellagio-las-vegas-01Bellagio – az épület előtt megtekinthető vízi show és hangjáték a leghíresebb mind közül.

the venetian 2Venetian – Elképesztő kategória. Manapság már a képzeletnek sem szab határt semmi sem. A hotel egyik aulája a velencei Szent Márk teret kelti életre, ahol a plafonon lévő felhők mozognak. Egy kis csatorna megy körbe, ahol gondolán lehetőség van csónakázni 70/80 dollár/ fő áron. A gondolás -evezős alkalmazottak némelyike igazi áriákat énekel közben.
A hotel előtt a híres torony hasonmása áll, ami mellett a Sóhajok – hídjának tökéletes mására bukkanhatunk.
Az egész épület a hatalmasabbnál is hatalmasabb. Egy nagyobb pláza, luxus boltok és éttermek hada is várja a vendégeit. Elképesztő pazarság uralkodik! Arról nem is beszélve, hogy a bejáratni plafonon igazi festmények és aranyozott oszlopok fogadják a betévedőket.
usnv40698Ámulatba estem, s néztem nagy szemekkel. Ilyet még soha nem láttam egy hotelben.
Las Vegas pedig tovább fejlődik. 2016-ra érkezik a legújabb csoda, ami a ’Resorts World Las Vegas’ nevet kapta.
(A fenti pár hotel csak egy mini ízelítő, közel sem a teljes lista. Ahol pedig én voltam, majd bővebben a következő cikkben érkezik)

Downtown Las Vegas – Old Vegas
fremond street
A strip az új és előkelőbb, nevesebb része a városnak. Azonban van egy alsó rész is, ahol ugyan úgy pazarság uralkodik.

1995-ben megnyílott a Fremont Street experience, ahol 12,5 millió LED égő szürkülettől éjfélig üzemel párosítva egy 550.000 Wattos hangszóró rendszerrel. A ViVa kijelző a legnagyobb a világon, ami a sétáló utca felett helyezkedik el, s 450 méter hosszú – 27 méter széles. Nekem ez már sokk volt :), fel sem fogtam igazán, mikor ott álltam. 
Íme:

Egy hetet javaslok minimum azoknak, akik szeretnék ízig – vérig átélni a Las Vegas által kínált lehetőségeket és kipróbálni, felkeresni minden hotelt, beülni az esti zenés és táncos show-műsorokra. stb.

Reklámok

Las Vegasi ámulatban avagy bemutatom a várost” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s