Angliai mosodák

Ha valami történik velem, az ismerőseim többnyire annyit mondanak, legalább lesz miről írni a blogon. Felvettem hát a ritmust. Minden újdonságot és változás úgy kezelek, hogy egy újabb téma, amiről szót ejthetek. 
A héten a mosógépünk elköszönt tőlünk, kinyiffant. Mivel a ház egy cég tulajdonában van, neki fizetjük az albérletet, így értesítve lettek a hibával kapcsolatban. A karácsonyi szünetet és az általános tesznek bele hozzáállással, jövő év januárjára látom esélyét, hogy új mosógépet kapunk. Mi a cég engedélye nélkül nem cserélhetjük ki, meg nem is akarjuk saját zsebre. 
Így hát kaptam egy alkalmat, hogy végre megismerkedhessem az angliai mosodák világával. 
mosoda

Szombaton fényképeztem

1949-ben nyílott meg az első önkiszolgáló mosoda Londonban teljesen automatizált gépekkel. Később gombamód elszaporodtak a városban a nyilvános, bárki által igénybe vehető kis mosoda helyiségek. A városiasodás velejárója volt. 
Az elmúlt 2 évtizedben pedig jelentős hanyatlásnak indultak. A mosás árainak emelkedése, a bérleti díjak drasztikus változása és az olcsó tömegtermelésű mosógépek, szárítógépek megjelenése végleg megadta a kegyelemdöfést a cégeknek. 

Az ügyfélkör lezsugorodott és a háztartások már csak huzat és paplanmosásra veszik igénybe a nagy kapacitású mosógépeket.
A vállalkozások társszolgáltatásokkal álltak elő a vevőkör megtartására. Például vasalást és tisztítást, egyenruha mosást vállalnak házhoz szállítással is.  

Napjainkban az emberek akkor járnak el mosodába, ha hirtelen elromlik az otthoni gépük, például most én. Vagy nagyobb mosást végeznek, mint függöny, huzat, paplan, szőnyeg és egyebek. Illetve esetlegesen turisták is igénybe veszik. 
Jó, van egy mosoda a közelben, de nem használom…amíg…nem kényszerülök rá. De ilyenkor meg boldog vagyok, hogy Angliában léteznek. 
Most szombaton igazán meglepődtem, mert telt ház volt. Majdnem az összes mosógép járt, a szárítógépekhez pedig várakozási idő volt. Tele volt élettel, amire nem számítottam. Természetesen mindenki külföldi volt és nem voltak túlságosan feldobva. Egyedül én voltam izgatott, hogy használom a mosodát. 
Ha Mr. Bean brit kisfilmeket valaha láttatok, eséllyel beugrik, hogy bizony van egy mosodai jelenet. Nézzük meg most újra, s mosolyogjunk rajta. 
És azt se felejtsük, hogy a szerelem is ránk kacsinthat egy mosodában! Emlékezzünk csak a 40 nap és 40 éjszaka filmre. Íme a jelenet:
Ha Londonban laktok és tudni szeretnétek a hozzátok legközelebb állót, a google-ban írjátok be, hogy launderette 🙂
Jó mosást kívánok! 
Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s