Mindenki mindenhol

Gyakran látok megosztva idézeteket és szövegeket, mi szerint a magyar anyák sírnak otthon, mert gyerekeik és unokáik távol élnek otthonuktól és ritkán találkozhatnak csak. Egyet értek, de ne általánosítsuk le magyar jelenségre a fentieket.

földManapság már annyira globális és nyitott világban élünk, hogy sok ország között szabadon, könnyű vízumokkal lehet utazni, munkát vállalni. De Amerikába feketén is mehetünk és élhetünk, sokan teszik. Néha el is gondolkozom, hogy ki dolgozik az USA-ban európaiként tisztán, bejelentve…
Visszatérve a mai témánkra. London tele van spanyolokkal, olaszokkal, lengyelekkel, brazilok, ázsiaiak stb, franciák is szépen akadnak, de élnek még itt ausztrálok, újzélandiak, amerikaiak is. Nem mindenki poénból választotta Londont.

Múltkor egy ausztrál anyuka kérdezte tőlem: te miért itt élsz? ‘Pénz és munka, ugye? Mert ez az igazság.’ ’Mi is ezért ragadtunk itt’ – mondta.
Valóban sokan a magyarok mellett más nációkból kényszerből és munkalehetőségek miatt vannak Angliában. Nem csak a magyar anyukukáknak és nagymamáknak kell nélkülöznie szeretteit. Több tízezer családról is beszélhetünk, ha nem többről.

Az idei év folyamán dolgoztam amerikaiaknak, kanadai – ausztráloknak, francia, lengyel családoknak is. Nem meglepő, mikor a 10 éves gyerek tapasztaltabb a repülésben, mint én. Az egyik családnál az egyik gyerek Kanadában, míg a másik Londonban született, de amúgy amerikai anyuka jött össze ausztrál apukával valahol a világban. Hány ilyen család is van!
Olyan is előfordult, hogy 8 évesen valaki nekem mini prezentációt tartott Chicagóról, mert ott élnek rokonai. Vagy az is megtörtént, hogy ottlétem alatt esett be a nagyi Amerikából látogatóba. Ezen sem kell meglepődni.
Az ausztrál családok gyerekei pedig ismerik a szingapúri repteret, mint tenyerüket lassan. Élvezettel beszéltek az átszállásról, s egyáltalán nem félnek, hogy 1 napos az utazás.

Nagyon általánosítva és nagyot mondva, a fél világ már nem ott él, ahol eredetileg született vagy szülei élnek. Mindenki mindenhol elv van jelen a Földön.
A legjobban egy vegyes környezetben érezzük és látjuk a tényeket. London tehát tökéletes helyszín, ami egy nagy olvasztókatlan, ha fogalmazhatok így. Nemzetiségeket „forrnak” itt egybe, élnek egymás mellett és szomszédságában. Akinek nem tetszik, el lehet menni.

Az angolok sem kell ám félteni! Egyre többen költöznek el innen közülük. Dolgoztam egy olyan anyukának, akit felkértek egy sydney-i korház gazdasági igazgatói posztjára. Ez a karrierje csúcsa, ahogy nevezte. Két kis gyerekkel kiköltözött. A munka vitte el őt is messze, nagyon messzire, távolra testvéreitől.
Idén pedig egy olyan anyukához jártam, akik Szingapúrba vándoroltak el, mert az apukát oda nevezték ki magasabb pozícióba. Fogták a 4 hónapos babát, a 3 és 5 éves gyerekeket és elrepültek. A bútoraikat hajón szállíttatták ki. Nagyon elképzelhető, hogy hosszútávra terveznek. A gyerekek is ott fognak iskolába járni.
Más nannyktől hallottam olyan családokról, akik Hong Kong-ba és egyéb ázsiai országokba mentek el.
Ázsiát tartsuk szem előtt, mert ha jómódú angolok költöznek ki csoportokban, ott bizony valami történik. Valószínűleg jobb, mint Anglia, vagy legalábbis jobb lesz rövid időben belül.

A leírt soraim által elgondolkozhatunk, hogy kik és merre, hogyan élnek. Kik és milyen messze vannak anyukájuktól. Ismétlem: nem magyar jelenségről beszélünk. Ez globális tény.

Mindenki mindenhol” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s