Dublini hétvége – Kezdetek

A hétvégén Dublinban, Írországban jártam.
Bevezetésképpen tegyük tisztába a dolgokat. Dublin – Írország egy független állam, ami tagja az Európai Uniónak. A fizetési eszköz Euro.
Nézzük most pl. Belfast – Írországot, ami hivatalosan Észak – Írország és az Egyesült Királyság tagja, a forgalomban lévő pénz a Font. Tehát Dublinba Euróval, Belfastba Fonttal kell menni. Jó tudni.

dublin

Dublin landolás előtt. Forrás: cliffsview.wordpress.com

Miért is most Dublin?
Mikulás alkalmából szerettem volna valami különlegesebb programot szervezni magamnak. A Guinness sörgyár pedig már évek óta szerepel a kívánságlistámon. Felmentem a momondo.com oldalra október elején. Ryanair 48 Fontért kínált oda – vissza utat London – Dublin vonalon. Ennyiért megyek, azonnal foglaltam.
Szállásnak a Jacobs Inn-t választottam, ifjúsági szálló, ahol 16 Eurót kértek egy éjszakáért. Egy nagy tágas és tiszta szobában 6 ágy volt berakva, de összesen csak 5-en voltunk. Velem egykorú fiatal lányokkal aludtam egy éjszakát. A szállás fekvése volt nagyon kedvező. 20 perc belváros, 30 perc Guinness központ, 5 perc sétára pedig a vásárló utca helyezkedett el. A reptéri busz majdnem az ajtóban rakott le. Szerintem abszolút baráti. Nekem bejött. Az ágy kényelmes volt, az egész épület tele volt élettel, s reggeli is járt vasárnap.
Továbbá egy rakás infót a számba adtak a városfelfedező térképpel együtt.

Szombat reggel utazás a reptérre. A 6 órási buszon ültem, ami meglepően tele volt. Ilyenkor szembesülök az igazán dolgozó, kizsigerelt külföldiekkel. Hétvégén reggel, aki a buszon ül vacogva és fáradt szemekkel vagy munkába megy, vagy munkából jön. Valószínűleg a minimálbért kereső alkalmazottak ők. Egy hálát elmondtam magamban, hogy az én utazásom célja ilyen korán egy kirándulás…Ergó nagyon szerencsés vagyok…

Stansted Airport London legborzalmasabb reptere, ha engem kérdeztek. Az olcsó repjegyek miatt használom csupán. Ami viszont szembetűnt, hogy reggel 8:30-kor üres volt majdnem. A hajnali gépes tömeg már elment, egy lazább időszak volt tehát. Nem kellett kígyózva negyed, fél órát várni az ellenőrzésen. Pillanatok alatt bent találtam magam.
A reptér belső területén először az embereket átterelik a duty free – adómentes bolton, ami egy nagy kamu önmagában. Aki jártas a márkásabb termékek világában pl az egyik volt munkaadó anyukám, aki rendszeresen utazott, állítja, hogy egy fikarcnyival sem kerül kevesebbe a termék, mintha normál boltban venné.
Meg amúgy is a fapados gépeken utazó utasok biztos a 48 Fontos repjegy mellett majd 50/80/100 Fontot el akarnak parfümre/egyéb cikkre költeni. Nem tudom Stansteden miből él meg a bolt, de a kispénzű, ‘minél olcsóbb legyen a repülő’ utasoknak nincs erre pénztárcája.
Ha tetszik, ha nem, kötelezően át kell sétálnod az üzleten, mert a reptér így van kialakítva.

ryanair

Sárga felső, kék kötény forrás: internet

Ryanair, te csodás. Az egyetlen ütőképes kártyája a cégnek az ár. Az egyik legolcsóbb sokszor akár London – Budapest vonalon, ha fél évre előre veszed. De jó áron adnak jegyet Romába, Írországba stb. Néha persze ki lehet fogni, hogy a minőségi légitársaság és Ryanair között 10 Fontnyi különbség van, ekkor bebuktak, mint utast. Nyáron az Air France és ők 12 Fonttal tértek el, evidens, hogy Air France-al mentem.

Ryanair az elmúlt évek alatt annyit javult, hogy helyjegyet adnak. Nem kell tehát verekedni és ökölre menni egy-egy székért, ahogy anno mondjuk egy budapesti járaton megfigyelhettük. ’Te öcsi, azt az ülést mi kinéztük asszonnyal’ – szövegre már nincs szükség. A rendszer besorol fixen és csend.

A Ryanair légi utaskísérői úgy állnak az emberhez, hogy már megint egy gépnyi „hülye”, akikkel ki kell bírnom egy-két órát. Nem gúnyolódásképpen mondom, de nem szoktak kedvesen mosolyogni, úgy általában élvezni a munkájukat sem. Gondolom nincsenek megfizetve, vagy túldolgoztatják őket. A rendszeres késések miatt az esetek többségében kapkodniuk is kell.
 A cégnek nem dolgoznék személy szerint, már csak az egyenruhák miatt sem. Rikító sárga a gagyi kék színnel, rosszul szabott kosztümmel párosítva.  Borzalmas…

Mi utasok meg sajnos úgy állunk az alkalmazottaikhoz, hogy ’hagyjál békén’. Nem kérek ócska kávét, különben is egy órát kibírok magamban is. Nem veszek parfümöt, ékszert, nem lottózom, ja és nem is cigizem. Ne akarj nekem eladni semmit. ’Csak húzzunk már! Már megint késés van?…Grr’

Csiki – csuki. Egyszer az életben mindenkinek el kellene kezdeni illedelmesen és mérhetetlen kedvesen viselkednie az embereikkel, ők pedig az utasaikkal. Működne talán.

Egy röpke órás utazást követően megérkeztünk Dublinba. A város és reptér közötti return buszjegy ára 10 Euró, ami nagyon baráti.

Isten hozott Írországban!
(Folytatásban a Guinness Storehouse-ba kalauzollak el titeket)

Utóirat:
A Ryanair alkalmazottai között is vannak kiemelkedően megnyerőek és kedvesek. Az utasok között is akadnak szeretnivalók, de van még mit fejlődnünk magamat is beleértve.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s