Albérlet kalamajka

Bizonyára feltűnt több embernek, hogy egy hete nem írtam. Az energia pályáimat kissé lekötötték más dolgok, és az írás háttérbe szorult.

Ott hagytam abba, hogy sikerült egy szobát találnom elképesztően jó árban és jó környéken. Mielőtt azonban az új hely jönni, zárjuk le a régi. Ahogy a magyar lakótársam is fogalmazott, a sztoriból egy hosszú bejegyzés születhet majd. Így is teszek akkor.

room-to-rent-in-london

Illusztráció a netről…

Tavaly decemberben beköltöztem egy lepukkant lakásba. Fizettem a lakbért szépen, nem volt ebből gond. A nyár elején a fürdő is felújításra került, ami nagy szó akkor, ha valaki látta volna előtte.

A londoni albérletek többségével az a baj szerintem, hogy a tulajdonosok nem fektetnek pénzt a ház szinten tartásába. Természetesen a lakok felelőssége lenne a folyamatos rend és takarítás, de a beruházás és fejlesztés már nem. Így fordulhatott az elő nálunk, hogy a padlószőnyeg gusztustalan lett. Igénytelen ázsiai lakók, a tulajdonos pedig a ki – be költözések alkalmával ugyan nem meszelt, rendelt általános, fertőtlenítő takarítást. Az ágymatracok is 10 éve meg lettek véve, aztán majd úgy is lesz olyan, aki alszik rajtuk. Hiába ócska a rúgó, illetve különféle foltok is megjelentek rajta. A szoba – ház állapota így hát romlott. Saját zsebből senki nem akart újítani, a takarítás meg nem igen untatott senkit. Egy meglévő koszban, ha az előttem lévők sem tettek semmit, én minek alapon. A fa korlát a lépcső mentén fekete volt. A szobák előtti kis részben lim-lom tároló alakult, ami csak nőtt.

És ekkor megkapott engem lakónak az indiai főbérlő, akiről távozásomkor az lett, hogy pakisztáni. Végül is fél igénytelen ázsiai és kész. Én vettem takarítószert, amit eddig hírbőr sem láttak, s saját magam érdekében keményen Domesztoszoztam a WC-t és fürdőt. Ha már velük élek, legalább ezek a helyek jók legyenek. Továbbá úgy tűnt ekkor ismerkednek ők a konyhai tisztító spray-el először életükben. Ázsiában belőlük kiindulva durva állapotok lehetnek. Aztán augusztusra egy megüresedett szobába új magyar lakót szerveztem ismerős által Facebookról. Örülhettek volna, hogy két igényes ember került a leélt és mocskos házba, hát nem így történt.

Augusztusban a főbérlő közölte, hogy 6 hétre hazamegy Indiába, utána meg az derült ki, hogy Pakisztánban voltak. Semmi gond, menjen csak. Legalább nem lesz curry szag a házban. Aztán októberben betörtek a lakásba és megfújták a biciklimet + készpénzt. Mivel senki felelős személy nem volt, mindent én intéztem. Én beszéltem a rendőrséggel stb. Károm keletkezett, s a zár nem volt többé biztonságos. Kiértesítettünk mindenkit, még a tulajdonos számára is írtunk. Mindenki leszarta mélyen, hogy bármi történt. Önkényesen (beleegyezés nélkül, támogattam) lakatott cserélt a magyar lakótársam saját zsebből a mi biztonságunk érdekében. Ez sem érdekelte sem a tulajdonost, sem a főbérlőt. Sőt a főbérlőt hívtam is, nem volt semmilyen formában elérhető. Se SMS, se Viber, se hívás, se whatsapp. Okés, ha ti ennyire, akkor én is ennyire.

Ahogy esedékes lett a lakbár, a külföldön tartózkodó főbérlő már tudott írni Viberen. És sajnálatát fejezte ki, hogy ellopták a biciklimet a betöréssel. (zsír új, szeptemberben vásárolt bicó volt). Továbbá ígérte, hogy a káromról tudomása van a tulajdonosnak is, és a biztosító megtéríti. Hiszem, ha látom. Természetesen lakbért nem utaltam neki. Először is külföldön vagy, nem tudsz mit tenni velem. Kettő lakatot cseréltünk, be sem tudnál jönni. A tulajdonos pedig személyesen ki sem jött az ingatlanhoz a rendőrségi helyszínelés után sem. Ha ti ignorálhattok, akkor én is megtehetem fordítva, megírtam neki.

A 6 hetes beígért nyaralásából 10 hét lett, de közben már hitegetett minket, hogy előbb jön. Nem tette. Hazudozott a főbérlő össze – vissza magyarul.

És , hogy a boldogság még nagyobb legyen, a betörés után egy héttel személyesen egy végrehajtó jött el hozzánk az önkormányzat képviseletében. 1100 Fontnyi kifizetetlen council tax (önkormányzati adó) miatt. A papíron az állt, hogy ha nem fizetünk, lefoglalják az ingóságokat és eladják árverésen. Nálam itt volt a pont. Közben felhívtam az önkormányzatot és kiderült, hogy a Mr. G nevén lévő council tax számla nem jó. A házban ahol élünk, nincs is Mr G. nevű ember. Van Mr B. a főbérlő, akiről viszont nem tudott senki a szervnél. A tulajdonos pedig a Mr K., aki többszöri megkeresésünkre, folyamatos üzeneteinkre sem volt hajlandó reagálni. Egyszer értem el csupán telefonon, de úgy, hogy először letagadta magát, majd rám csapta, végül kiabált velem, hogy igen ővé az ingatlan, de neki semmi dolga nincs ott. Csak legyen átutalva a lakbér ára és kész. „I have nothing to do with the property” kiabálta nekem.

Eldöntöttem, hogy én innen megyek. A pénzemből él ez a gusztustalan, ázsiai, szemét, állat Mr K, s nem arra vagyok méltó, hogy kiabáljon velem telefonban.

Közben a főbérlő a 6-ból 10 hetesre csúszott nyaralásból hazaért. Itt már azt mondta, hogy utaljak, mert meg vagyok késve, s a biciklikárommal meg lesz valami. Azt neked! Pár hete még Viberen azt írtad, hogy a biztosító fizet! Hazudott, semmi féle biztosítás ezen a szemétdombon nem volt.

Apropó szemétdomb. Szeptember vége óta a ház mögött lévő üres telekre valakik illegálisan szemetet hordtak, amit én jelentettem is az önkormányzatnál. Szemétdomb ház már valóban a szemétdombnál volt.

Egy héttel később közöltem, hogy 3 nap múlva lépek. Mikor a kötél szakad, már bárányka lett Mr B. kis hazudozóból. Képes volt papírokat bemutatni, bár továbbra sem tudta igazolni, hogy az 1100 Fontnyi utolsó felszólításos befizetetlen számlával mi van.
A lepukkant kecóért, amiben éltem a tulajdonos Mr K, a nem normális barom 1500 Fontot kért / hó. 3 éve semmilyen beruházás nem történt, s Mr G. a council taxon egy barát, aki nem bánja, hogy a neve rajta van. Aha, bűzlik itt minden. Süllyedő hajónak kereszteltem az ingatlant, s számoltam a napokat költözésemig.

Szerdán reggel 9-re az összes cuccomat beállítottam az ajtóba, taxit kértem magamhoz. Szó nélkül kiosontam kulcsot a konyhapulton hagyva, mielőtt keltek volna. Véget ért az albérletes kalamajka.

Fontos megjegyeznem, hogy mivel az utolsó lakbért már nem utaltam, így leéltem a foglalómat, illetve a bicikli káromból egy részt önkényesen. Anyagilag semlegesen távoztam. Másrészről tanultam, s a legtisztább módja az albérlésnek a hivatalos szerződés, ami nekem nem volt.

Az életnek hálás vagyok a kényszeres változtatásért. A kényelmi zónámból kicsit ki lettem rúgva. Most nyitottabb vagyok az újra, s legfőképpen biztos. A javamért történik minden. Az új pedig új kapukat nyit előttem, valami nagyszerűt elhozva. Örülök, hogy költöznöm kellett, s pozitív vagyok.

Reklámok

Albérlet kalamajka” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Christine szerint:

    Ismerős szitu. Magyar szállás adónál ugyanezt simán kifoghatod. Egy helyen volt hogy egy napig takarítottuk a szobát a férjemmel hogy egyáltalán be tudjunk költözni. Úgy, hogy közben tudtuk eleve csak egy-két hétig maradunk. De akkor se volt gusztusunk az eredeti állapothoz. Az meg alap hogy akárhová megyek a domestost borítom bele a vécébe-fürdőbe automatice.

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s