“Álomszobák” Londonban

A londoni albérletek rejtelmei kalauzollak el titeket ma. A nagy büdös valóság fog következni.

Korábban bentlakásos gyerekgondozóként csodálatos és tiszta helyeken lakhattam, s nem létezett számomra más, mint terek, világos szobák, nappali, nyugalom és stílus. A legutolsó helyen egyenesen egy palota legfelső szintjén tengettem napjaimat.

Tavaly december úgymond saját lábra álltam, s kint lakásos lettem. Az első albérletem annyi volt, hogy helyileg nagyon kötött voltam. Láttam egy hirdetést a gumtree.co.uk (ez az egyik legnépszerűbb oldal), s árban nagyon szimpatikus volt. 91 Font / hét. Az elhelyezkedés tökéletes, fene bánja hát, hogy egy pici szoba dupla ággyal, s a padlószőnyeg gusztustalan, a fürdőszoba rozsdás és ócska. A konyha meg hát van, s örüljünk neki. Még jelenleg is itt vagyok pár napig.
Hogy is bírtam ki itt közel egy évet pakisztániakkal? Nem tudom…egyszerűen nem úszkáltam a pénzben, s ide kevés foglaló kellett, s a lakbér is elviselhető, mondhatni ,ennél olcsóbb nincs. Kivéve, ha az ember valami 8-10 fős tömeglakáson van. Mi 5-en vagyunk itt, és igazából békén hagytak, másrészről meg amúgy is csak aludni járok haza.

PicsArt_1416006954336

Londoni valóság retkes kapcsoló – koszos lépcső – repedt fal – régi ágy – gáz csempe, ocsmány padlószönyeg

A múlt hétvége óta új albérletek felé kacsintgattam. Hétfőn az egész ebédidőmet rááldoztam a keresésre. Egy box room azaz egy luk hirdetése fel is keltette figyelmem. Aztán elgondolkoztam. Miért lenne az jobb nekem, ha rosszabb vagy ugyanilyen állapotú helyre költöznék, ahol jelenleg vagyok? Nem motiváló…

Most szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy Londonban sok szoba és lakáscsaló is él. Hogyan is szúrjuk ki őket? Jelen pillanatban fut több hirdetés Tooting Broadway környékén (Dél – nyugat London, indiais zóna), hogy olcsón kényelmes szobák kiadóak. Hívd Darrent, ha érdekel a szoba. Mi a gyanús benne? Ha megnézed az interneten feltűnik azonnal, hogy ez a fazon vagy 10 db hasonló hirdetés lakott fel. Egy adott utcában lévő házra, s a képek változnak csupán. Sőt, van egy cím, ahol több szoba is van állítása szerint, csak más – más konyha képet rakott fel ugyanoda. Akkor most két konyha van egy lakásban? Fene mód bűzlik, arról nem is beszélve, hogy a fényképek ócska minőségűek és pici felbontásúak. Manapság egy mobil is szuper képeket képes készíteni. Továbbá a 350 Font / hó árhoz képest a felrakott fürdőszoba képe egy 5*-s hotelével vetekszik. Ne mesélje már be nekem!
Nem tudom, a fószer hogy szed ki ebből pénzt, de garantálom, hogy nem tiszta az eset. És az is micsoda véletlen, hogy a google street view-on nincs is olyan házszám, amit ő mond. Hol a francban van a kecó, ahova ő 5-6 csinos szobát ígér, pazar fürdővel és 2 konyhával.
Egy másik hirdetésben azt írja egy hotelszoba szintű képnél, hogy ’feel like a magical home’, aha biztos van ilyen, csak nem 350 fontért, teszem hozzá.
Ügynökségnek vallja magát, s 195 adminisztrációs díj van. Az tudom elképzelni, hogy beszedi a pénzt, s utána felszívódik, senki nem kap semmi szobát.
Óvatosan! Ha pedig tényleg nem vagyunk biztosak, kérjünk meg egy barátot, hogy kísérjen el minket szobát nézni. Fő a biztonság, mert Londonban él mindenki.

Kettes csalási eset. Feladtam anno egy hirdetést, hogy ki vagyok, s hol keresek szobát.
A következő választ kaptam egy hölgytől. „Szia, láttam hirdetések. Azon a környéken, ahol keresel szobát, nekem pont van egy ingatlanom. A szüleimtől örököltem, s keresek olyan megbízható lakókat, akik szívesen laknának benne, s rendben tartanák. Én Birminghamban élek, s nagyon elfoglalt designer vagyok, aki gyakran van üzleti úton. Komoly jelentkezőket várok”

Azonnal visszaírtam természetesen, hogy nagyon kedves, hogy vette a fáradtságot. Érdekel a szoba.
Ő „Nagyon örülök, hogy komolyan érdeklődsz, pontosan ilyen szép emberekre kellenek a lakásba, mint te. Csatoltam pár képet, nézd meg. „ A képek mütyür és hihetetlen pazar, dubai szálloda szintű arcot mutattak. Ültem, s nem hittem el egy pillanatra, hogy van ilyen kecó, amit kiadnak egyszerű dolgozónak. A képminőség és „álom” szobák heti 100 fontért túlságosan nem valósnak tűntek. De még elhittem.
Persze írtam is neki, hogy milyen csodálatos ház, még mindig érdekel a lehetőség.
És itt jött a baromi nagy pofon, aminek szelét már a képekkel éreztem. FIGYELEM!
„Nagyon örülök én is, hogy még mindig érdeklődsz. Én tényleg komoly albérlőket keresek. Amint említettem korábban, nem Londonban élek, s nagyon elfoglalt vagyok. Hogy valóban érezni tudjam a szoba felé a komolyságod, kérlek a Western Union (ide és ide) adj fel 400 Fontot számomra foglalónak. Ez biztosítja, hogy nem fogom feleslegesen pazarolni a szabadidőmet, ha leutazom Londonba. Továbbá kérlek 400 Fontot tegyél be a saját neveddel szintén a West Unionba, s küld át a feladási szelvényt. Ez a pénz lenne az első havi lakbér, amit úgy is csak te tudsz kivenni, de hogy biztosítva legyek, tudni szeretném, hogy van annyi pénzed. Várom válaszod és amint találkoztunk, már adom is a kulcsokat majd Londonban, s be tudsz költözni a házba azonnal”
Bűzlik és még annál jobban is bűzlik! SOHA AZ ÉLETBEN NE ADJUNK FEL ISMERETLENNEK FEDEZET ÉS SZEMÉLYES TALÁLKOZÁS NÉLKÜL PÉNZT WEST UNIONON. Különben is, ha Angliában él, minimum bankszámlája kell, hogy legyen, főleg ha dolgozik.
Csalás a felsőfokon!!! Szerintetek, ha adok be pénzt, valaha is láttam volna vissza belőle bármit? Kajak meg akartak 800 Fontra károsítani. Óvatosan!
Szobára csak úgy adunk ki pénzt, ha láttuk a szobát és találkoztunk a főbérlővel/ tulajjal.

Valami 60 hirdetésen átrágtam magam. Nagyon nézzük meg az árakat, kondíciókat . Pl. A szobát 110 fontért hirdetik, de amint belemész a részletekre, ott az infó: számlák még hozzájönnek. Máris nem annyi, mint amennyiért a főcímben hirdették! Kell a beetetés.
Második szűrő: képek és leírás. Volt egy szép szoba, ahova nem kértek foglalót, de egy évet alá kell írni. Mit tudom én, mi lesz velem 2015 novemberéig. Nemár, hogy kötött legyek fixen!
Aztán olyan helyre már el sem mentem, ahol megemlítették, hogy a lakást 6 másik emberrel fogod megosztani. 7-n egy WC-re és fürdőre. Nem, jelenleg 5-n is sokan vagyunk néha.

Belebújtam a szobakeresésbe aktívan hétfőtől. Első körben a környéken szeretnék maradni, így máris lekorlátozódtak a lehetőségek. Persze az ár sem mindegy.
Angolok, fehérek és jómódúak által lakott környéken dolgozom. Itt magasabbak a szoba árak. 105 Font / hét alatt semmit sem adnak. A 120 vagy 125/130 Font per hét az átlag. És még mindig csak kicsi szobákról beszélünk.
Aztán szerdán láttam egy frissen felrakott szobát. 435 Font / hó. Osztottam és szoroztam. Érdekes ez a havonta vagy hetente fizessünk-e (4 hetet egyben) dolog. Gondoljunk bele. Egy hónap sose 4 x 7 napból áll kivéve Február. Tehát a 115 Font / hét => 16,42 Font/ nap, felszorozva egy 30 napos hónapra = 492 Fontra rúg! és ha, 31 napos a hónap, már 500 Font / hó felett vagyunk. Ekkora összegnél már nyugodtam nézhetnénk 500 Font / hó fix áras szobákat. Lehet, többet adnának nagyságra és minőségre. Mindig kalkuláljunk tehát.

Elmentem szobákat nézni. Hihetetlen, de még azok a képek, amik valósak voltak, sem olyanok a valóságban. Valahogy jó szemszögből kapták le őket kedvező fényviszonyokkal. Élőben meg mégsem olyan szép… Mikor haladtam az egyik megadott cím felé a sorházaknál, szebbnél szebb portálokat láttam. Persze, ahova a szoba szólt, már kívülről félig siralmas volt. Istenem, csak mert x ember lakik valahol, miért lepukkant a ház már kívülről??? Beléptem a lépcsőházba, újságpapírral kitömve a falon a rés. Okés, tuti jó címen vagyok. Felmentem az ajtóhoz. Elkeserítő, milyen pici közlekedő (besurranó) rész van. A szobák meg innen nyílnak. A kinézett jövőbeli szobán egy egyszerű luk, ahol egy egyszemélyes ágy van és egy szekrénysor. Éljél itt! Nappali az luxus, ne is álmodjon róla az ember. Kert? az meg minek. A konyha viszont tiszta és meglepően kellemes, a fürdő egyszerű, ám rendben tartott. Kivettem, mert közlekedési szempontból és árban jó volt.
A hirdetésben így állt ez: lenyűgöző, kényelmes szoba egy aranyos kis házban. Valóság: egy egyszerű luk egy régi – leélt lakásban. Ilyen és ehhez hasonló álomszobák és álom albérletek sora várja London jelenlegi és jövőbeli lakosait.
Az ember zsebe pedig egy lukért is legyen kitömött. Egy havi lakbér foglalóként + beköltözéskor 1 havi lakbért rögtön kell fizetni. Ez olcsó helyeknél a minimum 800 Font, ám szebb szobáknál 1000 Font.
Ilyenkor nyomatékosítom, hogy miért is kell minimum 2000 Font egy londoni elinduláshoz, ha az ember jönne. 800 azonnal szobára megy, s még munkád sincs!

A tágasabb szobák a havi 500, de nem ritkán 600 Fontra is rúgnak. Ezt az összeget egy főnek kell kitermelnie. Vannak olyan helyek, ahova párok is mehetnek kétszemélyes ágyú szobába, de nem mindenhol.  London, szeretünk! (Tájékoztatásképpen, bár én már nem magyar Forintban gondolkozom. 1 Font ~ 390 Forint.)
Természetesen vannak az olcsóbb verziók. A tömegszállások és London kifejezetten bevándorlók által lakott vagy lepukkant, veszélyes környékei, ahol az árak szolidabbak. Tömegszállás: 8 -10 ember egymás nyakán, hegyén – hátán kb 75 / 80 Font per hét. Egyszemélyes szobában egymáson aludva. Kétszemélyes ágyban 4-n. Nem viccelek, vannak ilyen helyek. A fürdő penészes, fekete, senki sem takarítja. A konyha egy okádék és büdös. Az ülő alkalmatosság egy fekete – mocskos valami. Így is lehet élni.
Aztán meg a helyi esti lapban néha vannak botrányos és kiemelkedő albérletek. Ahol egy szobában 3 család stb. ezen nem kiakadni kell, hanem tudomásul venni, hogy az alacsony jövedelműek, munkanélküliek, feketén alkalmazottak nem tudnak többet megengedni. Illetve vannak itt olyan indiaiak (stb) is, akik otthon a fél falut az angol fizetésből tartják el. Amit tud, hazautal, magának annyit tart, hogy éhen nem döglik és elcsövezik valahol. Ez is London, tudnunk kell.

roehampton

London panelnegyed – kimondottan egy városzrész két park között megbújva

Egy jó példát is megemlítek. Egyetlen egy helyen a valóság jobb volt, mint a fénykép. Csodálatos, tényleg! londoni viszonyokhoz mérve ámulatba ejtően szép volt a szoba és tiszta. Bökkenő csupán annyi volt, hogy baromi eldugott rész. Két park között egy tisztásra felnyomtak munkás mini panel sorházakat anno, ilyen tipikus betonnégyzet lapokból.  20 perc buszozás a vonathoz, picit több a metróhoz. A buszra várni kell, este és hétvégén ritkábban jár, dugóban megáll stb. Lelkem mélyén bántam…úgy örültem volna a szobának, csak akkor innentől a bérletre is költhettem volna, s fél életemet is a buszon ültem volna le zötykölődve. Tavasszal, ha jó idő lesz aktív biciklizéshez, körülnézek a környéken újra.

Higgyétek el. Én nagyon szívesen számolnék be olyan tényekről, hogy milyen álombeli és gyönyörű szobákban élünk, amik tiszták, világosak és vannak terek, de nem ez a valóság. Lehet valóság, ha képesek vagyunk 800 – 1000 Fontokat havi szinten kiadni, ahhoz viszont meglehetősen biztos és szép jövedelemmel kell rendelkeznünk.
Másik megoldás lehet, ha többen jóban vagytok, és együttműködve – fizetve egy lakást kivesztek csak magatoknak. Ilyenkor minimum feltétel, akár egy 2000 Fontos foglaló összeg, biztos havi jövedelemigazolás és munkaviszony. Ergó én nem tudnám ezt most megtenni.
Maradnak hát a pici szobák és a pozitív hozzáállás.  

Reklámok

“Álomszobák” Londonban” bejegyzéshez ozzászólás

  1. szukics-magda szerint:

    jézusom, roehampton borzasztó. a fele council house, és a fél lakótelep seglyen él. sok a bűnözés, és tele van igénytelen emberekkel. south west legrosszabb része. egyébként figyi, lehet itt találni southwesten jó szobát, én is találtam, a barátnőim is találtak. spareroomot nézd majd legközelebb!

  2. Veronika szerint:

    Köszi a posztot, nagyon hasznos volt, különösen mivel jövő nyáron én is elköltözöm majd a hostcsaládomtól és már előre készülök a szobakeresésre. 🙂 Egyébként régóta olvaslak, szerintem nagyjából egy környéken is lakunk/laktunk – én Putney-ban vagyok.

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s