Szerepcsere változások – Eltartott férfiak

Ma írásomban a társadalmi szerepek változásáról ejtenék szót. Az ihletet barátokkal folytatott beszélgetés adta.

Emlékszünk még nagymamára? Talán még valakinek él is anyai vagy apai ágon mama. Ha jóban voltunk vele, esetleg nyaranta hetek töltöttünk nála, lehetőségünk volt történeteket hallani a múltból. Meséltek nekünk a régi életről, családról és szerepekről is.
A múlt század közepén az anya nem dolgozott főállásban vidéken. A feladata az volt, hogy nevelje a gyerekeket, nem ritkán 3-5 csemete is volt a ház körül. Az anyai teendők mellett a háziállatok etetése, fejése, tömése is rá tartozott, illetve a telken lévő zöldségest – szőlőst gondozta.
Mindig frissen, házi alapanyagokból készítette az ételeket. A tésztát saját kezével gyúrta hosszasan, míg végül vékonyra sodorta és darabolta. A főállású háztartásbeli volt a foglalkozása, valahogy így nevezték, ha jól tudom. Apuka pedig a pénzkereső volt. A gyári munkás, vagy bármi munka, ami akadt cégeknél.

Most beszéljünk a szüleinkről, a 60-as generációról. Anyukám gazdasági szakközépiskolát végzett, majd onnan sima érettségivel egyenes út vezetett számára a Nemzeti Bank fiókjába. Egyszerű volt a model: iskola és végzés után azonnal munka. Nem kellett egy millió helyre pályáznia, nem volt HR-es ember, 3 fordulós interjú. Fenéket! Ebből a szempontból irigylem egy picit őket.
Anyuka mamával ellentétben már főállásban dolgozott, s nem fejt tehenet. Már volt tej a boltban, meg kenyér is. Ugrottunk hát egy lépcsőfokot. Gyerekeket ugyan úgy nevelt, és mellette a háztartást vezette, kertet gondozta. A 90-es évek elején még azt is be lehetett játszani, hogy 6 évig gyesen legyen az ember, ha 3 éves korkülönbséggel gyereket szül. Apu pedig keményen dolgozott, ő hozta a pénzt, teljesen ő tartott el minket anyagilag.

2014-t írunk. Mit várunk egy nőtől ma? Jó kis végzettséget, intelligenciát, minimum bombázó legyen, jó főállásban dolgozzon. A napi 8 óra csak szép álom, helyette 10 órákat is nyomunk, és még nem főztünk, vasaltunk, mosunk stb. Gyerek? Á, majd talán 35 éves korra, se idő, se lehetőség, karrier kell különben is.
És mindeközben a férfiak? Dolgoznak ők is, igen, van állásuk. Aztán hazamennek és benyögik: mi a kaja?

Most térnék ki a mai fő témámra. Az új divat az ’Eltartott férfiak’. Jól olvassuk és látjuk. A szerepek néhány párnál és családnál Pál fordulatot vettek. Nem azért, mert a pasi van Gyesen, vagy mert nem tudna dolgozni. Egyszerűen csak egy – egy elvakult szerelmes nő képes ilyen nagylelkű tettre.
Mostanában többször hallottam történeteket, hogy a férfi lebzsel, alkalmi munkákból tengődik, és elég neki. Van mellette egy oroszlánok bátorságával és kitartásával vetekedő nő, aki hozza a pénzt a házhoz, mindent elrendez, főz – mos is. Uraim ez gáz!
A legdurvább eset, amit egy héten belül sikerült elcsípnem: a pasi nem elég, hogy vakarózott, de még korlátozta is párját. Ha éppen nem dolgozott, azt akarta, hogy otthon vele üljön. Továbbá az illetőnek volt egy gyereke a volt feleségtől. Ám nem volt bevétele, így a barátnője utalta a pénzt a gyerektartásra. Emberek, álljunk már meg! A jelenlegi párom utal a volt nőmnek?! Normális világban élünk? Nem, itt valami nagy gubanc van!

Kedves csajok, kérlek, ne hagyjátok, hogy valaki lelkileg és anyagilag is kiszipolyozzon titeket. Ami sok(k) az sok. Nem lehetünk ilyen vak szerelmesek!
Félünk, hogy nem vagyunk elég jók, s a rosszak mellett kitartunk? Baromság. Inkább egyedül, mint vérszívókkal. Aki kihasznál minket, amúgy sem méltó ránk.

U.i. Akinek nem inge, ne vegye magára! Minden rendes és családcentrikus férfira felnézek.

Szerepcsere változások – Eltartott férfiak” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. hajdulaszlo szerint:

    Én nem nagyon kedveltem a HTB (háztartásbeli) kifjezést, mert annak mindig volt pejoratív éle. Régen egy háziasszony azon túl, hogy főzött-mosott-takarított, fontos termelő tevékenységet is végzett a családi gazdaságban. Azon túl, hogy gondozta az állatokat, kapálta a kiskertet, még a családi gazdaságok egyik fontos termelő potenciáljának fenntartásában is részt vett. Ez pedig a gyerek, hiszen a gyermek gazdasági szükséglet is volt, igen hamar átvett feladatokat a családi gazdaságban. Etette az állatokat, leszedte a gyümölcsöt, vigyázott a félkész termelő kapacitásra (kisebb gyermek).

    Manapság sajnos én is gyakran tapasztalom, hogy a nő vállal felelősséget sok mindenért, bár azt is tapasztalom, hogy szinte élvezi a mártíromságot. “az nem egy férfi dolga”, hogy főzzön, mosson, a gyerekért elmenjen.

    Látom, hogy a nők egész nap dolgoznak, míg a férj otthon “nem csinál semmit”, majd a nők rohannak haza a háztartási munkát elvégezni, holott lehet, hogy a férfi is szívesen megcsinálná. Ha korábban nem volt szokás akkor türelemmel kell lenni, mint a gyermekkel, s nem félrelökni “nagyseggel”, hogy menj a francba te hülye, majd én megcsinálom.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.