Kent-i kirándulás Gabimami családdal – Rochester és Margate

Szeptember végén gyönyörű, napsütéses, őszi időben kirándulni voltam. Kent felfedezése volt az étlapunkon a Gabimami családdal. Első állomásunk a Rocherster Castle és Katedrális volt, majd Margate tengerpartja felé vettük az irányt.

Megyünk Rocherterbe. Jól van, aha, körülbelül így álltam a dolgokhoz. Van kastély, semmi extra, idén már úgy is annyi kastélyt láttam. Hmm, a katedrális biztos érdekes lehet, majd meglátjuk.  A valóság, és amit személyen láttam teljesen lesokkolt, persze pozitív értelemben.
Ohh, te drága kis város, Rochester. Hol a fenében bujkáltál előlem az elmúlt 3 év alatt? Boldogság öntött el, s a szeretet járt át, annyira szép hely. Egy muszáj felkeresni kis gyöngyszem Londontól nem messze.

rochester cathedral

Rochester Katedrális (forrás: internet)

A Rochester katedrálisban szó szerint csorgott a nyálam a gyönyörtől. Nem is gondoltam volna álmaimban sem, hogy ez ilyen menő épület. És zarándokhely is? Sőt, az El Camino, Spanyolországhoz köthető zarándokút kagylójelét is felfedeztem egy székbe szőve.

Hazaérve az interneten egy kis információgyűjtést végeztem, s még nagyobb ámulatba estem. A Rochester püspökség a második legrégebbi Angliában. 604-ben lett alapítva az egyházmegyéje egy misszionárius által, aki a kereszténységet jött terjeszteni a szigetországba. Egy iskolát is létrehoztak itt, ahol papok képzése folyt. Később középiskolává lett átalakítva, ami a világon a második légrégebbi, folyamatosan működő tanintézmény.
A 13. századtól elterjedt zarándokhely lett a katedrális, mert csodák történését jegyezték fel egy legyilkolt ember halálát követően.
Az egyházmegyének is voltak azonban fekete korszakai. Az 1800-s években az egyik legszegényebbnek számított, amit törvényszegő katonák kifosztottak. A katedrális épületében pedig kártya partik és ivászat zajlott, emberek züllöttek. Szerencsére manapság már semmi nyoma az egykori sötét időknek.

Belépve az épületbe rögtön érdekesnek tűnt, hogy templom van a templomban. Hosszú és messze elnyúló létesítmény, ahol a főoltár előtt van a katedrális szíve. Nekem először úgy nézett ki, mintha két szentély lenne, de legalábbis több helyen folyhatna egyszerre a mise. Egy különleges légköre és spirituális oltára van, az már biztos. A zarándok lépcsőket volt számomra a legnagyobb élmény ’koptatni’.

Rochester_Castle_courtyard

Rochester Kastély (forrás: internet)

Rochester Kastély, ami ránézésre roppant picinek tűnik. Ám még is az egyik legmagasabb vár, ami Angliában fellelhető. A késő középkorban fontos stratégiai helyként funkcionált, s inváziótól védte meg Kelet – Angliát. Szinte hihetetlennek hangzik, visszautaznék az időben, megnézném, hogy milyen volt az élet itt katonaként.
A 19. században irdatlan összegű felújítási munkálatokat végeztek, hogy megmentsék az épületet, ami a nemzeti és nemzetközi fontosságú történelmi létesítmények listáján szerepel. Érdekes még tudni, hogy a Római Birodalom idején itt haladt el az egyik birodalmi út, ami Londonba vezetett.

Napjainkban aranyos – fákkal ültetett kastély előkert is várja a turistákat. A fák színes lombkoronája az őszi és napos időben mesésen pompázott.

10703346_827571820606495_1763822429_o

Kastély kert – saját kép

victorianus street

Rochester történelmi Viktoriánus utca – saját kép

Továbbá lehetőségünk volt egy rövid sétát tenni Rochester történelmi utcájában is, ami megint nem maradhat említés nélkül. Nagyon tetszett, hogy életemben először Viktoriánus korból származó zöld levélgyűjtő szekrényt is láttam. Az egész kis utca amúgy is szeretnivaló volt. 10718559_827581637272180_1603446501_o
Nem értettem elsőre, hogy kerül ide Viktória királynő, hiszen középkorinak vártam a katedrális után mindent. Az internet hamar megadta a választ. Az angolok híres Viktoriánus kori írója, Sir Charles Dickens a környéken élt, s kiemelten kedvelt városa Rochester volt. Sokszor megfordult itt, sőt a regényeiben szereplő helyszínek közül több ide is köthető.
Rochester város vezetői az író emlékére alakították át viktoriánussá a fő utcát. Egyfajta Dickens zarándokhelynek szánva. Van itt Viktória királynő hotel, hangulatos pub is.
Az internet szerint különleges karácsonyi vására is van, érdemes tehát decemberben is felkeresni.

Miután kicsodálkoztam magamat, már Margate felé haladtunk az autópályán. Shell Grotto avagy kagylóbarlang következett a listánkon. A nem hivatalos szóbeszéd szerint egy kacsató ásása közben fedezték fel 1835-ben. A keletkezése és kialakulása teljesen misztikus, egy rejtély. Semmilyen információval nem rendelkezik a város róla, sőt még csak egyetlen régi térképen sem volt feltűntetve soha. Szektás gyülekezőhely vagy esetleg egy ősi templom lehet? – találgatások zajlanak.

ShellGrotto7

Shell Grotto (forrás: internet)

4,6 millió kicsi kagyló mozaikos – művészi kirakási díszíti a barlang falát, ami valóban megválaszolatlan kérdéseknek ad lehetőséget. Ki és hogyan, mikor? A titokra valószínűleg nem derül fény már. 

Manapság a látogatóknak lehetősége van gyönyörködni, s egy rövid sétát tenni benne. Utána pedig kedvező áron kagylókat és kagylós ékszereket is vásárolni, esetleg egy kávés italt elfogyasztani.

A nap zárásaként a tengerparton sétáltunk egyet a Botany Bay nevű helynél, ami az egyik legfelkapottabb öböl Kentben. Egy rejtett szépség, ahol egyedülálló fehér sziklák kilátását élvezhetjük.

botany bay

Botany Bay (forrás: internet)

Tüneményes napot zártam szeretet légkörben. Köszönöm a résztvevőknek!

Reklámok

Kent-i kirándulás Gabimami családdal – Rochester és Margate” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s