Lopják a jelenünket

Egy megfigyeléssel jövök most nektek, ami mellet nem tudok elhaladni szó nélkül.
Elgondolkoztam azon, hogy lopják-e a technikai találmányok a jelenünket? Egy valóságban élünk, ám a kezünkben lévő Ipod, Okostelefon, bármi leköti figyelmünket, s elsuhanunk emberek, dolgok mellett mintha, soha nem is találkoztunk volna velük.
Sétálunk az utcán, bámuljuk a kijelzőt, üzenetet írunk, s eközben 5 ember is elhaladt mellünk. Fel sem fogtuk, kik vagy mik lehettek. Utazunk a metrón, mélyen, de mélyen a kütyünkbe süllyedünk. Még véletlen se kelljen tudomást venni, kik is vannak körülöttünk. Nem csak embereket, de épületeket, látványosságokat is képesek vagyunk abszolút figyelmen kívül hagyni. Éppen most vagyok egy fontos chatben, nem érdekel semmi más, jöhet a mentség.

Nem mondom, hogy nem vagyok függő, mert függő vagyok. A telefont úgy kell kiverni a kezemből, de van határ. Ha találkozom valakivel, off módba rakom. Ha már az időmet rászánom, megbeszéltük, akkor tényleg ott legyek vele a valóságban. Maximum egyet posztolok, mert ez a mániám, de semmi több. És igyekszem nyitott szemmel járni, figyelni az embereket. Ha viszont kényelmetlenül érzem magam, mert mondjuk most pont nem jó a közérzetem, vagy nem érzem magam a toppon, én is a telefonomba menekülök utazás, séta közben. Én vagyok a strucc a telefon pedig a Föld, beledugom a fejem, s úgy teszek, mintha nem lennék ott. Persze, ez butaság, hiszen a többiek ugyan úgy látnak.
Illetve a telefon a legjobb arra, hogy úgy tegyünk, mintha elfoglaltak lennénk. Pitiáner trükk, de sokan megtesszük. Ha nagyon unatkozom egy találkozón, vagy aznap nem szeretnék újakkal barátkozni, nyomkodom a mobilt. Semmit sem várok ettől, de legalább van alibim. Egy ismerősöm most írt, megérkezett – meg kell keresnem bocsi…ha valakit le szeretnék rázni mondjuk.

ipadEgy biztos viszont, én felnőtt vagyok. Saját magam döntései által nyomkodom a készüléket, döntéseket tudok hozni. Viszont fel tud háborítani, mikor az utcán sétáló anyukát látok, amint a gyereke kezét fogja. A gyereke kezében pedig az Ipadon megy a mese. Így mennek kint a járdán. Elnézést kedves anyuka. Kapd ki a gyerek kezéből a vackot. Szoktasd rá, hogy a jelenben éljen. Figyelje a forgalmat, autókat, házakat, buszokat, s a valós jelenben gyűjtsön információkat a gyerek. Ne a Peppa Pig kösse már le kint! Én nem engedném az tuti. 

Később mentem a szupermarketbe. Anyuka tolja a babakocsit, benne a gyerek, aki az Ipadon játszik. Hahoooo!!! Éppen egy üzletben vagy. Vedd el a gyerektől, s inkább mond neki, hogy nézze a polcokat, keresse tekintetével a terméket, amire a szükséged van. Számoltasd vele az embereket, mondasd el vele a színeket stb. Egy gyereket simán le lehet kötni modern technika nélkül is.
Nem tartom helyesnek, hogy 3 éves korban, ha le akarjuk a gyereket foglalni, a kezébe cseszünk egy tabletet. Itt van, használd alapon. Csak is a mi, felnőttek hibája a fiatalkorban kialakult függőség. Minél később ismeri meg, vagy minél később engedjük, hogy hosszabban használja, annál jobb szerintem.
Dolgozom jelenleg egy családnak, s az anyuka alig kapcsolja be a TV-t. Nagy ritkán Ipadoznak csak. A gyerek nem szokott rá, nem visít érte. Helyette a légósdobozát túrja, s építget. A szabadban észreveszi a madarat a fán, hallja az énekét stb. Elvileg egy gyereket az esőcseppek zuhogása és számolása is le kéne, hogy kössön. Túllihegjük a dolgokat.
Sok szülő ahelyett, hogy elveket alkalmazna, próbálná nevelni – rendhez szoktatni gyerekét, inkább majd a Ipad leköti módszert alkalmazza bárhol – bármikor. Lehet, hogy most poén, elfogadott dolog, de a gyereke jelenét lopatja a technikával. Szép pillanatokat és a valóságokat raboltatja el így. 

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.