Miért is kell gyerekgondozó Angliában?

Ma este visszatérek kicsit a munkámhoz, s arról beszélnék bővebben, miért is kell gyerekgondozó az angol szülőknek?
Az adott kérdés heti szinten előjön egy társasági összejövetel alkalmával, s mindig és mindig magyarázkodnom és hosszasan kell róla beszélnem. Eluntam, inkább leírom egyszer és világos lesz a helyzet.

Babysitting2-318x212

forras: caritas.ro

Első körben rögtön az vetődik fel, hogy az angol szülők lusták és borzalmasak. Azért fizetnek, hogy saját maguknak ne kelljen a saját gyerekükkel egy percet is eltölteni. A helyzet nem teljesen igaz, csupán egy kis %-t takar az egészből.
Valóban aláírom, hogy dolgoztam olyan anyukának, aki a lakásban élt a lányaival, elviselte őket, de tényleg itt kihalt a szeretet és gondoskodás belőle. Hálisten, ő csak egy volt a X-ből.
Egyes tény: néhány gazdag „hobbiból” fizet a gyerekgondozásért, mert megteheti, és mert úgy érzi, hogy így is jó szülő, ha más neveli és van a gyerekével. És nem viccelek, ha azt állítom, hogy sokszor a gyerek egy idegennel valóban jobban jár, mint a nemtörődöm és anyaságra alkalmatlan valós anyjával.

Második tény: sok szülő, a többség kényszerhelyzetből fizet másoknak. Nekik ez nem poén, sőt néhányuknak anyagilag sem könnyű benyelni a dolgot.
Miért is kényszerhelyzet? Az angol állam óvodai és iskolai rendszere úgy van kitalálva, hogy a szülőknek valahogy fizetnie kelljen a gyerekgondozásért.

A GYES itt 9 hónapig jár, amiben már a szülés előtti terhességi szabadság is benne van. Ha pl. 6 hónapos terhesen mész el pihenni, akkor ugye 3 hónap már kapásból elmegy, s konkrétan az állam úgy kalkulál, hogy fél évet maradsz otthon a babával és mész vissza dolgozni. Persze a GYES után is van gyermektámogatás, de gyenge összeg.
Képzeljük el, hogy valaki irodavezető jó fizetéssel, elmegy szülni, s azt mondja, hogy 6 hónapnál többet maradna otthon. Anyagilag veszteséges lenne nagyon neki! A fizetését bebukta, illetve a támogatás is vicces. Így inkább visszamegy dolgozni, s kifizeti a nannynek a bérét, jobban jár, mert ez a fizujának csak x százaléka. Tehát pénzügyileg még mindig sokkal pozitívabb helyzetben van, mintha ő lenne otthon.
KÉNYSZERHELYZET. Ha pedig nem nannyje van, magánbölcsőde kemény 1000 Fontokért is opció.

Repülnek az évek, a gyerek nő. Hát Angliában 3 éves kor alatt nincs semmilyen államilag támogatott hely. Ha nem fizetsz saját zsebből, sehova nem tudod beadni a gyereked. Old meg!
És végre, 3 éves a gyerek. Igen, az állam kemény 15 órát áll egy héten. Reggel 9-től délig már ingyenesen van lehetőséged berakni a gyereked az oviba. Persze ilyen beosztás mellett már megint képtelenség főállásban dolgozni, esélytelen. Még mindig fizetnie kell a szülőnek a nannyt, vagy a full-time magán óvodát kb 800-900 Fontért. KÉNYSZERHELYZET ismét.
Sok szülőnek ez nem könnyű, de nem tudnak mit csinálni, ha ilyen a rendszer.

Legvégül pedig 4 éves korára iskolaköteles lett a gyerek. Azt hinnénk, ez már végleges segítség. NEM, még mindig tévedünk. Egy angol iskola reggel 8:50-től délután 3 illetve 3:30-kor zár. Fél 4-re állj ott az iskola kapujában és vedd fel a gyerekedet, de még 9 előtt te legyél vele. Főállás mellett még mindig lehetetlen az adott időpontok mellett megoldani a helyzetet. Továbbra is nannyt kell fizetni, de már part-time opcióban. Egy fokkal jobbal, kivéve iskola szünet, ami itt 6 hetente 1 hét!

Kedves gyerekszerető és főállásban dolgozó anyuka. Osztódj, vagy dolgozz rész munkaidőben, esetleg add fel a munkádat, vagy fizess egy idegen embernek, hogy a 3 éves gyereked ne egyedül legyen a lakásban. KÉNYSZERHELYZET még mindig.
Ti melyik verziót választanátok? Hogyan tudnátok megoldani az adott helyzetet?

Jelenleg tényleg úgy dolgozom egy családnak, hogy nem azért fizetnek, mert annyira jól megy a szekér, és annyira könnyedén dobálják ki az ablakon a fontokat, vagy mert lusták és trehányak a szülői feladatokban. Csupán reggel 8-tól 9-től már dolgoznak és este 6 – fél 7 előtt nem érnek haza a munkából. Képtelenek felvenni fél 4-kor a két nagyobb gyereküket az iskolából.

Én személy szerint hálás vagyok az angol – nem szülő centrikus oktatási rendszernek, mert nekem és sok más külföldi lánynak munkád adnak ezzel.

 

Miért is kell gyerekgondozó Angliában?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Névtelen szerint:

    Szia! Ehhez hozzászólnék egy másik szemszögből. Mi 3 éve élünk Angliában, apa, anya 2 kisgyerek. Nekünk pontosan ugyanaz a problémánk mint az angol szülőknek. A férjem munkája révén jöttünk ki, akkor még mindkét gyerek 4 év alatti volt. Hát, anyagi “öngyilkosság”. Nekem nem volt más választás, mint otthon maradni a gyerekekkel, egyszerűen nem tudtuk megfizetni a bölcsit. Mikor ovis/iskolások lettek, próbáltam takaritani, lett egy nagyon jó lehetőségem minden nap 9-12ig, hogy a délután már tudjak vigyázni rájuk. A szünetekben (6 hetente 1 hét ill. 2 hét) viszont fizetnem kellett a 2 gyerek felügyeletét a délelőttökre. Így jóformán semmi nem maradt meg, amit megkerestem amig iskolában voltak, ráment a szünetekbeli felügyeletre. Így fel kellett adnom ez a jó kis melót. Tehát, ha valaki kisgyerekkel jön ki Angliába, pont ugyanebbe a problémába esik bele. Bár olyat is hallottam, hogy a magyar nagymama csak ezekre a szünetekre utazott ki gyereket felügyelni. Szóval vagy van két jól kereső szülő, és akkor fizetik a sok gyerekfelügyeletet ahogy te is irtad, vagy az anyukának otthon kell maradnia, esetleg részidőben dolgozik és megoldják a nagyszülőkkel. És igen, ez tényleg sok munkalehetőséget az au-paireknek/nannyknek :).
    Ancsa

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.