Angol / Londoni időjárás II.

Két évvel ezelőtt írtam egy cikket az angol időjárásról ténytelenül, s azóta folyamatosan látom, hogy a google kereső alapján az emberek megtalálják az írásomat. Illetve pár héttel ezelőtt találkoztam két ismerősömmel, akik nemrég érkeztek, s ők is feltették a kérdést: milyen a nyár Londonban?

idojaras650x433Visszaemlékezve az elmúlt két évre, igyekszek most következtetést levonni és bővebb információt adni az angliai időjárásról.
Első tényként megállapítanám, hogy a nyarak mindig változóak. Talán egy ima segít, hogy meleg legyen, más nem. És továbbá azt is szeretném leszögezni, hogy én Londonról beszélek most Anglia alatt. Így Wales, Skócia stb egyáltalán nem tartozik bele. Például itt most süt a nap, de ki tudja, hogy északon nem-e esik? Néha Londonon is belül is tudnak különbségek lenni az adott napon.

Most ami rögtön eszembe jut, az 2012 áprilisa, mikor kb egy hónapon keresztül szakadt az eső. Mikor tényleg azt mondhatjuk, igen, ez az ország/város esős.
Utána a 2012-s nyár sem volt túl meleg-meleg, leszámítva az olimpiai játékok két – három hetét, mikor nagyon megemberelte magát az idő, s kánikulák uralkodtak. A kajak-kenu és minden kinti időhöz kötött verseny is zökkenőmentesen meg lett tartva.

Télen nem szoktak igazán hidegek lenni általában, de 2013. januárjában megszívtuk. Heteken keresztül mínuszok voltak, dupla nadrágban jártam mindenhova. Sőt egy pici hó is esett, amitől két napos iskolai szünetet rendeltek el.
2013. május rendben volt, emlékszem már a tavaszi kabátomban jártam, s sokat sütött a nap is.
Júliusban pedig igazi melegrekordok dőltek meg. Több héten át kitartó 30 Fokok voltak a jellemzőek, élvezhettük a nyarat bőven, amit ritka azért.
2013-s ősz és tél olyan egybefolyt volt, nem igazán éreztem időjárásban a különbségeket. Illetve 2014. január hónapban minden egyes nap volt egy nagyobb zuhé. Utána volt az árvíz Londonon kívül, aminek levonulása heteket vett igénybe.

Az elmúlt hónapok nem hoztak túl sok változást. Még mindig a télikabát dominál, leszámítva egy – két napot, mikor a hőmérő higanyszála 20 Fok körülre kúszott. Most, a mai nap volt (május 15.) az idei év eddigi legmelegebb napja az én személyes érzésem alapján. Délután egy szál pólóban olvadoztam, s hétfőig biztos marad a hirtelen nyárias idő. Egy héttel ezelőtt meg még nagykabátban. Itt 3-4 nap alatt nagyon meg tud változni az időjárás, aki érzékeny ezekre, nem megfelelő városban él.

Továbbá érdekes, hogy néha szeptember vége még nyárias. Értem úgy, hogy júliusban – augusztusban van egy – két kánikulás hét, utána kabát és pulóver kell. Majd az ősz első hónapjának második fele újra meleg. 2011-ben 3 napra egy szál topban és rövid naciban tudtunk járni, sőt strandolni is voltam az akkori családommal és szeptember 29-t irtunk. De 2012 szeptembere is elég jó volt, még Margaten pihenten bikiniben egy vasárnap.

Ami biztos, a télikabát szezon itt októbertől májusig (sőt néha júliusban is elő kell venni) is terjedhet. A tél enyhébb, mint Magyarországon, de néha még is bejönnek a mínuszok. És néha van egy – két nagyon esős hónap egy évben, néha pedig nincs. De nem annyira esős ez a város, mint ahogy be van harangozva otthon. Néha kifejezetten száraz időszak van itt is.

Meg kell tanulni együtt élni ezzel az időjárással és nem foglalkozni vele. Ez van kész, nem kell ezen stresszelni/ panaszkodni stb. London ilyen. 

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.