Március 15. Brüsszelben

Január egyik esős délutánján csörgött a telefonon. A barátnőm hívott a következő kérdéssel: 10 Fontért Brüsszel – London oda vissza érdekel? Igen – egyértelmű választ adtam. Okés, foglalom.
Így találtam magam március 14-n este a buszpályaudvaron a tömegben. Hiába utaztam már többször, mindig meglepődöm, hogy mennyien mennek. Londonból buszoztak az emberek Amszterdamba, Lillébe, Párizsba, Kölnbe, Skóciába stb. Minden járműre természetesen 100%-ban elfogytak a jegyek, teltház volt. A következő állomás Dover, majd egy laza másfél órás kompozás Franciaországba. Az óra hajnali egyet ütött már. A kompon nagy volt a forgalom. Gyerekcsoportok hada, családok stb. Napi szinten több tízezer ember veszi igénybe ezt a vízi közlekedést.

Reggel fél 8-ra megérkeztünk Brüsszelbe. Jó reggelt Belgium! A belgák később kelnek, mint a franciát. Semmi sem volt nyitva, úgyhogy már megint bolyongani kényszerültünk. 9 óra magasságában egy vasút-busz állomáshoz értünk, ahol a Starbucks már fogadta az éhes utazókat. Kicsit szánalmas, hogy az Angliában már unt helyre térek be Brüsszelben, de a reggeli kávé nem várhatott tovább. Szükségem volt a koffeinre azonnal. Az eladó srácok: Bonjour-ral fogadtak. Én rögtön mondtam is: Good morning! Vették a lapot, s angolul folytattuk a társalgást. Az italunk mellé francia tósztot is eladtak nekünk. Nagyon barátságosak voltak, s jól beszéltek angolul, könnyen rám tudták szózni pluszban. Egy jó vendéglátósnál, ahol úgy érzem ’a’ vendég vagyok, szívesen hagyok ott több pénzt, s olyat is veszek, amit nem is terveztem. Megjegyezném, hogy a Wifi nem működött.

euparlement

Európai Parlament

A szállásunkra vettük az irányt, ami nem hotel volt. Az airbnb.com-t vettük igénybe, aminek lényege, hogy bárhol a világban magánemberek adják ki extra szobáikat, apartmanjukat vendégeknek. Ez egy új magánszállás közvetítő oldal. Mi a belvárostól nem messze egy francia hölgy lakásában éjszakáztunk. Nagyon jó fej és iszonyat barátságos is volt. Mivel a Coca-Colának dolgozott, ingyen energiaital, üdítő is jársz nekünk. Ja, és 10 Fontot kért egy éjszakára = 3700 Forint. Rém olcsó és kényelmes volt. A jövőben is ezen az oldalon keresztül fogok foglalni.

Szombaton március 15-n történelmi pillanatot könyvelhettem el az életemben. Az Európai Parlament épülete előtt álltam. Mióta Uniós tagok vagyunk, nem gondoltam volna, hogy egyszer élőben ott lehetek a nagy – központi parlament előtt. Pont a Nemzeti Ünnepünkön vált valóra a rejtett álmom. Boldog voltam belépni az épületbe, s végighaladni a látogatóközpont tárlatán. Soha ilyen magyar büszkeség nem volt még bennem, mint akkor. És természetesen minden ki volt írva magyarul is, audio guide tárlatot is lehetet magyarul kérni. Csak ajánlani tudom a felkeresését. A múzeum nagyon modern és ingyenesen látogatható. Örömmel láttam, hogy velünk egykorú fiatalok (20s éveikben járó emberek) voltak főleg a vendégek. A XXI. század haladó gondolkodását képviselő személyei.

brussels

forrás: internet

Később az Atomium nevű gömböcskékből álló szobrot kerestük fel, amit az 1958-s világkiállításra építettek, majd megtartottak. Kicsit hasonló a története a párizsi Eiffel-toronyhoz. Este volt és zárva, így nem sok ismeretet szereztünk. Ám a környéke érdekes. Brüsszel mediterrán hangulatú városrészébe tévedtünk, ahol jó pár görög kajálda-étterem kapott helyett. A kis Európa park is itt található, de egy Aqua park is megbújik mellette.

A belvárosi sétánkra vasárnap került sor. A főtér szép, de kicsi. Hamar be lehet járni. 2 évente virágszőnyegbe borul, ami csodálatosan néz ki. Idén nyáron, ha kedvet kaptok, megtekinthetitek.
A kedvencem a 250 féle sört árusító hely volt. Egy nagyon cukker srác volt az eladó. A pénztárnál a borravalós kosárra a következő volt kiírva: minden penny Justin Bieber elhallgattatása lesz elköltve. Jót mosolyogtam magamban, s lefényképeztem a One Direction tokba bújtatott fényképezőmmel. A az eladó srác nem bírta ki: One Direction? Igen… Okés, most ő tört volna ki nevetésben, ha nem osonunk el gyorsan. Barátnőm megszólalt utána: na ő sem járna veled. Én: most miért? Láttad, ismerte One Directiont. Válasz: igen, mert biztos van egy 8 éves húga.  
Egy biztos, színt vittünk a napjába, nem unalmas vásárlók voltunk.

Brüsszelben tetszett, hogy többnyelvű hely. Franciául, hollandul, angolul is minden ki van írva, sőt a metrón is ennyi nyelven mondják be a hangosban. Így, itt semmi problémánk nem akadt a kommunikációval, mert mindenki azonnal tudott angolra váltani. 

Legvégül jöjjön egy kis árnyoldal. Brüsszelben tényleg mindenki lakik csak belga nem. A városban élő emberek nagyon furák, most nem mondok semmit, de nagyon nagy hibát követtek el, hogy mindenféle népséget ide beengedtek. Visszafordíthatatlan, európai értékrendet sértő dolgok zajlanak itt.
 Az utcán egy hölgy nyíltan megütötte a gyerekét. Míg mások kiabáltak vagy éppen a bokorba vizeltek. A metrón folyamatosan büdös volt, főleg izzadtságszag. Az emberek öltözködése is gáz volt. Rózsaszín – virító hamisított márkájú szabadidő. Mintha a budapesti 8. kerületben kalandoznánk, s Brüsszel belvárosáról beszélek. De volt, aki köpött is.
Este 9-kor még valaki babakocsival és síró csecsemővel nyomult a metrón. Ember, normális vagy?
Az egész város pedig van hajléktalanokkal. Komolyan mondom visszasírtam a new yorki Harlemet, ami a legvisszamaradottabb környéke Manhattennek. Még ott is kulturáltabban viselkedtek az emberek, s jobban is öltöztek, meg persze fürödtek is.
Az európai színvonal nincs meg Brüsszelben, ha a társadalmat nézzük. Nagyon nincs meg. Á, Londonban is él mindenki, de itt adnak magukra az emberek. A hétvége után Londont még jobban magasztalom, s New Yorkról alkotott véleményen is jó sokat javult.

Brüsszelbe leginkább az Európai Parlamentért érdemes elutazni. Ha az nem érdekel minket, kerüljük el meglátogatását. 
Amszterdam jobb hely garantálom, inkább oda menjünk. 

Március 15. Brüsszelben” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Tordas Ildikó szerint:

    Szia!

    Angliába készülő 2 gyerekes család vagyunk. Férjem ált. orvos végzettségű, de mielőtt orvosi állást pályázna meg, a szövegértését kellene kint rendbetenni gyakorlással más munkakörben, amiben még elég tanácstalanok vagyunk, hogy hova jelentkezzen addig állásra. Én masszőr-manikűrös végzettséggel rendelkezek,olyan munkát szeretnék, ahol tudom hozni-vinni a gyerekeket iskolába. Vagy érdemes lenne au-pairt felvennünk erre, hogy tudjak dolgozni? Housekeeper munkát hol lehet találni kint? Újságokban? Bármilyen állást elvállalnék indulásként, te miket tanácsolnál nekem és hol lehet au-pair-t találni? Itthoni hirdető oldalakon már néztem, vagy adjak fel én hirdetést? Nagyon köszönöm előre is, ha válaszolsz és nagyon hasznosnak találom az oldaladat!!
    Köszönettel:Ildikó

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.