Harry Potter Stúdió Túra

Az írás nem feltétlen mindig azonnal jön számomra. Van, hogy valami hetekig – hónapokig őrlődik bennem, míg végül virtuális papírra kerül. A mai cikk is jött létre.
Megkésett karácsonyi beszámoló következik most február derekán.

A tavalyi karácsonyt ajándékvásárlás nélkül megúsztam. Nem mentem haza, Angliában pedig nem él egyik családtagom sem. A barátnőm az egyetlen, aki barát és nem vér szerinti családom itt. Ám vele is megbeszéltük, hogy nem veszünk egymásnak semmi hülyeséget.
Egyik őszi hétvégén este kaptam egy e-mailt. Ajándék belépője érkezett a Harry Potter – Warner Bross stúdióba. Először nem hittem el. Köszönöm! Ez igazán meglepetés volt!

Január közepén, egy szombati napon Watford felé vettük az irányt. A vasútállomásról pedig a Warner Bros külön buszát használtuk. A stúdió elhelyezkedés szempontjából már nem is Londonnak számít. A belépőt kizárólag előre lehet csak foglalni, napra és időpontra. Teljesen korrekt szabály a cégtől, mivel teltház volt, s a bejáratnál az emberek hosszú sora kígyózott. Véleményem szerint így is 120%-osan üzemelt a létesítmény. 

A szervezettség az 5*-s kategóriába tartozott. Tényleg készülnek a látogatókra minden formában. Az alkalmazottak a valaha legkedvesebb és leginformáltabbak voltak, akikkel csak találkoztam. Minden egyes dolgozó Harry Potter szakértő, s nagyon tájékozottak a könyvről és a filmről egyaránt.  Másrészről munkájukat lelkesen végző emberek, akik kimérten és intelligensen tudnak a vendégekhez beszélni. Megérik a pénzüket. Kalapot emelek előttük, mert nem lehet egyszerű folyton ugyanazt a szöveget lökni, s minden csoport szemében úgy tűnni, hogy pont ők és akkor a legfontosabbak nekik, de ők megteszik. Szívesen részt vennék a cég betanító tréningjén, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon sok praktikát tanulnak a ’hogyan bánjunk az emberrel’ témakörben. Továbbá az is alap, hogy mindenki jól (remekül) beszélte az angolt.

A Warner Bros kitett magáért és megadta az alapokat egy csodálatos nap eltöltéséhez. A Harry Potter csupán a hab a tortán, az isteni tejszínes krém, amiből mindenki kér és szeret.
A túra egy filmvetítéssel kezdődött, ahol a 3 főszereplő beszélt és kulisszák mögötti jeleneteket mutattak. Ezt követően a filmvászon felgördült, s ott találtuk magunkat a híres kapu bejárata előtt, ami a nagyterembe nyílott. A hely, ahol egyszerre volt jelen a sok-sok diák és a tanárok is. Ahol csillagok vannak az égbolton, s ahol a gyertyák fel – le úszkálnak a levegőben. A gyertyás szerkezetet valóban megépítették, s nem digitális trükk volt. Miután a nagytermet megszemléltük, kezdődhetett az igazi kaland. Díszletek és szobák, amik egytől –egyik a filmekben feltűnnek. Megtekinthettük Mrs Weasley önhorgoló tűit is. Dumbledore dolgozószobáját is megcsodálhattuk, ami mellett a nagy bim-bam óra foglalt helyett. A kedvencem a Griffendél hálószoba és nappali volt. Pluszban mozgó lépcsők sem hiányoztattak. Illetve pár iskolai terem vagy Miss Pink Varangy ruháskollekciója sem maradhatott ki a sorból. A falakat a festmények díszítették, amiket csak is a filmekre terveztek és használtak.
Ami szembetűnő volt, hogy az igen egyszerű díszletek, kis helyiségek milyen nagynak és varázslatosnak jönnek le a filmekben. Sok-sok utómunka lehetett velük.

harry potter trukk

Nagyon izgalmas. Zöld vászon előtt futó srácok

Gondoltátok volna, hogy a seprűrepülésnél a színészek igazából egy stabil nyergesített rúdon ültek, ahol a lábukat fel tudták úgy helyezni, mintha széken ülnének, s amit a talár eltakar? Természetesen mindezt zöld háttér előtt. Az izgalmas kviddics mérkőzés egy zöld háttér előtt játszódó valami, ahol a ’játékosok’ elképzelik az adott időjárási körülményeket, s úgy „játszanak”, mintha valóban játszanának. Közben a digitális trükkök megszerkesztése előtt egy élvezhetetlen összevisszaság az egész.

Gondoltátok volna, hogy a filmekben felbukkanó állatokat speciális képzésben részesítették, s egy állatidomár is a helyszínen volt a jelenetek felvételekor?

Tudtátok, hogy a nagy madár, ami megtámadta Malfoyt egy tökéletes – mesterséges remekmű? Egy motorikus – fémes szerkezet, amit valósághűen feldekoráltak tollakkal, s beprogramozták élethű mozgásokra is. Egy kisebb vagyon volt, megtervezni és kivitelezni.

Sejtettétek, hogy a veszélyes szörny könyv, ami harap valóban létező? Csupán a lapok helyett egy kisebb gépezett helyezkedik el a borítók között.

roxford kastelyA legnagyobb trükk maga a kastély, s az összes kinti repülős – sétálós bármilyen jelent egy számítógépes ’varázslat’ eredménye. Magát a kastély makettet 4 hónapig építették, hogy nagyon valóságos legyen. Minden porszemnyi homokot hajszálpontosan elhelyeztek. Egy építészeti remek alkotás.
A filmben, ha visszagondoltok, van olyan jelenet, hogy Harry a havon lépked a kastély mellett erős szembeszéllel küzdve. A felvetél annyi volt, hogy Harry egy zöld vászon előtt sétál, s közben széllel fújták, s művészien kisminkelték. Majd virtuálisan a mini kastély megfelelő részét elé szerkesztették. Kicsit hihetetlen, de így lett kivitelezve.

A fent említettek mellett még megannyi érdekesség és kulisszatitok is megismerhető a Harry Potter Stúdió túrán. Érdemes felkeresni. Csak ajánlani tudom.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s