Alkalmas vagyok-e Angliába?

Az elmúlt hetekben rendszeresen kapok leveleket otthoni ismerőseimtől. Természetesen mindenkit a külföldi munkavállalás izgat. Az érdemes-e? Milyen álláslehetőség vannak? Bejött-e az élet? Mi a helyzet a messzeségben?

emotional caucasian woman over whiteFontosnak tartom megemlíteni, hogy minden ember egy külön egyéniség. Mindenki mást és máshogy bír, mindenki másban és máshogy jó. Nem lehet mindenki gyerekfelügyelő, orvos, sofőr stb. És épp ezért senki ne gondolja azt, hogy én bébiszitterként meg tudom bárkinek is mondani, hogy ő mire alkalmas itt. Továbbá tanácsokat sem tudok adni olyan területben, amihez közöm sincs. Fogalmam nincs például egy irodai állásinterjú, hogy zajlik Angliában, mert még nem volt benne részem. Továbbá azt sem tudom, milyen feltételekkel lehetsz nővér stb. Ne várjátok el kérlek, hogy szakmátokban jártas legyek, s ahhoz ötleteket adjak.
Én annyit tudok csupán, hogy milyen CV-t kéne egy nanny állásra összehozni, miket fognak a családok megkérdezni, kb milyen válaszokat kéne adni. De persze ennek a munkának is feltételei vannak, mint Elsősegély stb, amiket nem tudok helyetted elvégezni.

A következő cikket az induláson gondolkozó embereknek szánom.
Először is szerintem tisztázzunk pár alap dolgot, amiknek hiánya nélkül nem tanácsos nekiindulni Angliának.

Megtakarítás. Az angliai élet egy befektetés, ami mondjuk, az első év után kezd el igazán kamatozni, addig pedig örülj, ha 0-n vagy. Egy új ország, idegen nyelv, milliónyi náció, idő kell, míg a karrier beindul, s olyan területen és annyiért dolgozol, amire alkalmas és képes vagy. És természetesen albérletre azonnal fizetni kell. Mondjuk 90 Font / hétnél kezdesz. Biztos, hogy 200 Font kauciót pengetned kell és egy havi lakbért sem árt előre adni. Kapásból 560 Fontodnak búcsút mondtál, s még csak most tetted be a lábad Londonba, se munkád, semmid nincs.
Ha optimisták vagyunk, mert azok vagyunk ugye, 1 hónapot adok egy álláskezdésre, ami nagy valószínűség szerint valami alja munka lesz minimál béréért. A többi már rajtad múlik, egy év múlva már menedzer is lehet belőled simán.

Pozitív hozzáállás. Panaszkodni otthon kell, ide azért jövünk ki, hogy a képességeinkből a legtöbbet hozzuk ki, s megmutassuk, milyen ügyesek vagyunk. A panaszkodást tessék otthon hagyni, vagy ha nem megy, még nem kell jönni.
Annak most szerintetek van értelme, hogy itt élsz, s panaszkodsz, hogy nem jól keresel. Hogy a gazdag angolok kinéznek, vagy éppen valaki megszólt – ezt nyomatod magamból. (a jó részét a dolgoknak pont a negatívizmusoddal érted el)
„Gazdag köcsög angolok, s ilyen kicsi a fizetésem”. De legalább van munkád, nem?! Miért jó, hogy itt élsz, s szidni akarok az helyi lakosokat?

Intelligencia. Fontos dolog, mert ugye a magyarokról kialakított imázst maximum javítani akarjuk, s semmiképpen sem rontani, nem de? Azt szeretnénk, ha a többi nemzet s az angolok, azt mondanák: Igen, tök jók a magyarok. Széles látókörű intelligens nép, akiket nyugodtan alkalmazni lehet jó pozíciókban.
Ennek első alapfeltétele, hogy magunkban látni kell, hogy otthon is eddig kellemes visszacsatolást kaptunk. A saját nyelvünket szépen beszéljük, választékos szavakkal. Mert ha már a saját nyelvünk sem megy, az angol hogyan fog?
Továbbá kulturáltan tudunk viselkedni. Nem káromkodunk, köpködünk, s kiabálunk nyilvános helyeken. stb

Talpraesettség. Úgy érezzük, hogy eddig az akadályokat jól vettük, s a magyar társadalomban megálltuk a helyünket. Itt több száz nemzet él, s ha nekünk már a saját nemzetünkben sem mentek a dolgok, akkor itt hogyan?
Fogékonyak és problémamegoldók vagyunk, akik képesek újakat tanulni. Erős lélek lakozik bennünk.

Honvágytalanság (kreáltam egy új szót). Tedd fel a kérdést: valaha éltél-e már távol rokonaidtól, szüleidtől, testvéredtől, megszokott otthonodtól? Igen, minden további nélkül képes vagyok nélkülük is boldogulni, s élni – akkor semmi gond.
Az Angliában való élettel el kell viselni, hogy évente 2x látod a szüleidet. Esetleg Karácsonyra sem érsz haza, vagy nem tudsz hazamenni. Kihagysz és le kell mondanod egy csomó dologról.
Nem tudsz anyuhoz futni, magadnak kell megállni.

Nyelvtudás. Bevallom, nem vagyok angolból profi, még közel 3 év után sem. Napi szinten nyelvtanilag hibásan beszélek. Borzalmas kiejtésem van, s kegyetlen akcentusom. De semmi gond, mert folyamatosan tudok beszélni, s azonnal képes vagyok reagálni kérdésre – szólításra stb. Illetve biztosnak érzem magam a nyelvtudásomban, ami ugye nem tökéletes. Nem félek felvenni egy telefont, s nem riadok meg, ha angolul szólalnak meg benne. Nem riadok meg reklamálni, ügyeket intézni angol nyelven. Ez a fontos. A biztosság, még ha bizonytalan is a tudás.
Te képesnek érzed magad egy angol telefonhívásra? Nem félsz válaszolni? Nem okoz gondot felhívni egy számot? Nem kihívás, elmenni a munka központba?
A nyelvtudás legfontosabb része a lámpaláz nélküli nyelvhasználat. Higgyétek el, nagyon sokan és nagyon rosszul beszélik itt a nyelvet. Pont ezért mindenki roppant segítőkész, s fél mondatokból is megértenek. De azok a fél mondatok legyenek azért biztosak!
A hallásértés egy külön kategória. Nekem az mondjuk 90%-s, sokat fejlődött mióta kint élek. Már nem okoz gondot a spanyol, indiai gyilkos akcentus sem. Az angliai életem során többet találkozom nem angollal, mint angollal, szóval az akcentusok értése nagyon fontos.

Kompromisszum készség. Sok mindent el kell viselni, le kell nyelni, főleg az első időkben. Ki tudja, milyen lakótársaid lesznek, kinek mi a hóbortja. A tömegközlekedésben is lehet, egy rasztás – fekete bácsi fog melletted ülni, veled szemben egy indiai vagy éppen egy leszbikus pár. Itt mindent tolerálni kell, s megbarátkozni vele, kompromisszumot kötni. Tilos a rasszista megnyilvánulás.
És még nem is említettem, hogy itt tömegek élnek. A türelem is elengedhetetlen.

Nézzük vissza a fenti listát. Megtakarítás, ami az elinduláshoz kell. Pozitív hozzáállás, ami csak előrébb tud vinni. Intelligencia, képesség egy állásra. Talpraesettség, elad magad/ megálld helyed az álláspiacon. Honvágytalanság, az angliai beilleszkedés első lépése. Nyelvtudás, tudsz beszélni állásinterjún, le tudsz beszélni egy állásinterjút. Kompromisszumkészség, mindenki elfogadása.
Ha minden pipát kapott, akkor garantáltan alkalmas vagy az angliai életre. Nem féltelek, ha nekivágsz, mert be fogsz futni. Várunk szeretettel.

U.i.
Minden ötletet nagyon szívesen veszek, ami bővítheti a listát!

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s