Hivatás vagy hülyéskedés?

A mai napom egy kicsit filozofálgatni szeretnék a munkámmal a kapcsolatban. Felteszem a kérdést is: hivatás vagy hülyéskedés a gyerekekkel való foglalkozás?

A társadalom szemében én egy értékelhetetlen munkát végzek, többször sajnos ezt tapasztalom. Nem egyszer fordult elő, hogy legyintettek. Aha, Au pair…még jó hogy nem mondták: az gáz! Én már hozzátenném a történethez, hogy nem vagyok Au pair, nanny lettem. És? valami különbség van? – jönne a válasz.

aupair

Először is tisztázzuk. Igen, Au pair mindenki lehet! Bárki, aki képes egy kicsit is háztartást vezetni, pár szót angolul makogni, s nem nyírja ki a gyereket illetve képes a gyereket megakadályozni abban, hogy kárt tegyem magában. Ám, Au pair és Au pair között is nagy szakadékok vannak. Gondolhatjátok, hogy az ócska, semmit fizető állásokra, ahol csicskás – mondjuk ki, cseléd leszel, bárki jó (csak vállalják már el a melót). DE aki már minőségi munkát végez, valóban a gyerekkel foglalkozik, fejleszti őket, illetve normális családnál, normális Au pairként van, feltételekhez kötött. Itt már minimum referenciát, korábbi tapasztalatot, jó angol nyelvtudást kell felmutatni, ahol már sokan elhasaltak.
Én úgy érzem minőségi Au pair voltam.

Nézzük a munka oldalát. Munka –e egyáltalán a gyerekfelügyelet, főzés, mosás stb? Nekünk magyar szemmel ez nem kimondott meló – meló. Ez olyan dolog, amit anyu úgy is, ingyen is megcsinál. Apára ezek nem vonatkoznak. Én aláírom, hogy a magyar mentalitásunknak ezek a dolgok, általánosak és elvártak (fizetés nélkül), ha gyereked van, de az angliai társadalomszerkezet más.
Itt mit csináljanak a szülők, ha nem akarnak szülők lenni. A házvezetés amúgy is alja munka, ugyan már…kérem…nem fogom azt elvégezni sose. Hát így jártatok, keresnetek kell valakit, aki a teendőket elvégzi helyettetek. Foglalkoztatnotok kell személyeket, akik a szülői feladatokat fizetésért cserébe megcsinálják. Fizetésért cserébe ismétlen! Hát én úgy gondolom, amiért az ember pénzt kap, az munka. Szóval Angliában igen is munka címszó alatt fut az Au pairkedés!
(zárójelben megjegyzem, hogy min. egy Mekis melónál jobban is kifizetődő)

Elkezdtünk dolgozni Au pairként, s tanfolyamokkal, évekkel hivatásunkká tehetjük a gyerekfelügyelet. Professzionális gyerekszolgáltatásokat gyújthatunk, ami azt jelenti, hogy több fizetést kérhetünk, s mi válogathatjuk meg kiknek és milyen feltételekkel dolgozunk. Jól hangzik nem?
Közben ugye nannyvé kvalifikálunk, államilag regisztrált gyerekgondozókká válunk. Anglában van ilyen, hogy regisztrált lehet valaki ebben a munkakörben! Munka ez? – Igen, az! Hivatásosak lehetünk benne? – Igen, hogyne! Sőt, diplomáig is tanulhatunk.

Másrészről a mai „modern” világunkban annyira népszerű a menedzser szó használata. Már nem azt mondjuk a bolti eladóra sem, hogy eladó. Kérlek szépen, ő ügyfélszolgálati asszisztens / menedzser. A takarító néni sem szarpucoló, hanem higiéniai menedzser. Ilyen alapon én sem Au pair / Nanny vagyok, hanem gyerekgondozási menedzser a hivatalos megnevezésem. Akár lehetnék még gyerekviselkedési menedzser, jövő gondozó menedzser, amit csak gondolok…s az igazat mondanám.

Aláírom, hogy a pénzügyi menedzserhez képest törpe a fizetésem, ám én még is fontosnak tartom a munkám. Értékeket közvetítek, a helyes magatartást próbálom elkényeztetett angol kölykökbe belenevelni (közben házimunkát is végzem), ha már a saját szüleik nem képesek rá. Valamit próbálok hozzátenni a jövő nemzedékhez, magokat elültetni a fejükbe, amik egyszer talán majd kamatoznak. Ki tudja –talán a társadalom számára majd egyszer értékes lesz a foglalkozásom. Addig pedig csak „hülyéskedem”, ahogy mások látják – gondolják.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.