Karácsony? Karácsony!

Fel sem fogtam igazán, hogy egy hét múlva már Szent Este lesz. A Karácsony tényleg itt kopogtat az ajtóban.

karácsony

Mi is a Karácsony Angliában?
Jön a Mikulás 24-n éjjel, de az iskolában Betlehemes előadást tartanak a gyerekek, ahol majom szereposztás is van. Mindenki tudja, hogy Jézus Karácsonykor született, az angol posta bélyegképén is Mária szerepel a kisgyerekkel. DE még is a Mikulás a kulcsszemély. Hogy is van ez? Nem értem igazán. A templomok is ünnepi istentiszteletet tartanak, lesz éjféli mise is.

A gyerekektől múltkor kérdeztem, neked mit jelent Karácsony?
A legkisebb magabiztosan válaszolta: apa itthon van, s reggel be tudok mellé bújni az ágyba – ezért várom az ünnepet. A nagyobbik a családról beszélt, meg a szeretetről. A legnagyobbak pedig az IPhone-ról.

Évek óta mást sem hallok, mint az akarom ezt és ezt. Az ajándék kiütötte a családot a központból. Nem az számít, hogy együtt vagyunk, hanem mi van a fa alatt.
Az emberek ajándékok után rohangálnak, a plázákban őrültek ház van. A boltok meghosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat, s ami legszomorúbb vagy legarculcsapóbb az a rengeteg pénzt, ami otthagyunk az üzletekben. A desszertpult már most üres, a pénztárnál sorban kell állni. A csomagszállító autók egymást nyomják az úton, „repkednek” a dobozok jobbra, ballra. A postás nem győzi a karácsonyi lapokat képesíteni, lassabb is a szolgáltatás.
A vendéglátóegységekben egymást érek a partik, teltház és zsúfoltság van.  Itt a Karácsony!

Miért erőltette ránk a társadalom a kényszeres ajándékvásárlást? Miért kell kötelezően vásárolnunk? Miért csak erről szól a Karácsony? Én személyesen már megtapasztaltam az ünnepeket itt. A gyereknek annyi volt az egész, hogy szétkapták a csomagolást, mint foxi a lábtörlőt. Okés, enyém! Hol a következő? A Karácsony varázsa fél óra le lett zavarva otthon. Most már mehetünk a nagynénihez! Ennyi.

Boldog vagyok, hogy Nekem a Karácsony kicsi gyerekként sokat jelentett. 24-n délután a templomi pásztorjátékra vittek a szüleim, nagybácsi. Utána a belvárosban a Betlehemet kerestük fel. Mire hazaértünk anyu már a vacsorával várt minket. S mondta közben, hogy itt jártak az angyalok! Oh, milyen izgatott voltam. A nappali ajtaja zárva volt még ugyan, de az égők már világítottak a fán. Az ünnepi étel elfogyasztása után beléphettünk a szobába, de nem eshettünk neki az ajándékoknak. Előbb közösen el kellett énekelni a Mennyből az angyalt és a pásztorok, pásztorokat. Karácsonykor nem is kaptunk igazán értékes dolgokat. Mindig valami hasznos apróságot vagy már korábban megkaptuk. Például 1999-ben a számítógép volt tesómmal a közös meglepi, amit már apu novemberben megvett igazából.

Szeretném, ha a világunkban fordulatok állnának be. S nem az ajándékok után futkosnánk, hanem az emberek szeretetét akarnánk elnyerni. Szeretnék egy olyan világot, ahol az embereknek van ideje leülni egymással ünnepi vacsorát fogyasztani, miközben kellemes zene szól a háttérben. Szeretném továbbá, hogy a karácsonyi varázs egész évben, mindig jelen lenne velünk. Mindig figyelnénk másokra, mindig örömet akarnánk okozni.

Nagyon Szép Ünnepeket kívánok!

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s