New York vs. London

A következő cikket nem én írtam, de teljesen egyetértek a tartalmával. Jöjjön egy kis pro és kontra New York avagy London a jobb hely?
Az eredeti bejegyzést itt találhatod:
http://zitawithachance.blogspot.co.uk/2013/10/london-vs-new-york.html

“New Yorkkal kapcsolatban, mindenki csodálkozik, amikor csak annyit válaszolok arra, hogy milyen volt, hogy “jó” és nem áradozok, hogy mennyire amazing és társai. Ha előtte csak Magyarországon éltem volna, valószínűleg jobban lenyűgözött volna New York. Így viszont más szemmel néztem a dolgokat. Sokan kérdezik azt is, hogy “jobb, mint London, ugye?” aztán meglepődnek a válaszon, amikor egy határozott nemmel felelek. És akkor nézzük is, hogy miért.

 
 
Kezdjük a pozitív részével. Ami tetszett:
 
– Időjárás: New Yorkban igazi nyárban lehet részed, hiszen itt a klasszikus 4 évszak van. Én mondjuk utálom a hideget és a telet, így nem jelenteném ki határozottan h jobb New Yorkban az idő összeségében, mint Londonban, de mindenesetre több a napsütés és kevesebb az eső, ami kétségtelenül pozitív.
 
– Olcsó. Sajnos nagyjából minden város olcsóbb, mint London, még New York is. A bérekkel nem vagyok tisztában, így nem tudom, hogyha ott élsz jobban jössz-e ki, mint Londonban. Mindenesetre turistaként a legtöbb dolog jóval olcsóbb.
 
– Rengeteg a látnivaló. sőt, rengeteg az ingyenes látnivaló! Persze Londonban is van annyi látnivaló, hogy még most sem értem a végére, de New Yorkban ezek közül sokkal több az ingyenes és szerintem több híres épületük van. Aki építészet és művészet, divat vagy filmes/tv-s dolgok iránt érdeklődik, annak New York valószínűleg érdekesebb hely, mint London. 
 
– Szép kilátás. New Yorknak vannak kifejezetten szép részei, hisz a tengerparton fekszik és van egy nagyon szép parkja, valamint lélegzetelállító épületei. Hogy Londonnál szebb-e azt nem tudom eldönteni, mindenesetre nekem valahogy rendezettebb hatást keltett a belváros. 
 
– Tengerpart. New Yorknak van többek közt homokos tengerpartja is, így nem kell vidékre utaznod, ha strandolni akarsz egy jót. Valamint komppal is utazhatsz a tengeren, amik közül néhány ingyenes is és nagyon szép kilátás van a városra. 
 
– Öltözködés. Az öltözködés úgy összességében nem tetszett jobban, de mindenesetre az feltűnt, hogy a nők nem öltöznek sztriptíztáncosnak péntek és szombat éjjelente, hanem teljesen ízlésesen és visszafogottan jelentek meg. 
 
 Nos ennél több, ami határozottan jobb, nem is jut eszembe.
 
Ami nem tetszett:
 
– Nagyváros negatívumaiként mit szoktak felhozni? Koszos, büdös és zsúfolt.New Yorkra mind igaz. Persze London is zsúfolt, de közel se mondanám rá, hogy kifejezetten koszos vagy büdös egy-két környéket leszámítva, amit a bevándorlók tettek azzá. New Yorkban viszont egy-két részét leszámítva, ami Manhattan belvárosában ki is merült, kifejezetten szemetesnek mondanék, de igazából még a belváros közepén is a legtöbb helyen kifejezetten büdös van. A szemetet minden este kiteszik és csak majd valamikor reggel jönnek érte. Kb. 8 órakor New York szó szerint egy szemétdombbá változik. Csótányt és patkányt is láttunk a belvárosban. Én csótányt előtte csak az állatkertben láttam, de patkányhoz se volt szerencsém még Londonban. Biztosra veszem, hogy vannak, de nem jönnek elő. Most akkor felmerül bennem a kérdés, hogy mi lehet a város alatt, hogy ilyen szinten vannak, hogy már ki kell merészkedniük az emberek közé? 
Emellett nagyon sok a hajléktalan és a kéregető. Budapesten már hozzászoktam, de Londonban viszont elszoktam tőlük. Londonban elképzelhetetlennek tartom, hogy egy helyi 18 éves terhes hajléktalan lány az utcán kéregessen, mert egész egyszerűen ilyen helyzetekre ott a működő szociális háló. Ami Amerikában ezek szerint -és amennyire hallottam is- nincs…
 
 
– Tömegközlekedés. Katasztrófa. A budapesti tömegközlekedés is simán veri, nem hogy a londoni. Zéró tájékoztatás, pontatlanság, elavult járművek stb. Maga a közlekedési morál is elég rossz, a zöld lámpán is kétszer meg kell gondolnod, hogy átmész-e, nehogy elüssön egy barom taxis. Ja igen és ha a tömegközlekedésre azt mondod, hogy csalódás és inkább taxizol helyette, azzal sem leszel sokkal boldogabb. A taxisok többsége olyan, hogy akkor se szállnék be mögé, ha ő fizetne nekem. Az utcán rád dudálnak, meg leállnak melléd és kiüvöltönek ilyen “beszállsz cica?” stílusban.  Londonban egy hivatalos taxitársaság működik, fekete taxit csak ők működtethetnek és nagyon szigorú előírásai vannak annak, hogy ki lehet sofőr. Így ha black cabet veszel igénybe, tudhatod, hogy biztonságban utazol. 
 
– Emberek. Ez persze baromi szubjektív, de én európai vagyok, nekem jobban bejön az európai mentalitás, hogy nem tök hülyék az emberek és Angliában hozzászoktam, ahhoz is, hogy udvariasak. valamint komfortosabban érzem magam, ha nem én vagyok az egyetlen fehér ember a környéken. Az amerikaiak közvetlenebbek, ami mondjuk lehet pozitívum is, néhol tényleg barátságosak voltak, máshol már túl közvetlenek és nálam ez az illedelmesség határait súrolta vagy kifejezetten zavart. 
 
– Biztonság. Nem éreztem magam biztonságban, ami elsősorban az embereknek volt köszönhető. Rengeteg kifejezetten kétes alakkal találkoztunk. Mondjuk a város, szemetes, sikátoros hangulata és a kivilágítatlanság se javított a biztoságérzetemen.
 
Mondjuk New York meglátásán kicsit az is ronthatott, hogy előtte megnéztük Frankfurtot, ahol már az ottani reptér is nevetség tárgyává tette a JFK repteret, de maga a város is szép tiszta és rendezett volt. 
 
– Szürke. Manhattan egy nagy betondzsungel. Lényegében egyetlen parkja van, a Centrál Park, ami kétségtelenül gyönyörű és terjedelmes is, de azon kívül csak beton van mindenfele. Néhány helyen tenyérnyi kis kertecskék és ennyi. London ezzel szemben, szerintem kifejezetten zöld, rengeteg kisebb-nagyobb parkja van. Bárhol is laksz, biztos, hogy van egy park a közeledben. Ha kirándulni akarsz is rengeteg opciód van, London egyes részein pedig egyáltalán nem is lehet érezni azt, hogy egy nagyvárosban vagy, annyira zöld és nyugodt. 
 
Számomra tehát egyértelműen London alkalmasabb hely élni. Bár nagyon tetszett New York és mostanában néha kifejezetten hiányzik, azért összességében azt mondhatom Londonban otthon érzem magam és jobban érzem magam. Persze ennek egy részét nem lehet érvekkel megmagyarázni, egyszerűen érzelmileg is kötődöm a városhoz. Tudom, hogy vannak Londonnál szebb, tisztább vagy biztonságosabb városok, már sok helyen jártam életemben, de valamiért mégis ez a város fogott meg igazán és itt találtam meg a helyem.”
   
Köszönöm Zita a fenti sorokat!

New York vs. London” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.