New York: Kulturális lehetőségek

Ma láttam az interneten egy gyönyörű képet az őszi Centrál parkról. Biztos vagyok benne, hogy New York megér egy felkeresést minden évszakban. Nyár és a tél külön időszak, s mindegyiknek megvan a maga különleges hangulata és programjai. Céljaim között szerepel, hogy Karácsony előtt visszalátogatok majd az elkövetkező évek valamelyikében.

Másrészről még 2 beszámolóval lógok nektek. Végleg pontot szeretnék tenni az élményeim tengerére.
Most pár kulturális programlehetőségről tennék említést, olyan helyekről, amiket muszáj mindenkinek felkeresni, mert!

New_York_Public_Library_May_2011

New York Public Library azaz az nyilvános városi könyvtár
Nem lehet eltéveszteni, mert a Centrál parktól indulva az 5. sugárúton haladva pont a könyvtárhoz érkezünk jobb kéz felől majd. Az 5. sugárutat pedig úgy is felkeresi mindenki, hiszen ez a híres vásárlóutcája a városnak. Olyan ezt, mint Budapestnek az Andrássy út.

A könyvtár teljesen ingyen látogatható és van kiépített – nyilvános wifi is, ha üzenetet akarunk küldeni, fényképeket feltölteni az interneten. Továbbá egy kis büfé is található benne, s mellékhelységet is igénybe vehetjük.
A könyvtár épülete igen monumentális és szép. Előtte kis asztalok vannak kihelyezve, ahol az ebédünket is nyugodtam elfogyaszthatjuk.
Ingyenes körbevezetésen is részt vehetünk, amit érdemes kihasználni. Magunktól is nekivághatunk az épületnek, csak elveszve fogjuk magunkat érezni az emeletek között, az olvasó termekről pedig ne is beszéljünk.
Magyaroknak különleges dologként megemlíteném, hogy egy Munkácsy festmény díszíti a falat a legfelső szinten. Egy újabb ok, amiért büszkék lehetünk nemzetünkre.
Általános adatok: több mint 50 millió könyvnek ad otthon az épület, amivel a második legnagyobb könyvtára egész Amerikának.   Összesítve pedig a harmadik legnagyobb a világon.
Megérdemel egy rövid visitet!

moma

Moma: The Museum of Moder Art. Van egy jó hírem! Péntek esténként teljesen ingyenesen látogatható az Uniqlo Japán márka támogatásából adódóan. Nagy sorban állásra kell számítani, de készültek és gyorsan halad a sor.
 Én személy szerintem nem rajongok a festménynézegetésért, főleg nem az újkori – modern művészetért, mert sokszor teljesen értelmetlen és abszolút alkotásokkal és képekkel tudnak előállni a művészek.

moma2
New Yorkban nem kispályások az építők, ez a múzeum is 6 emeletesre sikeredett. Az első szintről mentünk egészen a tetejéig. Onnan már a látvány kedvéért is megérte. Haladtunk szorgosan teremről terembe, s nézelődtünk. Még laikusok számára is ismerős festők képeit volt lehetősünk megtekinteni itt. Picasso, Van Gogh, Monet, Miro és a sort folytatni lehetne. Igen! Picasso festményei előtt állhattunk és pár 10 centis közelségről szemrevételezhettük.
New York és péntek este, ha kell egy ingyenes progi, irány a Moma!

naturalhistorynewyork

Natural History Museum azaz Természettudományi Múzeum (Centrál park nyugati oldalánál van)
Sajnos nem tudom leírni és visszaadni az élményt. Röviden: egyedülálló és rendkívül érdekes, tanító a kiállítás. Az egyes kultúrák múltjáról volt alkalmunk tanulni, új információkat gyűjteni. Megtekinthettük a régi öltözködésüket, lakhatássi körülményeiket, társadalmi szerkezetüket. Nem utolsó sorban sok-sok régészeti leletet is megszemlélhettünk a vitrinekben. Elképesztő, felbecsülhetetlen értékű dolgokat a múltból. És még meg sem említettem, hogy itt találjuk a híres dinócsontvázakat is rögtön a bejáratnál.
Semmiképpen se hagyjátok ki a lehetőséget, s megsúgom, hogy naponta az utolsó órára ingyenessé válik. 4:45-kor álljunk a bejáratnál pontosan, ha ki akarjuk használni az alkalmat.

New York, New York. Sok-Sok szép pillanatot adtál!

 

TE MIT GONDOLSZ?!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .