New York: Centrál park

New Yorki beszámoló III. részében a Centrál parkba kalauzollak el titeket, ami Manhattan szívében található, mesterségesen létrehozott és a világ egyik legnépszerűbb városi parkja.

central_parkTartózkodásom alatt kétszer jártam benne. Egyszer hétköznap, utána pedig szombaton. A tapasztalataimból kiindulva, csak ajánlani tudom, hogy hétvégén keressük fel a városi lakosoktól és turistáktól nyüzsgő parkot. A szombaton és vasárnap sokkal nagyobb élettel találkozhatunk.

A sétánkat a park alsó sarkában kezdtük el az 59. útnál, s haladtunk felfelé. Találkoztunk rögtön a new yorki Billy Elliottal, akit én neveztem így. Egy fiatal srác, aki step tánccal szórakoztatta a közönséget. Nekem rögtön a film ugrott be, ki tudja, nem-e ő is felfedezetlen tehetség. Dobtam is be neki pénzt.
A folytatásban egy szaxofonozó bácsiba botlottunk, aki igazán jól játszott hangszerén. A zenét élvezve kicsit le is ültünk, tízóraiztunk egyet.
Tovább menve egy fiatal feketékből álló csapat valami táncos mutatványt adott elő. Embereket ugrottak át, s a pénzt egyfajta licitként gyűjtötték: Hány egymás mögött álló embert tudnak átugorni, akarsz-e látni még nagyobb ugrást. A show elég hosszú volt, nem néztem végig, csak az elejét láttam. Nekem ők annyira nem nyerték el a tetszésem, de azt viszont elismerem, hogy egy tervezett műsorral készültek.

A kedvenc és egyben best of produkción az opera együttes volt. Eleve a fuvola játék vonz magához, mint egy mágnes. Kettő, egy nagyon helyes japán pasi bűvölte a hangszert. Mellette egy fekete úriember állt, kevésbé öltözötten. Hirtelen csak az ő része jött, s elkezdett a mikrofonba énekelni. Lementem hídba! Istenem, csodálatos hang jött ki a torkán. Olyan helyzet állt elő, mint Susan Boylenél a Got Talentben először. Senki sem gondolt róla semmit sem, amíg ki nem nyitotta a száját, s ki nem eresztette a nagyszerű hangját. Ez az úriember pontosan ilyen volt! Még egy Japán hölgy is a kórusban volt, illetve a háttérben egy bácsi talán nagybőgőn. Olyan szépen énekeltek, hogy az ember napját feldobták, s lelkünkre láthatatlan csillámport szórtak.


A Bethesda szökőkút mellett voltak. Ha egyszer a Centrál parkban jártok, feltétlen keressétek fel a helyet, hátha ti is belebotlotok az énekesekbe. (A fenti videón nem a teljes létszám van)

Pár órával később egy esküvői fotózásnak is tanúi lehettünk. Ha véletlen láttátok a Bűbáj című filmet, bizony több helyszínre ráismerhettek. A tóra, amin csónakáztak, a hídre, ahonnan a herceg leugrott a biciklisek karambolját okozva stb. A fotózás a filmben látható hídnál volt.
sailinglakeA Centrál park hatalmas kiterjedésű, egy kerek napot nyugodtan rászánhatunk (fotósoknak még több 🙂 ), ha igazán fel szeretnénk fedezni. Van benne erdős rész, kialakított baseball pálya, kilátó-kastély, tavacskák, tisztás, állatkert (ezt se feledjük) stb. A kedvenc tavam a Vitorlás-tó volt. Makett-mini vitorlásokat lehetett bérelni, amit vízre helyezve távirányítással vezérelhetett az ember. Messziről pontosan olyan képet adott, mint a Balaton a Kék Szalag verseny alkalmával.

imagineA park legnevezetesebb és legnépszerűbb része a John Lennon emlékmű a Strawberry Hill dombon. Mivel nincs kitáblázva, nem könnyű megtalálni. Az érkezésünk idején egy úriember tartott beszédet, de pont a végét és a tapsot kaptuk csak el. Nem tudom, mi volt a tartalom. Az emlékhelynél mozaikokból az Imagine szó van kirakva, s természetesen pár zenész a számot is játszotta a turistáknak.

A Centrál park tele van még romantikus és mesés részekkel. Nem csoda hát, ha többen itt kérték meg a barátnőjük kezét. Az egyik padra rögzítve találtunk egy emlékplakettet: Sarah, would you marry me? Én még el tudnám képzelni például a tavi hajózás közbeni lánykérést is, amikor a csónak elhalad egy híd alatt. Ötlet: ha New Yorkban jártok a párotokkal, szerintem nem bánná, ha itt tennétek fel neki a nagy kérdést.

Jó tanács: kényelmes cipő legyen rajtatok, mert rongyosra fogjátok gyalogolni a lábaitokat. Alternatív opciók: biciklibérlés, bicikli taxi (3 dollár/perc), lovas hintón sétakocsikázás (50 dollár körül)

Engem lenyűgözött a hely és csodálatos órákat tudtam itt eltölteni. Hiányozni fog, szerettem. 

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s