New York: Szabadság-szobor

A beutazást követően most a Szabadság-szoborról írnék, először is pár információt szeretnék megosztani veletek, amit az internetről szedtem.

staute of liberty„A Szabadság megvilágosítja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islandon található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország adta az USA-nak függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Eiffel végezte.

1956-ban emigráns magyarok egy csoportja hét méter hosszú magyar zászlót tűzött ki a Szabadság-szobor tetején, a szobor talapzatán pedig egy még nagyobb feliratot helyezett el a következő szöveggel: “STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY” (“Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot”). A magyar és egy kisebb amerikai zászló mintegy fél órán át lobogott a szobor tetején, mielőtt az őrök feljuthattak.

Világszerte több száz másolat készült a Szabadság-szoborról. Van egy nővére Párizsban és még néhány Franciaországban; létezik másolat Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Japánban és Vietnámban is.”
Forrás: Wikipedia

A jegyeket előre az interneten lefoglaltuk, amit mindenkinek ajánlok, ha nem akar a jegypénztárnál is sorban állni. Szerencsénkre reggel hatalmas eső kerekedett, ami elriasztotta az embereket a szabadtéri programtól, a Szabadság-szigetre való látogatástól. Így nem volt tömeg, nem volt sor. Zökkenő mentesen és gyorsan feljutottunk a hajóra. Természetesen biztonsági kapun kellett átmennünk, ami hasonló a reptéri átvizsgáláshoz, hogy felengedjenek minket a járműre.
 A szoborba belsejébe való bejutáshoz a csomagjainkat egy tároló szekrényben kellett hagynunk, aminek költsége 2 Dollár per 2 óra volt. A furcsaság annyi volt a dolgokban, hogy ujjlenyomattal működött a zár. Az ujjlenyomat egy egyedi azonosító, s nem tartottam korrektnek, ezt a megoldást.
Ezután egy kis sorban állás következett, ami már a szobor bejáratánál volt közvetlenül. Újabb biztonsági ellenőrzés, motozás. Se étel, se ital nem lehetett már nálunk.
Ha mindezen sikeresen túljutott az ember, felsétálhatott végre a szoborba, élvezhetett egy csodálatos kilátást Manhattanra is.
Éppen csak körbe járattuk a szemünket, mikor rákezdett az eső. Siettünk vissza a hajóra, ami szerencsére hamar indult. A manhattani partra kötés azonban nem volt zökkenőmentes. A vihar elég nagy hullámokat korbácsolt, ami ide-oda dobálta a hajónkat. Az utasok borultak jobbra és balra is a fedélzeten. Kicsit félelmetes volt a hangulat. Ha éjszaka lett volna, s szellemdekoráció lett volna a hajón, kísértet túra címen jegyeket adhattak volna el rá.

Tehát, két biztonsági ellenőrzés és ujjlenyomat vétel az alap feltétele annak, hogy bejussunk a szobor belsejébe. Ha pedig benyelünk egy nagy sort, turisták százait, órák hosszat is sorban kell állnunk, akár a fél napunk (napunk) is rámehet.

Javaslat: A Staten Island ferryről (ingyenes) szép kilátást tudunk élvezni a szoborra. Ha van egy szuper kamerád, aminek jó a zoom módja, remek képeket tudsz készíteni. Illetve sétahajózásra (Water Taxi) is be lehet fizetni, ami a sziget körül is elhalad, kiváló lehetőséget adva fotózásra, úgy, hogy mi magunk is benne tudunk lenni a képben.

Az érzése annak, hogy egy igazán híres szigeten jártam, felvillanyozott.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s