A londoni Filmmúzeumban jártunk

FilmMuseumSzombaton a Filmmúzeumot vettük célba. Már korábban is terveztük, s most jött el az ideje. A múzeum egész egyszerűen a London Eye mögött helyezkedik el, ám még is alig lézengett egy-két ember benne. Nem igazán reklámozzák a helyet.

A kiállítás nem óriási, de még is szép élményt ad. A tények mögé gondolva igazán lenyűgöző minden, pl a Terminátor filmben látható mellény, vagy a kis kabát, amit Catherine Zeta-Jones viselt egy filmben. Megnézhetjük Mr Bean pár öltönyét is. A sort még folytatni lehetne.

Elmerengtem a filmkészítésen egy kicsit, most nézzünk csak egy-egy jelenetet. Bele se merek gondolni, micsoda pazarlás folyik a maga módján. El kell készíteni a ruhákat méretre, a díszleteket legyártatni, amit mi mondjuk 3 percig sem látunk a moziban. A következő jelenethez, helyszínhez megint újabb öltözék és háttér kell, s ez egy véget nem érő lánc. Óriási pénzösszegek mozognak itt, pedig csak a ruhákról és kellékekről beszéltem. Hol van még a színészek bére, a különböző helyszínekre való utazás és egyéb milliónyi járulékos költség. Végül pedig a hosszú hónapokig tartó háttérmunka, mikor is összevágják, és végleges formába szerkesztik a felvett tömérdek sok jelenetet.

Már is jött a következő kérdés a gondolataimban. Lennék-e színész? Vágyunk a hírnévre, a hatalmas összegű gázsira, de azért tenni is kell… Egy filmhez rengeteg szöveget be kell magolni, s nagyon gyorsan. A rövidtávú memóriának tökéletesen kell működnie. Az egy dolog, hogy egy-egy jelenetet akár órákig is vehetnek, míg a rendező nem érzi tökéletesnek, de egy nap alatt több ilyen jelenet van. A helyzetek pedig tökéletes beleéléssel kell előadni. Egyszer sírni, szigorúnak lenni, csodálkozni, vagy netán közben futni, átöltözni, bármi lehetséges. Egy filmforgatás pedig hónapig eltarthat, ami alatt te egy helyben vagy ugyanazokkal az emberekkel folyamatosan, s akár napi 16 órákat is le kell nyomnod.
Álommeló? Irigykedünk?

A múzeumban Charlie Chaplinre nagy hangsúlyt helyeznek. Több szobányi anyag csak vele foglalkozik. Nem véletlen, hiszen londoni születésű színészről beszélünk, aki annak ellenére híres, hogy filmjei némák. Még most a XXI. században is ismerjük nevét, rendkívülit alkotott.
 
A kiállítás fő attrakciója a Star Wars figurák. Itt fényképeket készíteni nem is lehetséges magán úton. Egy fotós fogadja az embereket, ő fotóz és utána meg lehet vásárolni a legjobban tetsző képet. Egyszer élünk és vagyunk itt, így csináltattunk és vásároltunk. Örök emlék lesz.

A kijáratnál a Simsons család búcsúztatott minket.

A jegyszedő hölgy magyar volt, szóval Londonban mindig óvatosan a magyar nyelvvel, odafigyelve a témára és szóhasználatra.

Én élveztem a Filmmúzeumot! Kár lett volna kihagyni. 

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s