Római hétvége: Az Örök város

Folytatódik a római sorozat. Elnézést, de kicsit megcsúsztam, és kedvem sem volt írni nagyon.

A következőkben a látványosságokról szeretnék pár szót ejteni, de előtte azonban még egy tény magyaráznék meg. Számtalanszor hallottuk már az életünk folyamán, hogy Róma az Örök város. Persze, persze – vágjuk rá, de nem tudjuk miért is. Vélemény szerint azért lett Örök város, mert olyan mintha megállt volna az idő. Aki turistaként először keresi fel a várost, tapasztalhatja, hogy itt minden régi. Mintha nem is a XXI században volnánk (szerencsére), hanem visszautaztunk volna az időben, hogy elcsípjünk egy kicsit történelmünkből. Róma belvárosát nem az új építésű, modern irodaházak alkotják, semmi ehhez hasonlót nem találunk itt.
Az Örök város tele van kincsekkel. A főbb látnivalók neveit tudjuk, és persze érdemes is őket felkeresni, de a legjobb, ha céltalan sétára indulunk, és bolyongunk a városban, a szűk utcákon. A turista könyvekben nem említett dolgokra bukkanhatunk. Nincs olyan része Rómának, ahol ne lenne eldugva valami szobor, régi ivókút, történelmi épület, bármilyen építészeti emlék.

Rómában a városfelfedező utunk alkalmával ne támaszkodjunk a tömegközlekedésre. A metróhálózat egyáltalán nem fedi le a látnivalókat. A metró csak arra jó, hogy a külvárosból bejussunk a belvárosba, de onnan már gyalogolnunk kell. A buszokkal se tervezzünk, mert átláthatatlan egy kicsit a szervezés, buszmegálló sincs rendesen kitáblázva. A tömegközlekedés egy vicc a városban. Szerencsére azonban nem nagy a kiterjedése, így tényleg ne féljünk ’láb busszal’ nekivágni. A lényeg, hogy kényelmes cipő / szandál legyen rajtunk és bírjuk a sétát fizikailag.

Most öleteket szeretnék adni az Örök város megtekintéséhez. A térkép középpontja legyen a Barberini metrómegálló, ami az A vonalon van. Mi a Trevi kút és a megálló között laktunk, szóval innen indultunk minden nap.
forum romanumElső kör: Haladjunk északra a Spanyol lépcső irányába, ahol megtekinthetjük a híres, számos mozifilmben látható helyszínt. A lépcső és a folyó között elterülve a kis utcákban található a turista – vásárló negyed, ahol számos neves márka képviselőit megtalálhatjuk. Északabbra haladva a Piazza del Popolo-hoz tudunk kilyukadni, ami mellett egy park található. Érdemes bemenni és tenni egy kört. Mi a park egy másik bejáratánál kötöttünk ki, ahol egy elegáns negyedre bukkantunk, tele puccos éttermekkel. Végül a Barberini metróállomásnál találtuk magunkat újra.

A következő kör: délre haladva a Colosseumhoz. A környékén lehet jó éttermeket találni (ebédidős ajánlat). Majd felsétálva a kilátóra (Campidoglio Hill), egy gyönyörű panoráma tárul elénk a Roman Forumra. Itt találhatjuk a Capitoline Museumot is. Kicsit északabbra folytatva a Piazza Veneziánál kell kilyukadnunk, ott található egy hatalmas épület, ahova számos lépcsőt megmászva jutunk fel. Érdemes mindenképpen benézni, mert szép kilátást élvezhetünk tetejéről. (ingyenes)
Innen picit dél-nyugatra haladva, vegyük célba Róma egyetlen pici kis szigetét, az Isola Tiberina-t. Miután körülnéztünk és esteledik, haladjunk tovább dél-nyugatra. Menjünk át a folyó túloldalára és jussunk el a Basilica di Santa Maria-hoz, és nézzünk körbe a környékén. Éttermek sora és az éjszakai élet vár ránk.

Harmadik kör: A Barberini állomásról a Trevi kúthoz sétáljunk, majd a Pantheont célozzuk meg. Tovább haladva pedig a Piazza Navona-ba fogunk botlani, ami a belváros szíve. Északra folytatva a Szent Péter bazilikához közelítsünk, bejuthatunk a Vatikán területére.

Mi az egyik nap kerek 11 órát sétáltunk, de a fent említett körökből 2-t teljesítettünk lazán.

Mi tetszett a legjobban?
A Vatikánra szavazok, de mindent szerettem.


Mire figyeljünk?

Minden nagyobb látványosságnál készüljünk fel tömegre. Tanácsolom, hogy a Vatikánba online előre foglaljunk jegyeket, keressünk irodákat, akik a ’sort átugorva’ ajánlanak betekintést.
A templomok és bazilikák Rómában ingyen látogathatóak, ne féljünk bemenni, de ügyeljünk a ruhára, mert az alul öltözött embereket, szabadon hagyott vállalkat nem nézik jó szemmel.
Ha belefér az időnkbe, keressük fel az Igazság szája szobrot is, és győződjünk meg az igazmondásunkról.
Figyeljünk oda nagyon a napsütésre, esetleg viseljünk kalapot, ha hőség ígérkezik. Tanácsolom, hogy egy fél/ egy literes flakon legyen nálunk, nem kell aggódni, ha kifogy, mert léptem – nyomon ivó kutakba lehet botlani, ahol arcot mosni és palackot tölteni is lehet.
Bátran sétáljunk este is, hiszen a mediterrán térségben ez a legaktívabb időszak. Az éttermek is nyitva vannak 1-ig, 2-ig is.
Egy térképet feltétlen tartsunk magunknál vagy használjunk telefonunk GPS, térkép szolgáltatásait. Ne aggódjunk, ha képtelenek vagyunk megjegyezni az utca neveket, mert borzalmas hosszúak és olaszosak…Pl. Via della Dataria Salita.

Nagyon szerettem Rómát! Számomra megnyugtató volt a légköre. Szerettem sétálni is, élvezni a város csodáit, magamba szívni a múlt hangulatát. Jobban tetszett, mint Párizs. Ha tehetem, még jövök!

(Ételek, életmód + egyéb még jön majd)

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.