Mama mesél: Tollfosztás

A világunk, háztartásunk, családi kapcsolataink jelentősen változtak az elmúlt évtizedekben. Én még azon szerencsés személyek közé tartozom, akik el tudtak valamit csípni a régi idők hagyományaiból. Kisgyermekkoromban szerencsém volt részt vennem egy tollfosztáson.
Repüljünk hát vissza az időben, s éljük meg újra a sorok között a múlt egy megkopott jelenetét.
tollfosztásMama visszaemlékezése:
“A tollfosztás egy nagy és szép szórakozás volt régen télen, amit a lányos házaknál tartottak. Télen este összejöttek a fiatalok, lányok és fiúk vegyesen. Az alkalomra el volt készítve az asztal, s az ülők helyek is. A társaság pedig munka közben múlatta az időt. Meséltek egymásnak. Zenéltek is, miközben énekeltek. A lányok pedig mindeközben szorgalmasan fosztották a tollat, s tréfákat is mondtak egymásnak. Néha találós kérdésekkel is szórakoztatták egymást az emberek.
Miután abbahagyták a munkát, a lányokat hazakísérték a fiúk. S ez így folytatódott több estén át. Az utolsó estén egy kis mulatságra került sor, ahol evéssel és ivással egybekötött táncos ünneplésre került sor. Köszönetet mondtak a munkáért.”

Én piciként úgy éltem meg a tollfosztást, mint egy kedves társasági összejövetelt. Az utcában lakó nénik összegyűltek valakinél, s a kezüket nem kímélve tépték a tollakat. Vidám hangulatú, kacagással teli esemény volt. A hagyomány aztán idővel megszakadt.
Az idős nénik sajnos sorra távoztak az élők sorából, s az ő gyerekeik és unokáik (mint én is) már egy teljesen más értékrenddel nőttek fel. Ma már nincs igényünk ilyen munkákra, mert a boltok úsznak a paplanokban, ágyakban, s a párnák tollal való kitömése is megszűnt.

Több évtizeddel ezelőtt volt az embereknek idejük leülni, együtt valamit a téli estéken csinálni. Nézzünk most magunkra! Mi milyen gyakran és hogyan találkozunk az ismerőseikkel. S manapság már a szomszédot sem ismerjük, nem hogy az utcában lakókat.
Igen, az igaz, hogy teljesen ki vagyunk szolgálva, nem kell semmit sem otthon végeznünk/gyártanunk, de ez pozitívan változtatta-e meg a világot, az emberi kapcsolatainkat?
Régen a tollfosztás volt a társasági összejövetel, ma meg Facebook csoport.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.